Други > Фотография

Обсъждане на снимки

(1/15) > >>

Boby_:
От години организираме конкурс за снимки на аквариумни обитатели. Имали сме много успешни кръгове и изключителни попадения. Техниката през това време доста напредна, но за съжаление това не се случи с голяма част от снимащите.

За себе си не мога да кажа, че съм кой знае какъв фотограф, но имам някои технически познания и умения що се отнася до снимки на аквариумни обитатели. Предлагам ви помощта си с цел да се научим заедно правим по-добри снимки.

Пускайте в тази тема свои снимки за обсъждане. Аз ще ви кажа моето мнение, като ще се опитам да бъда максимално обективен и аргументиран. Вие също може да споделите какво мислите за пуснатите за обсъждане снимки, какво бихте променили и как те могат да станат по-добри.

Обещавам критиката да е градивна - няма от какво да се страхувате. :) Целта е една - по-хубави снимки. А в резултат на това ще ви е много по-лесно да споделите с останалите в Аквапортал красотата на своите аквариуми и техните обитатели.  :drinks:

Boby_:
Ще започна със следната снимка:Както виждате, това е снимката на Пац, която зае първото място в последния кръг на конкурса ни. Имам изричното разрешение на автора да говоря за нея, така че като за начало няма да има сърдити. :)

Започвам с може би най-важното за една снимка - композицията и това, което се вижда на самия кадър.
В случая обектът е стифодон, кацнал върху корен. Рибата е в интересна позиция, а правилото за третините е спазено. Това прави кадъра интересен и всъщност му донесе победата според мен. Имам все пак коментар за две неща в компзиционно отношение - първото е съотношението на страните. Снимката не е нито квадратна, нито в съотношение 4:3, да не говорим за предпочитаното в последно време 16:9. Това не е съществен недостатък, но все пак леко ми дразни погледа.
Вторият ми коментар за композицията е по отношение на избрания мащаб. Рибата заема доста малка част от кадъра, а в същото време не взаимодейства с нещо друго, няма втора риба на заден план, група или друг обект, освен корена. Ясно е, че този кроп е избран не само заради виждането на автора, а и заради техническите проблеми при увеличаване на снимката, така че в случая това е оправдано.
И тук неусетно минаваме към вече споменатата техническа част.
Снимката е правена без свектавица в условия на сравнително слабо осветление. За щастие обектът е неподвижен, което е дало достатъчно време за експозиция (1/15 сек.), без съществено да се развали резкостта. Все пак това личи - не знам дали е използван статив или е снимано от ръка, но при всички случаи главата на рибата (която е в зоната на фокус) не е достатъчно рязка. Може и да е резултат от кропа това и от увеличаването на прекалено малко пиксели - вече влизам в зоната на гадаенето, затова ще спра.
Блендата е била максимално отворена (f 2,8), което пък е довело до малка дълбочина на полето (частта от кадъра, която е на фокус). Не знам дали е търсен ефект или следствие от слабата светлина, но този похват често се използва в макрофотографията, за да се подчертае обектът. Тук се е получило добре. Начинът, по който рибата е на фокус, а фонът не, като в същото време коренът влиза и "излиза" от фокус, създава усещане за дълбочина на кадъра.
Стигаме обаче до най-съществения недостатък на снимката - шумът. Тук си личи, че е играл сериозно софтуер за премахване на цветния шум (дали вградения в апарата или после при обработката не мога да кажа), но въпреки това резултатът не е много добър. Получил се е "пластмасовият", леко блърнат и със загуба на детайл вид на обезшумена снимка, но въпреки това е останал доста шум, който личи особено много по стифодона и по корена. Причината за шума е в комбинацията от слаба светлина и малка (като физически размери) матрица. Авторът е направил всичко възможно (а именно снимал е на ISO 80), за да избегне това, но светлината е била наистина малко, а техниката не позволява да се направи много повече при тези условия.
Мога да говоря и за съчетанието на цветовете и гамите на обекта, фона и корена, но при положение, че авторът не би могъл много да повлияе върху това, няма голям смисъл на този етап. :)

Съветът ми е да се търси малко по-голяма скорост на затвора при ниско ISO и поне малко по-затворена бленда. Това ще рече силна светлина. Възможните източници са два - допълнително осветление за самата снимка или светкавица. Използването на вградена или поставена на фотоапарата светкавица води до цял род собствени проблеми, но повечето от тях са по-лесно преодолими и не дразнят толкова окото, колкото шума и намалената рязкост на снимката.

Засега - толкова. :) Надявам се, че и други ще се престрашат.

Boby_:
И ако междувременно имате въпроси за понятията, които използвам, за терминологията, питайте свободно - тук му е мястото.

kakd4:
 Здравей.Би ли дал някакви приблизителни настроики на сапунерка Nikon.Снимам на луминесцентно 2х36w(Grolux &Aquastar).Знам че светлината е малко но все пак и малко да подобря снимките все ще ми е от полза.

Boby_:

--- Цитат от: kakd4 на сряда, 13 февруари 2013 г., 18:07 ч. ---
Здравей.Би ли дал някакви приблизителни настроики на сапунерка Nikon.Снимам на луминесцентно 2х36w(Grolux &Aquastar).Знам че светлината е малко но все пак и малко да подобря снимките все ще ми е от полза.

--- Край на цитата ---


Здравей!
Това е много труден въпрос, който общо взето изчерпва половин курс по фотография за начинаещи. :) Има твърде много променливи, за да може да се каже с една дума - какво точно снимаш, от какво разстояние, как е разположена светлината, какви са възможностите на апарата (Никон произвеждат компакти фотоапарати от най-различен клас).
Защо не пробваш да поснимаш и да пуснеш тук една-две снимки, за да видим с какво не се справяш? Тогава вече сигурно ще мога да дам по-конкретен съвет.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия