AQUAPORTAL.BG > Сайтът
Предложение за тема, която може много да помогне, особено на начинаещите!
Pac:
За инцидентно замърсяване мога да дам пример. 3 годишно дете отива на гости при родителите ми и нормално се зазяпва в аквариума. Докато възрастните си лафят то решава ей така да нахрани рибите и им изсипва цялата кутия храна, някакви около 250 грама люспи. След малко майка ми вижда аквариума - вътре супа. Без да е чела форума и теми като тази прави пълна (доколкото е възмоно) смяна на вода, да речем 95%. Нещата после бяха ок.
Ама всичките неща дето ги коментирам тука са толкова близки до акъла, че и аз не намирам особен смисъл да се обсъждат.
dimitarkrastev:
Брей, пиша нещо от 15 минути и се чудя защо не може да се публикува, а то вие сте изписали страницата...всичко заби...
dimitarkrastev:
:grin: Malomir :lol: страхоти съвети!
Според мен има смисъл от подобна тема, но не е напълно коректно зададена. И така anabelll, не знам какво да посъветвам начинаещите бедстващи акваристи, но понеже съм изпадал в повечето от изброените ситуации, ще кажа какво съм правил аз.
Нека първо обобщя, който не ми познава аквариумите - Имам 4 аквариума /за сега/ - 500л./хищни риби/; 200л./скоро цихлидарник/; 160л./водна костенурка/; 20л./растителен/. Аквариумът на костенурката и растителния вървят на самотек, а и са много "издръжливи" на подобни аварии. Ще давам примери свързани с големия аквариум.
- ако се развали филтъра или нещо по техниката;
500л. ми аквариум има 2 външни филтъра и имам 1 резервен, също имам и резервен нагревател, така че ако се развали нещо /както вече се е разваляло/ - веднага подменям.
- ако спре електричеството за дълго какво трябва да се направи;
Това ми се е случвало не веднъж. Аквариумите ни могат да издържат доста дълго време без филтрация, осветление и нагревател /ако не е много студено в стаята/, но не може без аерация. Кислородът рано или късно свършва, най-вече в по "натъпканите" с риби аквариуми. В по-малките ми аквариуми се справям с този проблем, защото съм купил помпи на батерии. Но няма как да наредя 20 помпички в 500л. аквариум, поради това взех едно алтернативно решение. - купих генератор. Сега нямам притеснения.
- при инцидентно замърсяване на водата, как да действаме;
Това не ми се е случвало - тук не мога да помогна.
- ако се налага преместване на обитателите (какъв резервен съд и оборудване);
При подобен проблем всеки акварист действа който както си може или каквото си има под ръка. Например аз имам още 5 "резервни" аквариума и помпички, филтърчета и нагреватели.
- какво подръчно универсално лекарство трябва да имаме (ако пламне болест);
Просто ходим до някой зоомагазин, болните риби няма да умрът за час- два. Преди 4-5 години имах големи проблеми с болестите и си бях накупил всякакви лекарства, но от това няма смисъл, ако си поддържаме аквариумите както трябва.
-земетресение;
Молим се за по-тежките аквариуми да не пропаднат на долния етаж или мазето! :grin: Ако къщата е достатъчно стабилна и земетресението не е силно, няма големи проблеми. Друга тънкост е винаги да си купуваме акрилни аквариуми, а не стъклени. Обикновеното стъкло се чупи много лесно, докато акрилните аквариуми са многоо устойчиви на тежест, удар или огъване при земетресение. Нещо като предното стъкло на колите - напуква се, но не се троши.
Надявам се това да е някаква помощ, а и ми беше много приятно да попиша по една интересна тема.
:bgflag:
Pac:
Акрилните аквариуми не се ли драскат доста по-лесно?
Аз за повече сигурност залагам на по-дебело стъкло от нормално перпоръчваното за размера.
Mежду другото темата ме провокира и току що си купих UPS за канистъра. :)
dndechev:
Много ми е интересно колко човека във форума са с акрилни аквариуми........вярвам, че не са много. В един стабилен и не пренаселен аквариум рибите могат да изкарат без ток доста дълго време.
Навигация
Преминаване към пълната версия