Рибки > Харацинови (Characinidae)

Въпрос за потомство от Hyphessobrycon bentosi

(1/1)

HSL:
Здравейте,
преди малко повече от две седмици си закупих 4 бр. орнатуси (Hyphessobrycon bentosi) - 2 мъжки и 2 женски. Както правя винаги с новите риби - оставих ги в карантинен аквариум от 12 л, без грунд, с топка явански мъх и камък за някакво укритие. В аквариума имаше единствено малък филтър с гъба. Първите дни поддържах около 25 градуса, но после изключих нагревателя и температурата беше в рамките на 22-23 градуса (понеже в останалите аквариуми също са изключени нагревателите). Рибите бяха доста плахи и през повечето време се криеха около мъха, но забелязах и известно "перчене" между тях.
Понеже бяха нови риби, реших да ги "поглезя" с повечко жива храна и ги хранех 3-4 пъти седмично с ларви на един вид листно комарче, което намирам в големи количества по листата на акациите (за него бях споменал в раздела за хранене - "храна от градината"). Както и да е, макар да е малък срока за карантина, бях решил, че 2 седмици са достатъчни за проява на евентуални признаци на заболявания и по график трябваше да ги преместя в общия аквариум (80 л с 3 бр. обикновен неон, 3 пристели, чифт плати, 3 данио рерио и 5 коридорас палеатус).
През последните 1-2 дни ми направи впечатление сравнително по-издутия корем на едната женска, но понеже тя беше и най-лакомата от всички, не предполагах особено това да се дължи основно но хайвер. Продавача не знаеше на каква възраст са рибите, но всички са с размери около 2,8 - 3,2 см и предположих, че са все още сравнително млади.
Когато снощи реших да ги преместя, видях в основата на яванския мъх известно количество мухлясал хайвер (признавам си, предния ден не им обърнах особено внимание поради други ангажименти  :sorry:). Учудих се, но не чак толкова, понеже и други риби са хвърляли така непланувано. Останах обаче поразен от факта, че между хайвера имаше и такъв с розово-кафеникав цвят, като нормален с ембрион. С пипета извадих едно зрънце и видях, че всъщност рибката вече се излюпва, а по-късно открих още няколко десетки излюпени, част от които висяха по мъха или подскачаха по дъното. Пак се отплеснах, но се вълнувам, защото досега не бях отглеждал този вид, считах го за сравнително по-капризен в размножаването и планувах да направя опит на по-късен етап.
Недоумявам обаче, как успяха да се излюпят рибките в тази вода. Не съм полагал никакви специални обработки - водата е водопроводна, престояла в туба на тъмно за два-три дни. Не знам точно колко е твърдостта, но определено имаме проблеми с котления камък (в службата на всеки три-четири дни се налага да изварявам термоканата с щипка лимонена киселина, за да изчиствам нагреватела). рН последно мерих 7,2, но е твърде възможно да има по-големи колебания. Дъното почиствам на всеки 2-3 дни, а веднъж седмично сменях около 50% от водата с престояла водопроводна. Може и това да е дало старт за размножаването, но пък температурата през последните два дни спадаше дори под 22 градуса (както виждате условията за хвърляне на хайвер са доста далеч упоменатите в профила на рибата, затова е и моето недоумение). А може и живата храна да им се е усладила особено - в магазина такава "опция" едва ли им е била предоставена.
Та най-накрая да си дойдем на въпроса:  хванаха ме неподготвен и се чуда все още какво да правя?
Нямам готова инфузория (всъщност снощи заложих малко бананова кора в един 3-литров буркан, но ще се наложи да чакам някой и друг ден и то при условие, че във водата от общия аквариум има култура от чехълчета).
Заедно с това сложих да излюпя и малко артемия (сигурно няма да става като първа храна, но да имам малко в наличност - и без друго е "стара" и се люпи чак след два дни).
Като краен вариант ще ползвам яйчен желтък, но не ми се иска, знаете поради кое.......

В момента нямам подходяща фирмена храна за новоизлюпените тетри - каква бихте ми препоръчали?
Или какво още бих могъл да направя?

Нямам все още опит с този вид тетра (впрочем донякъде имам съмнения и относно вида - поразително прилича и на снимката на рози тетрата (H. rosaceus), а нали казват, че имат само някои цветови различия, които трудно се разграничават от по-неопитните). Но пък условията за отглеждане са подобни с орнатуса.
Надявам се да мога да отгледам това потомство, затова ще са ми нужни и съветите на по-опитните от мен в тази конкретна област.
Ще се радвам да споделите своя опит с мен! :) :) :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия