Автор Тема: Моят аквариум  (Прочетено 7642 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен IORDANHP

• Активен потребител
  • Публикации: 32
  • Нас. място: Благоевград
Моят аквариум
« : неделя, 19 юли 2009 г., 09:26 ч. »
[/img][/img][/img][/img][/img]

Неактивен petkob

• Активен потребител
  • Публикации: 46
Отг: Моят аквариум
« Отговор #1 : неделя, 19 юли 2009 г., 10:26 ч. »
Красота. И интериорът, и подборът на видовете са много успешни.

Само мъжкият церулеус вдясно на третата снимка не ми харесва много с тия черни черти.

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #2 : неделя, 19 юли 2009 г., 11:07 ч. »
Аквариума е страхотен! Поздравления. Какъв е грунда?
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен foreigner

• Активен потребител
  • Публикации: 187
  • Нас. място: Варна
  • ВАРНА
« Отговор #3 : неделя, 19 юли 2009 г., 12:23 ч. »
И на мен ми харесва!Браво!Аз бих сложил малко повече растения на заден план,но и така хваща окото :up:
Поздравления!Колко литра е?

Неактивен IORDANHP

• Активен потребител
« Отговор #4 : неделя, 19 юли 2009 г., 20:47 ч. »
Аквариума е 300л,със следните рибки 5 лимонено жълт лабидохромис,4 демасони,4 мангано,5 алонкара,6 анцитриуса.Грунда е на"Hobby " на керамична основа.Колкото до "церулеуса" ако имаш впредвид жълтата рибка с черните черти,продадоха ми я в магазина за лимонено жълт лабидохромис, и наистина тогава беше изцяло жълта ,но впоследствие се промени ,и аз съшо си мислех че нещо не  е в ред.

Неактивен foreigner

• Активен потребител
  • Публикации: 187
  • ВАРНА
« Отговор #5 : неделя, 19 юли 2009 г., 21:42 ч. »
Супер си,братле!Колкото повече го гледам,толкова повече осъснавам колко имам да уча още!
:bow:
Браво още веднъж!

Неактивен petkob

• Активен потребител
« Отговор #6 : неделя, 19 юли 2009 г., 22:15 ч. »
Аквариума е 300л,със следните рибки 5 лимонено жълт лабидохромис,4 демасони,4 мангано,5 алонкара,6 анцитриуса.Грунда е на"Hobby " на керамична основа.Колкото до "церулеуса" ако имаш впредвид жълтата рибка с черните черти,продадоха ми я в магазина за лимонено жълт лабидохромис, и наистина тогава беше изцяло жълта ,но впоследствие се промени ,и аз съшо си мислех че нещо не  е в ред.

Аз имам почти същия. Като се възбуди, не само черти, но и мустаци му се появяват. Но ето левият ти не е такъв, въпреки че при тая среща сигурно и неговият пулс се ускорява.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #7 : понеделник, 20 юли 2009 г., 09:13 ч. »
Черните ивици, както и черният кант около устата ("мустаци") при церулеусите се смятат за признак на ниско качество на рибката - допустимо е черно само по гръбната, коремната и аналната перки. За съжаление заради множество поколения инбрийдинг се стига до израждане, на което са признак бялото коремче, черните ивици и петна и др.
Иначе аквариумчето не е лошо като за начало, но има още доста какво да се иска - например коренът изобщо не е на мястото си в един малавийски аквариум, а камъните не си пасват с грунда като цвят. Грундът е твърде едър за малавийци - те обичат да ровят, като пълнят устата си с пясък и го изсипват някъде встрани. Укритията са малко - сега рибите са малки, но като порастнат, ще настанат сериозни гонения. Сега нещо и за самия подбор на рибки:

1. Видовете малавийци са подбрани добре - вероятността от междувидова агресия и хибридизация е минимална. Трябва само да наглеждаш дали демасонитата няма да се захванат с манганото след време, като приключат с разчистването на сметки помежду си. Съветът ми е да махнеш анциструсите, а ако не ти е много жал - и аулонокарите. Първите не се вписват в тази компания, защото не са от езерото, а вторите се различават доста от М'буна като поведение и диета. Все пак аулонокарите могат да се гледат с М'буна с някои компромиси.

2. Като брой рибки от вид нещата не изглеждат никак розови - демасонитата проявяват изключително силна вътревидова агресия и всяка бройка, по-малка от 10-12 индивида, е почти сигурна гаранция за катастрофа. Останалите видове са по-умерени като характер, но въпреки това взимането на 4 рибки с неустановен пол не гарантира добро съотношение мъжки/женски в бъдеще. Трябва да се подходи по друг начин - да се вземат повече малки риби (8 например) и с израстването да се отстранят излишните мъжки, като се търси съотношение 1 към 3 или 4.
В този аквариум като обем при една добра филтрация и достатъчно укрития можеш да гледаш 25-30 М'буна (особено ако десетина от тях са дребните демасонита). 3 вида по 6 рибки плюс десетина демасонита ще е добре.

За да обобщя според мен трябват друг грунд, повече укрития и малко прецизиране на видовете и броя риби в аквариума. Успех с малавийците! :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен petkob

• Активен потребител
« Отговор #8 : четвъртък, 23 юли 2009 г., 21:38 ч. »
Извинявам се на колегата, че му цапам темата, ама не съм съгласен за белите кореми на церулеусите. Може би не всички ги харесват, но не са следствие на дегенерация, понеже в книгата на Конингс е показана точно такава дива разновидност.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #9 : четвъртък, 23 юли 2009 г., 22:05 ч. »
А твоите диви ли са?

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #10 : петък, 24 юли 2009 г., 01:19 ч. »
Бих искал да поздравя колегата за хубавия аквариум и желанието. Лично на мен ми допада.

Извинявам се на колегата, че му цапам темата, ама не съм съгласен за белите кореми на церулеусите. Може би не всички ги харесват, но не са следствие на дегенерация, понеже в книгата на Конингс е показана точно такава дива разновидност.

Позволявам си да взема отношение поради факта, че минах точно по този път. Не знам за книгата на Конингс, но четох за Церулеуси с бяло по корема. Стещат се в дивата си форма само по южната страна на Лъвския залив/ Lion's Cove/ в езерото Малави. Характерна черта е бялия край на гръбния плавник и белия корем. Останлите, говоря за жълтата форма конкретно, се срещат по  северната страна на същия залив както и в Кикаса. Те са изцяло жълти. Албино формата на Yellow Lab се среща също в Лъвския залив, но там спецификата е в очите.
Лично аз дълбоко се съмнявам във факта, че в България се предлагат точно формите от южната страна. Да, може и да има. Ако си поръчал конкретно точно този вид.... и знаеш какво чакаш.

Както знаем е по вероятно е да получиш изродени рибочета с слаба кръв. Лично на мен ми шатнаха 5 а след това видях случайно и откаде търговеца се снабдява с тях . Интересно ми е има ли споменато в тази книга за гръбначно изкривяване, напречни тъмни черти и черно по устните? В случая говоря за мойте рибочета. Забравих: преди това ми шатнаха и 3 хибрида пак за Церулеуси.

Неактивен igenov

• Активен потребител
  • Публикации: 15
  • Нас. място: Плевен
« Отговор #11 : петък, 24 юли 2009 г., 07:21 ч. »
Много хубав аквариум. Браво!

Неактивен petkob

• Активен потребител
« Отговор #12 : петък, 24 юли 2009 г., 08:59 ч. »
А твоите диви ли са?

Церулеусите са нещо като гупите на цихлидите - толкова са популярни и разпространени в акваристиката, че малцина по света вероятно имат диви. Освен това в дивите форми жълтият цвят е рядък - те са предимно сини.

Моите са от трима различни търговци, тъй че ще има разнообразяване на гените, но от майка с бял корем и баща с жълт излязоха белокормести. Сега освен нея и една друга женска е напълнила гушата. Тя е наситена и едноцветна, даже по-оранжева отколкото жълта. Въпреки че е много красива, единствено за нея съм се чудил дали не е хибрид с червена метриаклима.

Аз отидох в друга посока, но лабидохромисите и манганото на колегата IORDANHP са класика и са една от най-сполучливите комбинации като цвят и радост за окото.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #13 : петък, 24 юли 2009 г., 11:05 ч. »
.....Аз отидох в друга посока, но лабидохромисите и манганото на колегата IORDANHP са класика и са една от най-сполучливите комбинации като цвят и радост за окото.

Комбинацията и на мен ми харесва.

Неактивен IORDANHP

• Активен потребител
« Отговор #14 : петък, 24 юли 2009 г., 22:13 ч. »

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.