AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Цихлиди (Cichlidae) => Скаларии и алтуми => Темата е започната от: germanteam на четвъртък, 11 септември 2014 г., 20:56 ч.

Заглавие: Необходим обем за скаларии
Публикация от: germanteam на четвъртък, 11 септември 2014 г., 20:56 ч.
Стигат ли 127 литра обем /външно измерени и без грунд, филтър, растения/ за двойка скаларии. Колко мога да взема или съответно не става ? Ако мога да взема - малки ли да взема или полово зрели? На каква възраст стават полово зрели  горе-долу?
Мерси предварително!  :up:
Заглавие: Отг: Необходим обем за скаларии
Публикация от: malomir на петък, 12 септември 2014 г., 00:01 ч.
Не мога да разбера какво питаш. Въпроса ти е дали става за 2 риби, после питаш колко можеш да вземеш. Според мен аквариума става за чифт скаларии, като тези 127 литра са минимума на който можеш да стъпиш. Все пак напиши какви са му размерите. Да не е много нисък, че стават високи тези риби. И какви други съжители смяташ да слагаш вътре.
Заглавие: Отг: Необходим обем за скаларии
Публикация от: germanteam на петък, 12 септември 2014 г., 11:28 ч.
Имах предвид, че май мога да взема само две, иначе си питам колко могат. Размерите са д.85, ш.30, в.50. Не мисля да има нищо друго, сега има живородки, ама ми се иска по-голяма риба да има в аквата.
Заглавие: Отг: Необходим обем за скаларии
Публикация от: svgnsali на петък, 12 септември 2014 г., 12:16 ч.
Имах предвид, че май мога да взема само две, иначе си питам колко могат. Размерите са д.85, ш.30, в.50. Не мисля да има нищо друго, сега има живородки, ама ми се иска по-голяма риба да има в аквата.Както е казал по-горе колегата, става, на минимума си. При това мерено по външни размери. Чисто водата ще е по-малко.
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=129 (http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=129)

Макар аз да не харесвам скалариите, винаги съм ги виждал в аквариуми с голяма дължина на дисплея >100 cm. Предполагам е въпрос на вкус и лична преценка.
Вече трябва да внимаваш каква компания (ако) ще имат. Ако всички обитатели ги вземеш малки и пораснат при теб, имаш не малки шансове за мирно съжителство.
Успех!
Заглавие: Отг: Необходим обем за скаларии
Публикация от: germanteam на петък, 12 септември 2014 г., 17:50 ч.
Ами искам някви риби по-големи от живородки да сложа ....
Заглавие: Отг: Необходим обем за скаларии
Публикация от: monster_turtle на четвъртък, 23 октомври 2014 г., 20:54 ч.
Отново късно, но да се включа и аз, макар и в профилите на рибите да пише едно, 80-90% от повечето риби не достигат максималния си размер, аз да ви кажа лично не съм виждал скалария по висока от 15 см.! Според мен и 100л. ще ти стигнат за група от около 5-6 екземпляра, говоря ако са сами като вид ( като изключим сомчетата ). Ако някой може да ме оспори по въпроса за 30-сантиметровата скалария добре, но до тогава ;) , ако raiko види темата, нека сподели колко са високи неговите размножаващи се скалари и в колко литра гледа подрастващите ;) .
Заглавие: Отг: Необходим обем за скаларии
Публикация от: RAKIM на петък, 24 октомври 2014 г., 11:51 ч.
Зависи за какви риби говориш,ако е манакапуру,рио нанай...или като цяло от дивите форми,над 20см си стават.От селективните има някои с дълги плавници които също стават високи.50см на аквариума е добра височина за обикновена скалария.100л може би за двойка,за повече риби е тясно.