Други > Фотография
Моят аквариум
foreigner:
Супер си,братле!Колкото повече го гледам,толкова повече осъснавам колко имам да уча още!
:bow:
Браво още веднъж!
petkob:
--- Цитат от: IORDANHP на неделя, 19 юли 2009 г., 20:47 ч. ---
Аквариума е 300л,със следните рибки 5 лимонено жълт лабидохромис,4 демасони,4 мангано,5 алонкара,6 анцитриуса.Грунда е на"Hobby " на керамична основа.Колкото до "церулеуса" ако имаш впредвид жълтата рибка с черните черти,продадоха ми я в магазина за лимонено жълт лабидохромис, и наистина тогава беше изцяло жълта ,но впоследствие се промени ,и аз съшо си мислех че нещо не е в ред.
--- Край на цитата ---
Аз имам почти същия. Като се възбуди, не само черти, но и мустаци му се появяват. Но ето левият ти не е такъв, въпреки че при тая среща сигурно и неговият пулс се ускорява.
Boby_:
Черните ивици, както и черният кант около устата ("мустаци") при церулеусите се смятат за признак на ниско качество на рибката - допустимо е черно само по гръбната, коремната и аналната перки. За съжаление заради множество поколения инбрийдинг се стига до израждане, на което са признак бялото коремче, черните ивици и петна и др.
Иначе аквариумчето не е лошо като за начало, но има още доста какво да се иска - например коренът изобщо не е на мястото си в един малавийски аквариум, а камъните не си пасват с грунда като цвят. Грундът е твърде едър за малавийци - те обичат да ровят, като пълнят устата си с пясък и го изсипват някъде встрани. Укритията са малко - сега рибите са малки, но като порастнат, ще настанат сериозни гонения. Сега нещо и за самия подбор на рибки:
1. Видовете малавийци са подбрани добре - вероятността от междувидова агресия и хибридизация е минимална. Трябва само да наглеждаш дали демасонитата няма да се захванат с манганото след време, като приключат с разчистването на сметки помежду си. Съветът ми е да махнеш анциструсите, а ако не ти е много жал - и аулонокарите. Първите не се вписват в тази компания, защото не са от езерото, а вторите се различават доста от М'буна като поведение и диета. Все пак аулонокарите могат да се гледат с М'буна с някои компромиси.
2. Като брой рибки от вид нещата не изглеждат никак розови - демасонитата проявяват изключително силна вътревидова агресия и всяка бройка, по-малка от 10-12 индивида, е почти сигурна гаранция за катастрофа. Останалите видове са по-умерени като характер, но въпреки това взимането на 4 рибки с неустановен пол не гарантира добро съотношение мъжки/женски в бъдеще. Трябва да се подходи по друг начин - да се вземат повече малки риби (8 например) и с израстването да се отстранят излишните мъжки, като се търси съотношение 1 към 3 или 4.
В този аквариум като обем при една добра филтрация и достатъчно укрития можеш да гледаш 25-30 М'буна (особено ако десетина от тях са дребните демасонита). 3 вида по 6 рибки плюс десетина демасонита ще е добре.
За да обобщя според мен трябват друг грунд, повече укрития и малко прецизиране на видовете и броя риби в аквариума. Успех с малавийците! :)
petkob:
Извинявам се на колегата, че му цапам темата, ама не съм съгласен за белите кореми на церулеусите. Може би не всички ги харесват, но не са следствие на дегенерация, понеже в книгата на Конингс е показана точно такава дива разновидност.
malomir:
А твоите диви ли са?
Навигация
Преминаване към пълната версия