Аквариуми > Осветление

Всичко за осветлението на аквариума

<< < (2/105) > >>

Виолета:
Много богата растителност се постига с осветление, но не само. Трябва торене, трябва и CO2 в общия случай. И трябва равновесие между трите фактора, т.е. да се установи например какво количество торове е нужно за аквариума при определеното осветление.
Смятам, че 4 или 5 лампи Т8 36 W ще са достатъчни, макар че в тази ширина ще се съберат и 6. Ако трябваше аз да избирам, щях да сложа 4 лампи, комбинация Philips Aquarelle, Sylvania Grolux, Philips/Osram 865/965 и Philips/Osram 840. Тази комбинация е изпитана и според мен е напълно достатъчна за добро развитие на растения на такава площ. Писал си за осветителни тела... осветителните тела са друго нещо, но си мисля, че имаш предвид точно комбинация от луминесцентни лампи. 36 ватовата лампа с дълга 120 см, т.е. в двата края ще имаш малко по-тъмни участъци, което можеш да избегнеш, като леко ги разместиш шахматно.
Друго, което искам да ти кажа - няма връзка с осветлението - 350 л аквариум, реални вероятно около 320, не е достатъчен за 10 дискуса. В този аквариум ще могат да живеят 5-6 риби, не повече.

humanus:
Благодаря Ви много Виолета ! Отговора е професионелен. В действителност имах предвид лампи,а не осветителни тела. Ще принтирам написаното от Вас и ще започна да търся лампите препоръчани от Вас. 
С Уважение: Д-р Васил Лупанов. Гр.Пещера Аз съм лекар. Ако мога да Ви помогна с консултация бих го направил с удоволствие.  0887 214 829

Виолета:
Сега ще си призная пред всички - почувствах се неловко.
Благодаря за признанието, докторе, аз наистина съм в професията, занимавам се с осветление, а и поне от 4 години с аквариумно.
Тук, в този форум, сме като едно голямо семейство, повечето се познаваме. Аз лично с много хора първо се запознах виртуално, а с доста сме се срещали и лично.
Понеже ни събира едно общо хоби, понеже всички тук сме пленени от късчето воден свят, което сме създали в домовете си или на работното си място, няма как да не се чувстваме близки един с друг. Споделяме проблеми, помагаме си, радваме се всички на нечий нов аквариум или нови обитатели, разменяме техника, растения, риби, понякога просто си говорим... ние сме приятели. Затова искам да помоля - нека тук оставим официалния тон, ако, разбира се, нямате нищо против. Нека бъдем приятели, присъединете се към нас, мисля, че друга регистрация от Пещера тук няма. Не казвам, че други лекари няма, защото познавам поне един такъв. :)
Радвам се от името на екипа да поздравя с добре дошъл при нас д-р Лупанов, ако ми позволи - Васко Лупанов. Ние прекарваме доста време тук, ще се радваме и на неговата компания!

Kratun:
Аууууу, не бях виждал Вили така развълнувана!
Докторе, Вили, не ме карайте и аз да се чувствам неловко, моля ви! Минете на "ти" и дайте да си ровим в стъклениците "по-отблизо", ако ме разбирате какво искам да кажа!

Виолета:
Ти трай сега... :)
Аз тук зарибявам нов съфорумник, ти - на всяка манджа мерудия!
Ще играе бърсалката!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия