Автор Тема: Предложение за тема, която може много да помогне, особено на начинаещите!  (Прочетено 3783 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен anabelll

• Активен потребител
  • Публикации: 50
  • Нас. място: Варна
Здравейте приятели. Предлагам някой напреднал акварист с широките си познания и опит да отвори тема в която даде съвети/препоръки към начинаещите акваристи какво трябва да имат у дома и под ръка (като резерв и алтернативен вариант) при евентуален гаф с аквариума, качеството на водата, техниката, електричеството, болестите и т.н.. Случва се в почивен ден, когато специализираните магазини са затворени, да стане внезапен инцидент и единственото спасение може да се окаже, ако имаме нещо под ръка., т.е. сме предварително предупредени/подготвени.
На принципа на формулата: "ПРЕДУПРЕДЕН + ПОДГОТВЕН = НАПОЛОВИНА СПАСЕН"
Примерно какво трябва да имаме задължително под ръка:
- ако се развали филтъра или нещо по техниката;
- ако спре електричеството за дълго какво трябва да се направи;
- при инцидентно замърсяване на водата, как да действаме;
- ако се налага преместване на обитателите (какъв резервен съд и оборудване);
- какво подръчно универсално лекарство трябва да имаме (ако пламне болест);
Както и препоръки за други внезапни проблеми/инциденти, които могат да се случат и са се случвали.
Мисля че една такава тема с препоръки, ще е от изключителна важност за всички, защото на всеки акварист се е случвало поне веднъж да попада в екстремна ситуация за спасяването на аквариумните обитатели. Разбира се, че не всичко може да се предвиди - но все пак може да се опишат най-често срещаните инциденти и да се дадат препоръки за тях. Дано на някой му се занимава да направи такава тема и да даде съвети! Не открих подобна тема във форума, но все пак ако има такава и съм я пропуснала се извинявам предварително.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Не ми е много ясно, лично на мен смисъла на всичко това но... Отговарям наред:

Ако се развали филтъра не може да се направи много. За целта зависи, какъв е аквариума и какъв е филтъра. Няма как да държиш резервен филтър да работи в някакъв аквариум и да си подържа нитрифициращите бактерии готови за работа, когато ти потрябва.
Ако се счупи нагревател, просто трябва да имаш резервен, но и това няма смисъл, защото зоомагазини наоколо-колко щеш.

В случая не виждам какво можеш да направиш. Единственото, за което се сещам е да си имаш генератор.

Не сещам как може да се замърси водата инцидентно. Освен ако някой не пробва да сипе водка в аквариума по време на купон или нещо подобно. При това положение, просто сменяш вода и се молиш, въпреки че това едва ли ще помогне. Водката не е простила никому!  :)

Тук може да се дадат идеи, но пак си зависи от обитателите и литража. Ако са по-големи рибите, пластмасови бидони вършат работа, както и големи бутилки от минерална вода.

Едва ли има смисъл да се купят превантивно всякакви лекарства и да чакаш болеста да дойде.
Както казах по-горе, магазини има на всяка крачка. При правилна диагностика просто се купува правилното лекарство. Поне аз не се сещам за болест, от която рибите да умрат за 2-3 часа просто ей така. Сигурно има и такива хора, но да си държиш в къщи лекарства за сърце, лумбаго, ишияз и маясъл ми се струва тъпо. Ако не за друго, то поне, че всичко това има срок за годност.

Като завършек мога да посъветвам начинаещите да не мислят за нещата, които евентуално биха се случили, а да прочетат и спазват първите неща за пускането на един аквариум, а именно.
1. Да си направят концепсия за бъдещия аквариум. Пример: Африкански аквариум с цихлиди. Амазаонка с тетри и т.н...
Да проучат съвместимоста на отделните риби с други подобни. Да се подберат растения. Задължително да ви е ясна аранжировката на аквариума. Да се подбере мястото на аквариума и нужната техника. Първите стъпки са най-важни за аквариума. Формирането на азотен цикъл или казано по-разбрано, узряването на водата, първоначалното заселване, са много по-важни неща отколкото да мислим за това какво правим ако спре тока, има земетресение или се появи торнадо.  :burp:

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
При спиране на тока един UPS за филтъра би свършил добра работа. Аз съм се замислял за такава покупка. Осветлението и особено нагревателя през зимата искат доста повече ток и бързо биха изсмукали батерията. Но филтрите са доста по-скоромни откъм консумация и могат да изкарат доста време на батерията на UPS-a. Пък и филтрацията е най-критична за оцеляването на рибите в такава ситуация.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
Като казвам филтрацията е най-критична, имам предвид най-вече движението на водата и оттам обогатяването ѝ с кислород.
При повреда на филтъра един аератор би закърпи положението временно. Хубаво е да имаме такъв под ръка. Аз примерно го пускам когато правя преместване / рестарт на аквариум и се налага рибите да изкарат цял ден в някоя кофа.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
Моят канистър е на UPS, но вместо неговата батерия има 72А акумолатор, ползва се за помпата на камината де, ама има две гнезда. На този акумолатор ми е и полувината осветление и повярвайте ми всичко кара с часове. Стига да свалям акумолатора и да покарам няколко дни с него, веднъж на няколко месеца.

Да допълня, че пац сме писали заедно. Аз имам малки вътрешни филтри (200 л ч) които ми свършиха страхотна работа, когато ми изгоря помпата на съмпа, защото беше събота.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
За инцидентно замърсяване мога да дам пример. 3 годишно дете отива на гости при родителите ми и нормално се зазяпва в аквариума. Докато възрастните си лафят то решава ей така да нахрани рибите и им изсипва цялата кутия храна, някакви около 250 грама люспи. След малко майка ми вижда аквариума - вътре супа. Без да е чела форума и теми като тази прави  пълна (доколкото е възмоно) смяна на вода, да речем 95%. Нещата после бяха ок.
Ама всичките неща дето ги коментирам тука са толкова близки до акъла, че и аз не намирам особен смисъл да се обсъждат.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
Брей, пиша нещо от 15 минути и се чудя защо не може да се публикува, а то вие сте изписали страницата...всичко заби...

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
 :grin:  Malomir   :lol: страхоти съвети!
Според мен има смисъл от подобна тема, но не е напълно коректно зададена. И така anabelll, не знам какво да посъветвам начинаещите  бедстващи акваристи, но понеже съм изпадал в повечето от изброените ситуации, ще кажа какво съм правил аз.

Нека първо обобщя, който не ми познава аквариумите - Имам 4 аквариума /за сега/ - 500л./хищни риби/; 200л./скоро цихлидарник/; 160л./водна костенурка/; 20л./растителен/. Аквариумът на костенурката и растителния вървят на самотек, а и са много "издръжливи" на подобни аварии. Ще давам примери свързани с големия аквариум.

500л. ми аквариум има 2 външни филтъра и имам 1 резервен, също имам и резервен нагревател, така че ако се развали нещо /както вече се е разваляло/ - веднага подменям.

Това ми се е случвало не веднъж. Аквариумите ни могат да издържат доста дълго време без филтрация, осветление и нагревател /ако не е много студено в стаята/, но не може без аерация. Кислородът рано или късно свършва, най-вече в по "натъпканите" с риби аквариуми. В по-малките ми аквариуми се справям с този проблем, защото съм купил помпи на батерии. Но няма как да наредя 20 помпички в 500л. аквариум, поради това взех едно алтернативно решение. - купих генератор. Сега нямам притеснения.

Това не ми се е случвало - тук не мога да помогна.

При подобен проблем всеки акварист действа който както си може или каквото си има под ръка. Например аз имам още 5 "резервни" аквариума и помпички, филтърчета и нагреватели.

Просто ходим до някой зоомагазин,  болните риби няма да умрът за час- два. Преди 4-5 години имах големи проблеми с болестите и си бях накупил всякакви лекарства, но от това няма смисъл, ако си поддържаме аквариумите както трябва.

-земетресение;
Молим се за по-тежките аквариуми да не пропаднат на долния етаж или мазето!  :grin: Ако къщата е достатъчно стабилна и земетресението не е силно, няма големи проблеми. Друга тънкост е винаги да си купуваме акрилни аквариуми, а не стъклени. Обикновеното стъкло се чупи много лесно, докато акрилните аквариуми са многоо устойчиви на тежест, удар или огъване при земетресение. Нещо като предното стъкло на колите - напуква се, но не се троши.

Надявам се това да е някаква помощ, а и ми беше много приятно да попиша по една интересна тема.
 :bgflag:

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
Акрилните аквариуми не се ли драскат доста по-лесно?
Аз за повече сигурност залагам на по-дебело стъкло от нормално перпоръчваното за размера.

Mежду другото темата ме провокира и току що си купих UPS за канистъра. :)

Неактивен dndechev

• Активен потребител
  • Публикации: 792
  • Нас. място: Русе
Много ми е интересно колко човека във форума са с акрилни аквариуми........вярвам, че не са много. В един стабилен и не пренаселен аквариум рибите могат да изкарат без ток доста дълго време.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
:grin:  Malomir   :lol: страхоти съвети!

Не виждам какво повече от мен си написал като съвети.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
Malomir аз не се шегувам, хареса ми, че мислим едно и също. Ти написа какво може да се направи, а аз какво съм правил - все едно и също, просно ме изпревари.
Dndechev сигурен съм, че не са малко хората с акрилни аквариуми. Почти всички качествени фирмени аквариуми са акрилни. При мен само 20л. растителен аквариум е стъклен, всички други са акрилни. Вярно че акрилните са една идеа по-скъпи, но са много по-безопасни. Аз държа всичко над 150л. да е акрилно.
Иначе относно второто ти изречение - съм напълно съгласен!

Вижте това видео - издръжливостта на акрила, а на огъване държи много повече. Превъртете на 8:30 мин. от клипа, за да видите теста!
https://www.youtube.com/watch?v=1cxbzR0da8k

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.