Автор Тема: Профилът на Боби  (Прочетено 192549 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Профилът на Боби
« : понеделник, 10 ноември 2008 г., 15:25 ч. »
Тази тема представлява нещо като дневник, който съдържа актуална информация за аквариумите и рибите си и в който ще споделям с вас други интересни неща, свързани с хобито - свои впечатления, открития или разочарования, ако има такива.

Първо няколко думи за мен - занимавам се с акваристика от ученик, после прекъснах за години, но когато пак ме прихвана, вече нямаше пускане. Страстта ми са цихлидите от африканските разломни езера езера - гледам ги от петнадесетина години вече.

Поддържам следните аквариуми:

1. Основен

• Обем: 730 л.
  • Форма: Г-образна
  • Стартиран: Април 2008
  • Обитатели: Танганийски петрохромиси: 13 Petrochromis sp. Red (Bulu Point), 14 Tropheus moorii (Kalambo), 7-8 анциструса
  • Филтрация: Външни филтри Eheim Proffesional III 2080, Eheim Proffesional III 350 2073, Hagen Fluval FX-5, Вътрешни филтри 3 броя Eheim PowerLine 2252 1200 л/час, "уейвмейкър" Aqua Medic OceanProp 15000 л/час.
  • Отопление: Eheim Jager 300W
  • Осветление: 3 x Phillips Aquarelle 30W + 3 x Sylvania GroLux 30W
  • Декорация: Гранитни камъни, пясък с размер 0,5 мм, черен заден фон
  • Растения: - няма
  • Параметри: Температура 26˚C, pH 8,0, GH 15, KH 12
  • Снимки:

2. Аквариум за инкубатори и малки рибки

• Обем: 96 л.
  • Форма: Трапецовидно дъно
  • Стартиран: Август 2007
  • Обитатели: Сменят се постоянно
  • Филтрация: Вътрешни филтри Sicce Shark 800,  AquaEl TurboFilter 1100
  • Отопление: няма
  • Осветление: няма
  • Параметри: Температура - стайна, pH 8,0, GH 15, KH 12
  • Снимки: Не си струват разглеждането

Последно обновяване: 24.01.2016 г.

• Добавих и 14 Tropheus moorii (Kalambo) при петрохромисите.

Очаквам вашите коментари.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Отг: Профилът на Боби
« Отговор #1 : събота, 28 февруари 2009 г., 13:57 ч. »
Доживях! Днес улових женския Petrochromis famula (Moliro) и извадих от устата му 5 почти оформени рибки (е, по-скоро са хайверни зрънца с главички, де). :-)

Обикновено не мисля, че си струва да се хвали човек за такива неща, но тия риби ги гледам от 2006-та, бяха четири, три от тях 100% мъжки. След жестоки битки (жестоки дори по критериите на моите доста зли трофеуси) два от трите си заминаха да скубят щастливо водорасли в петрохромиския рай. Четвъртата рибка, дребосъче, я бях нарочил за женска. Но след като толкова дълго нищо не се случи, мъжкият се перчеше в единия край на аквриума, а дребната гад не пожела да му обърне внимание, реших, че е "задържан" мъжкар. Така си мислех до днес. :-)
Не са връх на красотата точно тези петрохромиси, но ако излезе нещо от това хвърляне, ще си запазя бебетата - една групичка от 10-тина раирани кафеви разбойници ще стои добре при трофеусите. :)
Ето и снимка на щастливия татко:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #2 : четвъртък, 12 март 2009 г., 09:27 ч. »
Вчера най-сетне дойде дългоочакваният момент да взема от nixanbal 15 малки рибки Tropheus moorii (Kasakalawe). Щом се прибрах, ги пуснах в големия аквариум, което може би беше грешка. Никой не ги закача кой знае колко агресивно, но моите Булу пойнт са огромни в сравнение с дребосъците, които са с доста различни размери - от 1,5 до около 3,5 см. Достатъчно е само лекичко скръцване със зъби, за да пострада някой от дребосъците. Освен това са доста стресирани най-дребните - събират се около филтрите и не смеят да плуват из аквариума. Все пак по-големите 100% ще оцелеят, а и по-ситните имат добри шансове. Ще ги оставя засега в големия аквариум и ще ги наблюдавам внимателно. За да им помогна (уж), добавих в аквариума 4 купчини речни камъни, наредени така, че да образуват достатъчно малки цепнатини, в които дребосъците да могат да се крият при нужда. Засега обаче единственият резултат е, че булу пойнтовете се опитват да си преразпределят променената територия, мъжкият петрохромис също пощуря, а малките касакалаве пак се крият по филтрите. :)
Но стига приказки, ето няколко от първите снимки:

Това са по-едричките. Дребосъчетата се чудеха къде да се сврат:

Пробваха се и по ъглите:

В крайна сметка се оказа, че най-целенасочено ги гони не трофеус или петрохромис, които почти напълно ги игнорират, а ето този гад:

Покрай цялата лудница с новите съаквариумници и купчинките камъни, мъжкият петрохромис реши да се перчи на женската. Ето и малко брачно поведение:

Надявам се много скоро да имам и още бебета от тези двамата - първите четири се развиват чудесно и много ми се ще групичката ми петрохромиси да наратне някой ден до безопасни размери. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #3 : петък, 20 март 2009 г., 09:57 ч. »
Снощи реших да дебна бебетата-петрохромиси по време на хранене - показват се иззад корените на ехинодоруса. :) Снимките са гадни, но при залесен аквариум и рибки с размер 0,7 см, които стоят в дъното и не се доближават до предното стъкло толкова мога. Ето ги и дебеланчетата:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : събота, 21 март 2009 г., 14:02 ч. »
В крайна сметка от стреса ли или от нещо друго, но малките трофеуси Касакалаве изкараха блоут. Изгубих 3 от първоначалните 15. Останалите 12 вече са добре, в (почти) самостоятелен аквариум - делят го само с няколко тетри, четири анциструса и четири мултифасциатуса. Днес групата нарастна с още 4 трофеусчета, които взех от Ники Николов с цел да се смесват линиите и да не развъждам по-натам близкоросдствени рибки. Взех две по-едри (около 4,5 см. и доста добре оцветени) и две по-дребни (малко под 3 см., но също с наченки на оцветяване вече). Ето по-големите:

А ето и един от дребосъците:

Тук го хванах заедно с едно от първоначалните 12 и се вижда добре разликата в цветовете, която вероятно се дължи... абе не знам и аз, имам си своите подозрения, но... :) Ето я и снимката:

Рибките все още са доста стресирани, крият се и стоят далеч от мен в дъното на аквариума, затова снимките са меко казано лоши. Надявам се като се поокопитят след два-три дни, да пусна по-добри снимки.
В тази връзка ми прави впечатление това, че Kasakalawe са много по-податливи на стрес, отколкото Bulu Point. Булутата са пълни непукисти, докато тия си се шашкат яко. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #5 : четвъртък, 23 април 2009 г., 20:45 ч. »
Е, днес най-сетне дойдоха новите обитатели на аквариума - дивоуловени в Танзания Petrochromis moshi (yellow). В момента съм твърде уморен, за да разказвам, но ето няколко снимки на кафевите (жълти) чудовища:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #6 : петък, 24 април 2009 г., 17:43 ч. »
Днес вече малко по-спокоен Боби и малко по-спокойни риби докараха къде по-прилични снимки. :) Ето няколко:

Ето вече един кандидат-мъжкар (ще мине време, докато почна да ги разпознавам), който се перчи и показва наситена тъмна окраска:

А тук добре се вижда оборудването за стъргане на алги:

Това дава представа как изглежда 10-11 сантиматров трофеус до един от петрохромисите:

А това е другият основен вариант на окраската, клонящ доста повече към жълто:

Рибите ме радват много. :) Доволен съм от цялата авантюра! :) Пожелавам положителни емоции на всички, които са склонни да поемат риск.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #7 : неделя, 26 април 2009 г., 16:36 ч. »
Няколко дни по-късно мога да кажа вече някои неща за рибите. Агресивни са, макар и не толкова, колкото им се носи славата. Все още нямам отговор от фирмата, от която ги закупих, за точното място на улавяне - знам само, че са от Танзания. Поради това, че са по-тъмни и с повече кафяво, предполагам, че се касае за варианта, уловен около Сибуеса. Това не е най-важното, разбира се, но аз искам да знам все пак. :)

Рибите показват много честа и интензивна промяна на окраската - от почти плътно кафяво до патешко жълто. Все пак се набива на очи фактът, че по-едрите са едноцветни и клонят повече и по-често към жълто, а по-дребните са кафеви и показват ярки жълти точки по гърба и гръбния си плавник. Имам две хипотези за това - основната е, че по-едрите са мъжки, а по-дребите - женски (подкрепена от твърдението на Ад Кьонингс, че именно в това се изразява разликата между двата пола, освен в лека вариация в размера). Втората е, че по-едрите са по-възрастни риби, а дребните - по-млади, с все още неразвита окончателно "премяна". Е, времето ще покаже. :)

Ето и илюстрация за това, за което говоря по-горе - два профила:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : неделя, 26 април 2009 г., 16:54 ч. »
А, и моля ви, не се притеснявайте да пишете в профила ми - понякога ще го почиствам от не толкова съществените неща, но не защото не ми харесва това, което е казано, а просто за да не се натрупват нещата и да не става нечетивно. :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #9 : неделя, 26 април 2009 г., 17:06 ч. »
Мда, сигурно е така, като минаваш постоянно с прахосмукачката.  :grin:
Аз лично "минавам" доста често от тук и не преставам да се удивлявам. Трофеусите са ми симпатични, но тези са поне два пъти повече. Не съм сигурна дали харесвам повече наперените кафяви, очевидно мъжки, или жълтите, които пък ми приличат на женски. Откъдето и да са, това си е попадение. Тук много хора благородно ти завиждат, сигурна съм.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #10 : понеделник, 27 април 2009 г., 05:25 ч. »
Да,аз съм от тея където благородно завиждат на Боби,определено от вноса който направиха няколкото цихлидари,тези петрохромиса са най-интересните и редки риби.Май ще става опашка за бъдещите поколения. :D
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #11 : понеделник, 27 април 2009 г., 13:12 ч. »
...Май ще става опашка за бъдещите поколения. :D

Точно тези петрохромиси едва ли някога ще станат особено популярни. :) Причините за това са доста:

1. Стават много големи. 22-25 см. са един очакван размер за мъжкарите.
2. Искат много голям аквариум - мисля, че тия 730 литра на моя са общо взето долната граница.
3. Изключително агресивни са помежду си, далеч повече от трофеусите - доста често нещата се объркват.
4. Скъпи и редки са - много е трудно да си ги набави човек. Е, ако започна да ги развъждам, за известно време това може и да се промени, но не много. Аз няма да ги гледам вечно, видът едва ли ще се разпространи в България и в крайна сметка пак ще опрем до внос, ако някой реши, че ги иска непременно, както направих аз. :)

По-скоро подозирам, че когато и ако изобщо има бебета, ще се чудя какво да ги правя, отколкото някой да се реди на опашка за тях. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #12 : сряда, 06 май 2009 г., 16:36 ч. »
Вече минаха почти две седмици от пристигането на петрохромисите. Нещата се развиват доста добре. Всички риби ядат благодарение на една рецепта за храна от скариди и грах, за която ме посъветваха в един канадски форум.
Увеличих времетраенето на осветлението до 16 часа на ден, камъните се покриват със зелени водорасли, които петрохромисите и трофеусите стържат постоянно. Агресия има, но не е на чак такова ниво, с каквото ме плашеха за тези риби. Сега остава да разбера и какво е съотношението мъжки/женски, но май е раничко за това. Е, имам търпение. :)

А, и още нещо, което бях забравил - германците ми отговориха по отношение на точното място, на което са уловени рибите ми, а то е Мпимбуе (Mpimbwe) в Танзания.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #13 : четвъртък, 14 май 2009 г., 20:45 ч. »
Ето и едно клипче с участието на петрохромисите и трофеусите:

http://s32.photobucket.com/albums/d16/Bobby_111/MyFish/?action=view&current=Video005.flv

С телефона е снимано, нищо не се вижда, но си личи какъв екшън има в аквариума. :)
Скоро очаквайте по-добри кадри. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #14 : понеделник, 18 май 2009 г., 20:39 ч. »
Ако има желаещи да гледат актуални снимки на петрохромисите, ето няколко днешни:

На първата, която е и най-добрата от серията, някой ден ще й почистя белите петънца, но не днес. :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.