Автор Тема: Въпроси към Хейко Блехер  (Прочетено 20945 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Въпроси към Хейко Блехер
« : понеделник, 08 октомври 2012 г., 19:09 ч. »
Здравейте!
Много ми е приятно да ви представя следващия ни събеседник - Хейко Блехер. Публикувам мой материал за него от взет от rainbowfishbg.com

С настоящата публикация, искам да отдам почит на една голяма личност, отдала всички сили за развитието на модерната акваристика в световен мащаб и да ви запозная с Хейко Блехер. Позволих си да публикувам негова кратка биография. Добре е да се знаят такива хора. За публикацията и снимките имам негово лично съгласие. Отдавна поддържам кореспонденция с този човек. Ще направя всичко възможно да го докарам в България да изнесе една лекция. Разбира се, иска се добра организация и едва ли мога да се справя сам но поне мога да се пробвам.

Хейко Блехер е роден на 18.10.1944 в бункер докато Чърчил разрушава Франкфурт до основи. Четвърто и последно дете на Аманда Флора Хилда Блехер, дъщеря на Кил Адолф известния "баща на водните растения", който стратира акваристиното хоби в Германия, създавайки първата голяма ферма за рибки и водни растения от края на 19 век във Франкфурт. Търсещата постоянно приключения Аманда, пътува постоянно по света в онези ранни дни, събира растения и риби, които носи във Франкфурт. Тя е първата жена, която кара мотоциклети Харлей Девидсън и има 148 победи в мото надпревари в Европа. Печели шампионат по тенис. Вице световна шампионка по тенис на маса и е първата жена в света летяла на безмоторен самолет.

Както Аманда Блехер следва стъпките на баща, си така и Хейко следва тези на майка си. На 4 годишна възраст той пътува с нея в Африка а на 6 обикаля Европа. Когато е на 7 неговата майка го взима на изследване в Амазонската джунгла. Тя прониква в неизследвани райони, населени с непознати племена наскоро убили и изяли 4 мисионера. Живеят с тях повече от 6 месеца, откривайки над 60 вида нови водни растения, безброй видове рибки както и други животни. Тук на 8 години Хейко се научава да живее и по индианския начин на живот, да лови риба, да плува и да оцелява. Наблюдава и декоративните рибки, тяхното поведение и тяхното невероятно разнообразие.

Прибирането на Аманда Блехер и нейните 4 деца в цивилизацията е на първа страница на всички европейски ежедневници. Но тя се връща в Германия само за да довърши образованието на своите деца. През 1959 тя се премества в Бразилия. Хейко заминав за Флорида, Тампа където завършва ихтиология и океанография.

През 1964 година той се връща в Бразилия, където прави Аквариум Рио. Същата година той открива и първия си нов вид, който по-късно е наречен на него: Hemigrammus bleheri  вид Тетра, в момента една от най-продаваните аквариумни рибки по света. Също така открива и първия си Дискус, както и много други видове.

В следващите години Хейко изследва много нови места. (Повечето сам много рядко с компания) Колумбия, Перу, Парагвай, както Нова Гвинея, Веницуела, Еквадор, Аржентина, Боливия и Чили. По устието на Амазонка пътува по 10 пъти в годината. През седемдесете разширява пътуванията си до Африка, Азия, Океания, Австралия и Нова Гвинея.

Започва да изнася лекции по света и прави своя първи филм "Света на аквариумните рибки" учавства в ТВ предавания в много страни. Неговата първа кнга за Дискусите е публикувана през 1982 и от тогава е преиздавана 10 пъти. Части от нея са публикувани във всички Акважурнали по света. Следват филма "The Wimpel Piranha" и филми за Нова Гвинея, Австралия, Централна Америка и Бразилия или общо 8 филма. Неговата база във Франкфурт снабдява целия свят с много нови видове вкл. различни видове диви Дискуси - нещо, което продължава и до днес.

Близо 3000 вида аквариумни рибки са открити или възстановени от Хейко Блехер от ранните 60 години до днес, включвайки такива риби като Melanotaenia boesemani,  Melanotaenia  lacustris, Melanotaenia preacox, Pterophyllum altum, Steatocranus bleheri and Channa bleheri. Също така и много от назованите с L сомчета, Коридораси,безброй Тетри и Цихлиди от западна Африка и Южна Америка. Rиби нож и първия сладководен риба-трион открит в езеро в северна Австралия.

През 1993 Хейко е избран за мъж на годината в Англия. Притежател е на много други титли. Той се срещал с президенти, крале, посланници и сенатори но това никога не го е впечетлявало. Казва, че винаги се е чувствал най-добре навътре в джунглата, далеч от всичко. В момента живее в Италия в свой малък рай заобиколен от диви животни, змии, паяци и рибки.

През 1962 той създава списание "Аква География Живот под и над водата" с уникални публикации, посветени на експедиции до девствени райони, новооткрити видове, аквалегенди и прекрасния подводен свят. Списанието е с над 900 цветни снимки всяко издание. Публикува се в Италия. Преведено е на 5 езика.

Чете лекции навсякъде по света. Канен е в журито на всички големи изложби по света. Координира големите изложби Aquarama и конференции и още много други.

Неговият живот е посветен на рибите. В много по - голяма степен от неговата майка и дядо или кой да е друг човек на земята. Mr. Fish

Очакваме тук вашите въпроси към него.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Въпроси към Хейко Блехер
« Отговор #1 : понеделник, 08 октомври 2012 г., 21:28 ч. »
Цецо, невероятно попадение. Искрено благодаря на Mr. fish чрез теб.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #2 : неделя, 14 октомври 2012 г., 08:35 ч. »
Нека аз открията серията с въпроси.

Хейко, запознат ли си с работата на Wilson J. E. M. Costa, който през последните години направи "революция" в систематиката на южноамериканските кили рибки и по-специално в род Rivulus, който беше разделен на няколко рода? Приемаш ли обявяването на нови видове само заради незначителна разлика в оцветяването на рибите без проведен ДНК анализ?

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #3 : петък, 26 октомври 2012 г., 23:32 ч. »
Няколко въпроса от мен. Част от тях се повтарят със задавани към други интервюирани, но смятам за интересно да чуя различни мнения по тах.

- Често акцентираш върху биотпни аквариуми. Кои са най-важните аргументи в полза на този подход?
- Кой континент смяташ за най-интересен от гледна точка на аквариистката?
- А кой регион е най-слабо изследван, къде според теб предстои да бъдат открити най-много нови видове?
- Имаш ли любима риба, измежду хилядите, които си открил?
- Какво мислиш за морската акваристика, която напоследък набира все повече сили? Дали тя ще навреди на естествените рифове?
- Допада ли ти концепцията "nature aquarium" свързвана най-вече с Amano Takashi?
- Високотехнологични или нискотехнологични аквариуми предпочиташ?
- В кои държави смяташ аквариумното хоби за най-добре развито (и в най-правилна посока)?
- При всичките ти пътувания по света, имаш ли свои аквариуми вкъщи? Ако да, кой се грижи за тях в твое отсъствие?
- В семейството ти акваристиката е на важно място още от времето на дядо ти Адолф. Очакваш ли дъщеря ти Аманда да продължи традицията?

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #4 : вторник, 30 октомври 2012 г., 22:50 ч. »
Каква е акваристиката - "затвор" или "нов живот" за рибите ни?
Какво е мнението ти за големите риби (бозайници)  как се "интегрират" в обществото - делфинариумите?
Ядеш ли риба  :grin:, ако да, коя е любимата?

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #5 : сряда, 31 октомври 2012 г., 00:16 ч. »
През последните дни се появи публикация във Finarama за истински алтуми (Pterophyllum altum), уловени в горното течение на Rio Negro.   Рибите са уловени в граничната зона на Колумбия и Венецуела в двете малки градчета: San Felipe, Colombia   и  San Rafael, Colombia.  Според показаните снимки това са истински алтуми, но за да бъде потвърдена информацията ще бъде направен генетичен анализ на рибите:

http://www.finarama.com/forum/viewtopic.php?t=2491&postdays=0&postorder=asc&start=0

Какво е вашето мнение?  Възможно ли е това да са истински алтуми или все още подържате мнението си, че истинския алтум се среща само в басейна на Ориноко?

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
    • LOTR chess set
« Отговор #6 : сряда, 31 октомври 2012 г., 15:50 ч. »
И моят въпрос е за сларии и алтуми.
Защо според Вас алтумите се размножават толкова трудно в аквариумни условия?
Чувал съм, че до преди години сте бил скептичен за публикуваните успешни развъждания на алтуми. Кога/при кого според Вас е първото истинско такова?
Според Вас има ли естестена хибридизация между скаларии и алтуми (например в горното течение на Рио Негро)?
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #7 : сряда, 31 октомври 2012 г., 15:56 ч. »
Обиколил сте целия свят,тропиците, включително повечето диви места по света. До колко сте изследвал Европа и европейските риби. Кои според вас заслужават място в акваристиката?
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #8 : вторник, 16 април 2013 г., 11:00 ч. »
Има ли някакви отговори? Това интервю ще го бъде ли?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #9 : вторник, 16 април 2013 г., 11:42 ч. »
Нещата са в ръцете на г-н Блехер. Не знаем дали ще изпрати отговорите си изобщо.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #10 : сряда, 08 май 2013 г., 07:31 ч. »
Има ли някакви отговори? Това интервю ще го бъде ли?

Ще го бъде Боре. Получихме тази сутрин отговорите и започваме с превода и оформлението. Искаме да стане хубаво, защото ще има линк в aquapress-bleher.com. Ще го публикуваме при първа възможност.

Неактивен Diamond23

• Потребител
  • Публикации: 155
« Отговор #11 : сряда, 08 май 2013 г., 12:31 ч. »
Здравейте! нова съм в сайта ви! Но ми харесват биотопните аквариуми.
Интересува ме ако може г-н Блехер да ми отговори знае ли какви други риби са характерни за Венецуелския creek Morichal, а и там където са диамантените тетри и ако някой реши да прави биотопен аквариум на малкото поточе, където са намерени тези удовителни риби, какви други видове трябва да има в предвид и да ги сложи в аквариума си?
Също МНОГО ме интересува да ми напише конкретно видове, които ги има във Венецуелския биотоп с диамантените тетри, защото съм намирала само снимки на растенията, без имена!
Благодаря!

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #12 : сряда, 08 май 2013 г., 14:16 ч. »
Мъничко късно ми идва въпроса Ви. Но можете да го запитате лично, чрез Българския сайт за атерини.
http://www.rainbowfishbg.com/
Има форма за задаване на въпроси към Хейко Блехер. Нямам данни да не е отговарял досега. Ако все пак не Ви отговори, ми пишете Л.С. и ще го помоля лично да ви отвърне.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #13 : четвъртък, 16 май 2013 г., 09:27 ч. »
Дългоочакваното интервю най-после е готово!
Специално искам да благодаря на Пац за превода - ако не беше той, текстът щеше да се забави още доста дълго.

Ето и самото интервю:
Част I
Част II

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #14 : четвъртък, 16 май 2013 г., 12:13 ч. »
Търпението си заслужаваше. Отлична работа на всички, които се ангажираха и моите благодарности към Мистър Фиш.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен sensodine

• Активен потребител
  • Публикации: 620
  • My aquarium de Discus
« Отговор #15 : четвъртък, 16 май 2013 г., 17:46 ч. »
Интервюто много ми хареса,въпреки че можеше и още неща да сподели г-н Блехер но следващия път,това което на мен не ми стана ясно а и той не поясни е какво точно означава да се направи "коректен биотоп" който да няма нужда от никаква подръжка.
Моля ако колегите тук са наясно да споделят ще ви бъда благодарен.

поздрави :)

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #16 : четвъртък, 16 май 2013 г., 18:07 ч. »
По смисъл, това означава аквариума да е максимално близко до естествения биотоп. Голям обем с малко обитатели, тогава наистина има нужда от много малко намеси от страна на аквариста.
Благодаря за труда колеги!
 :drinks:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #17 : четвъртък, 16 май 2013 г., 18:20 ч. »
Интересно интервю,което с доста голям интерес много внимателно изчетох.  :drinks:
Благодаря на всички положили нужният труд по това интервю.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #18 : четвъртък, 16 май 2013 г., 18:28 ч. »
Добре се е получило, въпреки малкото въпроси.

Това за телевизора ви го гарантирам. Слагам си ръката на сърцето - от първият ден или по - точно вечер се унасям стоейки пред аквариума си, че даже съм и заспивал. Пълен релакс, много ме промени акваристиката.

Поздрави!

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : четвъртък, 16 май 2013 г., 18:54 ч. »
Не съм сигурен, че 22 въпроса са малко. В днешните времена, трудно ще хванеш някой да ти отговори подробно на повече. Ако все пак са малко, нека припомня, че събирахме въпроси в продължение на поне 3 месеца. Толкова сме задали, толкова ни отговорили.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #20 : четвъртък, 16 май 2013 г., 20:16 ч. »
Това според Блехер е истински алтум,постнал е снимка и коментар над нея завчера във фейсбук.Абсолютно същите риби които има в България,както и на много други места разбира се размножавайки ги хората напълно успешно.Ако го попиташ да ти каже разликата между рибите които хората размножават и ,,истински,, алтум коментар няма,или ти казва да си купиш книгите му там бил описал всичко...Коментара за потдържане на аквариума като доливал само изпарената вода мисля че няма смисъл да обсъждам.Ориноко примерно е само камъни и корени,интересно ще ми е да видя аквариум с дискуси,алтуми или други по едри риби колко време ще съществува като му доливаш изпарената вода само...Не съм почитател на аквариумите изобразяващи сухоземни пейзажи и съм напълно съгласен че риби от един биотоп  живеят много по хармонично,а не да наблъскаш от всякъде по нещо.Но пък че в природните аквариуми на Амано рибите се чувствали зле и тн...Иначе и аз съм ЗА биотопите,и на мен са ми най интересни и най близки до естественото.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #21 : четвъртък, 16 май 2013 г., 20:43 ч. »
Не съм сигурен, че 22 въпроса са малко. В днешните времена, трудно ще хванеш някой да ти отговори подробно на повече. Ако все пак са малко, нека припомня, че събирахме въпроси в продължение на поне 3 месеца. Толкова сме задали, толкова ни отговорили.

Исках да кажа, че като изключим Рас, задалите въпроси са общо четирима потребители и от тази гледна точка са малко.

:) Сега видях, че са двама потребителя. Нищо лошо не искам да кажа с това. :drinks:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #22 : четвъртък, 16 май 2013 г., 21:20 ч. »
Да допуснем, че както при всяко интервю, така и при това, когато подреждам, обобщавам и превеждам въпросите, също така ги и допълвам.  :)

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 578
« Отговор #23 : четвъртък, 16 май 2013 г., 23:18 ч. »
    Много интересен тип е Хайко , изненада ме негативното му отношение към Амано .  И едновременно е много знаещ и разбиращ акварист , както е и супер комерсиален :)  Приятели сме във Фейсбук и не спира да обикаля света , а вече е на достолепна възраст :) 
    П.П 
 Струва ми се , че долових някакво несъответствие :  В представянето му пише , че ходи по 10 пъти годишно до Амазонка , а той самия споменава в първа част на интервюто 2-5 пъти .

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #24 : петък, 17 май 2013 г., 07:16 ч. »
    Много интересен тип е Хайко , изненада ме негативното му отношение към Амано .  И едновременно е много знаещ и разбиращ акварист , както е и супер комерсиален :)  Приятели сме във Фейсбук и не спира да обикаля света , а вече е на достолепна възраст :) 
    П.П 
 Струва ми се , че долових някакво несъответствие :  В представянето му пише , че ходи по 10 пъти годишно до Амазонка , а той самия споменава в първа част на интервюто 2-5 пъти .

