Вчера най-сетне дойде дългоочакваният момент да взема от
nixanbal 15 малки рибки Tropheus moorii (Kasakalawe). Щом се прибрах, ги пуснах в големия аквариум, което може би беше грешка. Никой не ги закача кой знае колко агресивно, но моите Булу пойнт са огромни в сравнение с дребосъците, които са с доста различни размери - от 1,5 до около 3,5 см. Достатъчно е само лекичко скръцване със зъби, за да пострада някой от дребосъците. Освен това са доста стресирани най-дребните - събират се около филтрите и не смеят да плуват из аквариума. Все пак по-големите 100% ще оцелеят, а и по-ситните имат добри шансове. Ще ги оставя засега в големия аквариум и ще ги наблюдавам внимателно. За да им помогна (уж), добавих в аквариума 4 купчини речни камъни, наредени така, че да образуват достатъчно малки цепнатини, в които дребосъците да могат да се крият при нужда. Засега обаче единственият резултат е, че булу пойнтовете се опитват да си преразпределят променената територия, мъжкият петрохромис също пощуря, а малките касакалаве пак се крият по филтрите.
Но стига приказки, ето няколко от първите снимки:

Това са по-едричките. Дребосъчетата се чудеха къде да се сврат:

Пробваха се и по ъглите:

В крайна сметка се оказа, че най-целенасочено ги гони не трофеус или петрохромис, които почти напълно ги игнорират, а ето този гад:

Покрай цялата лудница с новите съаквариумници и купчинките камъни, мъжкият петрохромис реши да се перчи на женската. Ето и малко брачно поведение:

Надявам се много скоро да имам и още бебета от тези двамата - първите четири се развиват чудесно и много ми се ще групичката ми петрохромиси да наратне някой ден до безопасни размери.