Други > Лафче

Последователност на филтърната медия

(1/2) > >>

rapptor:
Привет колеги!

Първо малко предистория.
Използвам китайски канистър (SunSun май беше) и съм доста доволен. От известно време обаче започнаха да се появяват разни гадни алгии, без да съм променял нищо. Водата се сменя седмично около 40%, и редовно си почиствам медията на филтъра. Купих тестови ленти и излиза че водата е доста твърда и по таблицта се оказва, че няма достатъчно CO2. Докато рових в нета за някакъв ph регулатор на пелети забелязах, че във филтрите на JBL (напр. JBL CristalProfi e1502 greenline) керамичната био филтрация е първа и след това другите. А всички статии, които съм чел до сега я поставят последна.

Та ето и въпроса - след като JBL са го поставили обратно, а те са доста сериозно име в акваристиката, по ефективен ли е този подход или просто е тяхно "авангардно" решение?

malomir:
Аз бих заложил на финната медия първо. Да, ще се налага да я чистиш по-често, но пък според мен така върши по-добра работа.
Колко често пипаш филтъра? По принцип не трябва да се пипа всеки път когато сменяш водата, за да не убиеш започнатия цикъл в него.

rapptor:
Привет.

Филтъра го пипам горе-долу на 8-10 седмици - изплаквам медията с хладка вода и това е. Съжалявам, но проверих и тук малко съм ви подвел -  на картинката не се вижда, но всъщност JBL-а има един пред филтър и после био-то и всички останали.
Аз пренаредх моя малко - първо Seachem Matrix (смених керамиката на Hailea, защото си беше бяла като новичка, въпреки многото месеци "работа"), после добавих ph регулатор Fluval, следва едър филтър и накрая вата. До колкото разбирам логиката е, че ако сложа ватата първа, а био-то накарая, то  всичкия боклук от ph пелетите, както и откъснати по-големи формации от бактериите в биофилтъра, ще попаднат в аквариума.
Започнах да добавям и течен CO2, намалих аерацията с една идея и за сега изглежда като да се получават нещата. Където беше останал зелен полеп след механичното почистване започна да пожълтява все едно е прегорял, а и около флейтата не се натрупват нови черни бради. Всички показатели си остават в норма, както си бяха. Естествено KH и ph  са намалели малко.
Ще видим какво ще стане, все пак това е бавен процес.

malomir:
Медията се плакне в старата вода от аквариума. Като тръгнеш да сменяш вода, сложи в една кофа или леген водата от аквариума и плакни там. Идеята е да е със същата температура и параметри, за да не се отрази на колонията бактерии завъдени в нея. Ако я плакнеш с "хладка" вода от чешмата, ще има повече поражения. :drinks:
Принципа е постоянство, без резки промени.

rapptor:
Да така е - трябва си постянство и търпение.
Под "хладка" имам предвид горе-долу като тази в аквата на пипане, но да - с водата за смяна е най-добре...само дето по-трудно се плакне в кофа без течаща вода и за това хитрея :grin:
Благодаря все пак!  :drinks:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия