Не ми е много ясно, лично на мен смисъла на всичко това но... Отговарям наред:
- ако се развали филтъра или нещо по техниката;
Ако се развали филтъра не може да се направи много. За целта зависи, какъв е аквариума и какъв е филтъра. Няма как да държиш резервен филтър да работи в някакъв аквариум и да си подържа нитрифициращите бактерии готови за работа, когато ти потрябва.
Ако се счупи нагревател, просто трябва да имаш резервен, но и това няма смисъл, защото зоомагазини наоколо-колко щеш.
- ако спре електричеството за дълго какво трябва да се направи;
В случая не виждам какво можеш да направиш. Единственото, за което се сещам е да си имаш генератор.
- при инцидентно замърсяване на водата, как да действаме;
Не сещам как може да се замърси водата инцидентно. Освен ако някой не пробва да сипе водка в аквариума по време на купон или нещо подобно. При това положение, просто сменяш вода и се молиш, въпреки че това едва ли ще помогне. Водката не е простила никому!
- ако се налага преместване на обитателите (какъв резервен съд и оборудване);
Тук може да се дадат идеи, но пак си зависи от обитателите и литража. Ако са по-големи рибите, пластмасови бидони вършат работа, както и големи бутилки от минерална вода.
- какво подръчно универсално лекарство трябва да имаме (ако пламне болест);
Едва ли има смисъл да се купят превантивно всякакви лекарства и да чакаш болеста да дойде.
Както казах по-горе, магазини има на всяка крачка. При правилна диагностика просто се купува правилното лекарство. Поне аз не се сещам за болест, от която рибите да умрат за 2-3 часа просто ей така. Сигурно има и такива хора, но да си държиш в къщи лекарства за сърце, лумбаго, ишияз и маясъл ми се струва тъпо. Ако не за друго, то поне, че всичко това има срок за годност.
Като завършек мога да посъветвам начинаещите да не мислят за нещата, които евентуално биха се случили, а да прочетат и спазват първите неща за пускането на един аквариум, а именно.
1. Да си направят концепсия за бъдещия аквариум. Пример: Африкански аквариум с цихлиди. Амазаонка с тетри и т.н...
Да проучат съвместимоста на отделните риби с други подобни. Да се подберат растения. Задължително да ви е ясна аранжировката на аквариума. Да се подбере мястото на аквариума и нужната техника. Първите стъпки са най-важни за аквариума. Формирането на азотен цикъл или казано по-разбрано, узряването на водата, първоначалното заселване, са много по-важни неща отколкото да мислим за това какво правим ако спре тока, има земетресение или се появи торнадо.