Представянето му идва от биографията, публикувана на сайта му, към която той ни препрати вместо отговор на молбата да напише няколко думи за себе си в началото. По-натам вече са конкретните отговори на въпросите ни - предполагам, че те са по-актуални.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #25 : петък, 17 май 2013 г., 08:08 ч. »
Наистина интересно интервю и човек. И мен ме учуди негативното му отношение към доста неща както и крайните му виждания.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #26 : петък, 17 май 2013 г., 12:45 ч. »
Огромни благодарности на колегите осъщестили това интервю  :bow:!
Аз лично не ги подпомогнах със свои въпроси, но недостатъчната ми информация за негова личност, дейност и научни постижения ме разколебаха и предпочетох само да "изслушам". Повечето от неговите виждания споделям напълно, без да съм бил запознат. Животът му сред най-интересните и диви кътчета на Земята е затвърдил в него глобалното екологично виждане на учен-практик.
Показания от Хайко алтум, не е рибката, която имаме у нас..., за съжаление. Единствено не споделям, че не се размножава в аквариум. Просто не са попаднали на подходящия човек (спомнете си за botia macracanthus). Относно морските аквариуми, за които съм получавал упреци и се е налагало да давам обяснения, подобни на неговите - истината изказана от такъв авторитет, звучи по-убедително.
И накрая за Амано-аквариумите - когато много отдавна видях негово творение, бях изумен, но казах, че е всичко друго , но не и природен. Аквариумите, в които съм размножил доста "капризни" видове са били доста неугледни от естетична гледна точка, но както казва Блехер трябва да се опитваме да мислим като риби. :ok:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #27 : петък, 17 май 2013 г., 15:04 ч. »
Rama Хайде кажи ми разликите между рибите които бяха в нас една година,а и в момента имам също и тази от снимката? Интересно ми е да разбера.Ето и две снимки специално щракнах набързо да ми кажеш,защото явно много си се интересувал.Не са на възраста на рибата показана от Хейко и още не са ,,чупили,, носа така ,но пък се вижда. Пък и хората да видят и преценят.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #28 : събота, 18 май 2013 г., 10:49 ч. »
Говорим за тези риби вероятно:

Нито имам намерения да  убеждавам някого, нито да споря. Единственото , което мога да препоръчам, ако някой държи да разбере разликата е наистина да си вземе препоръчания от Хайко атлас - от него има какво да се научи.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #29 : събота, 18 май 2013 г., 11:29 ч. »
Точно за тях говорим да и аз не искам да споря , но с категоричните си заключения без покритие малко в стил ,,Хейко,, не е много колегиално защото така аз излизам...И препоръки даваш...Аз като един лаик по темата ще препоръчам на хората този http://www.finarama.com/ или този http://angelfish.net/- форуми.Крайно време е да се разбере ,че не само господин Блехер обикаля и изучава риби в естествената им среда.Не може на всички тези хора наблюденията и мненията да съвпадат,а само той не дава обяснение и те праща да си купиш атласа му.И за накрая-рибите които си постнал са възрастен Алтум Ориноко,,на моите снимки и на въпросния ,,истински,, алтум са млади риби които след година и половина-две ще станат същите.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #30 : събота, 18 май 2013 г., 15:21 ч. »
В света има много капацитети на тема акваристика и водни животни. Всеки двама от тях, взети поотделно, със сигурност ще имат сериозни разногласия по една или друга тема. В това интервю Аквапортал е представил мнението на Хайко Блехер по въпроси на хора от форума. Не считам, че който и да било от нас има по-сериозни познания от него за рибите.

По отношение на Амано - въпрос на вкус. Красотата не винаги е еквивалент на реалността, така че нека не взимаме становище по въпроса дали е правилно или не да харесваме естествения аквариум на Амано. Ще отидем към спора Канон или Никон накрая :).

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.