Преди време си вкарах ихтио с една колиза,купена от магазин. Неонките,колизата и денисоните имаха точки.Видях го един късен следобед и след спешно търсене на отворен зоомагазин, на приятелят ми пробутаха Оодилиум(течност),обяснявайки му,че баш това е лекарството като съответно му го продадоха на тройна цена

. Сипах вечерта и веднага след това сума ти и народ ми обясняваше,че съм направила грешка..На другият ден смених почти цялата вода (250л) ,оставих два дена почивка и започнах лечение с Протазол... Точките изчезнаха, две колизи умряха,а аз се поболях от мъка..
И както уж всичко беше прекрасно..след месеци взех ,че преместих неонките при дискусите - след два дена виждам,че по 3-4 неонки има точки..и това при 29-30 градуса.. Е сега вече тотално се побърках,намразих неонките и се видях в чудо какво да правя,за да не навредя на дискусите.. Снощи сипах Контра-ихтио(според мен си е чисто метиленово синьо) и се опитвам да вдигна още температурата.Днес трябва да набутам още една доза и според опаковката - утре да съм забравила за болестта,но силно се съмнявам,че ще се отърва така лесно. Ако мога да вдигна температурата до 33 градуса - надявам се да изпука тая гад,ако ще и неонките да се гътнат с нея..
Четох,че ихтиото било два типа - лаишки казано - обикновено и тропическо..моето явно е второто,щом е толкова упорито и издържливо..
Идва ми да отида в магазина,от който купих колизата преди време и да откъсна главата на собственика-продавач,предлагащ в пълно съзнание болни рибки!!!
После -ще си откъсна и моята глава,че преместих тия неонки...

ПП: Искам да добавя също,че в някои от лекарствените препарати има високо съдържание на мед - умират всички безгръбначни ,някои растения заминават в кофата също..
Имам и въпрос - Няколко пъти срещах из описанията,че трябва да се махнат гъбите от филтъра - може ли да ми обясните защо?