Рибки > Шаранови (Cyprinidae)

Rasbora heteromorpha - споделено

<< < (3/6) > >>

BOJO:
Много подробно и ясно обяснение. Имам въпросче :

Защо се добавя трипавлавин  при малките, само при разборите ли се добавя ?

msp:

--- Цитат от: BOJO на понеделник, 07 септември 2009 г., 11:07 ч. ---
Имам въпросче :
Защо се добавя трипавлавин  при малките, само при разборите ли се добавя ?

--- Край на цитата ---

Въпросът с трипавлавина из книжките и нета малко се спряга като стихотворение. Ясно, че като акридиново багрило си притежава антисептично действие, т.е. поставя се като профилактика срещу бактери и първаци. Не се говори обаче за срока на активно действие на водния му разтвор. Затова аз имах сухо в-во и познат аптекар ми правеше воден р-р 1mg/100ml преди да зареждам през зимата повечето риби. От него капвах по една капка на литър вода. При жив хайвер дозирането му е много деликатна работа защото може да "запечати" обвивката на хайверната зърно и зародиша умира. От правилото за достигане на бледожълтия р-р на водата съм си патил и аз.

Според мен много по-важно е качествената приготвена вода отколкото да се разчита на химия!

П.С. Чрез трипавлавинът в по-висока концетрация и в комбинация със NaCL и 32гр. на водата съм спасявал възрастни риби опаразитени от първаци, уви, не винаги.

dok70:
Е, аз също съм бледен хобист и се кефя на всеки вид размножена риба.
До скоро ми връзваше ръцете твърдата ни вода/към 20 обща тв./ перфект за живородки и
наблягах на тях и др. без особени изисквания. Една системка за осмоза обаче, ме прави
доста по-смел. Екстракт от торф също ползвам, макар че никой не ме открехна за рецепта.
Трипафлавин на хайвер не ползвам, наистина по-важна е хигиената. Капвам по малко метиленово синьо
и съм доволен от резултата. Не знам за столицата, но към 80% от тетрите на пазара по мое виждане са внос.
Пък видовото разнообразие хич го няма. Пристела максиларис и стъклена тетра си домъкнах от Бургас
и първата вече даде потомство. Гледам ги успоредно с едни засукани макроподчета и наблюдавам
по-бързо развитие при тетрите, което доста ме изненада.
Абе ще се пробва клиновидна разбора, дума да няма. :crazy:
 :drinks:

msp:
Да така е, вноса на риби затри много то видовете които се развъждаха тук.

---------------
П.С. Много ги харесвах стъклените тетри, особено като се юрнеха по няколко мъжкара в големия съд.
Първите прионобрами ги развъдих някъде 95г ако не се лъжа, родителите бяха внос от Истанбул. До към 2003 г. май се срещаха спорадично по пазара, после изчезнаха и те.  

Borko7:
Мишо, чудесна статия, благодаря за споделения опит.
Имаш ли опит с Расбора Еспей? Има ли същесвтвени разлики при развъждането?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия