AQUAPORTAL.BG > Сайтът

Нови профили на мекотели

(1/3) > >>

aquaworld:
Дойде ред и на профил на Неритините :

Neriti snail
Нерити

Латинско име    Neriti
Популярно име    Нерити
Група                            Мекотели
Семейство                   Neritidae
Местообитание, хабитат    Азия,Южна Африка, Австралия
Приблизителен размер    до 2,5 см в диаметър
Минимален размер на аквариума    10 л
Изисквания, температура    22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост    над 10 °
Изисквания, pH    7,0 - 8,5
Тип вода    полусолена/сладка/твърда
Ниво на трудност    средно

Местообитание

Охлювите от сем. Неритиди, известни между акваристите като Нерити, са голяма група от соленоводни и полусоленоводни, които преди всичко се намират в крайбрежните райони като рифовете, приливната зона, мангровите гори и устията на реките. Относително малък брой живеят в сладководни райони като горски и планински потоци, където се хранят с водораслите полепнали по скалите.

Описание

Радулата на всички видове и подвидове е характерна за растителноядни охлюви - с къси и твърди зъбци.
Охлювите са разделнополови.

В акваристиката са популярни Neritina natalensis - южноафрикански сладководен вид:

Повечето от тези охлюви са по-скоро малки ( около 2,5см в диаметър ), с красиви гладки черупки, оцветени в ярки цветове. Шарките им биват едноцветни ( от златиста до червеникава ) с по-светли до тъмни раета (зебра), назъбени раета (тигрова), на точки или петна наподобяващи прекъснати раета (леопардов)

        Aзиатските  Clithon diadema и Clithon coronae :

Най-отличителната им черта са късите зелени или златисти раковини с леко извити шипчета на върха и.

   И Батман неритите - Neripteron auriculata, обитаващи Югоизточна Азия, Австралия, както и различни острови в Индийския и Тихия океан. Тези охлюви имат странно прилепваща форма на раковината с чифт къси "крила" от двете и страни.

Отглеждане

За разлика от повечето сладководни видове, Неритините имат непоносимост към замърсяването и лошите качества на водата. Трябва да се вземе под внимание това, че те живеят в чисти, бързотечащи потоци и изискват добра филтрация и високо съдържание на кислород, тъй като  дишат чрез хриле. Изискват твърда, алкална вода. Неритините са склонни да избягат от аквариума при влошаване качествата на водата. При добри условия не биха го направили! Миролюбиви са и няма да навредят на други обитатели.

Хранене

Неритините са водораслояди. Повечето консумират зелени водорасли, диатомея, а някои и синьо-зелени водорасли. Не ядат растения, както и не показват интерес към месни храни.

Развъждане

Неритината не се размножава в чиста, сладка вода. За да се размножи в плен изисква леко солена вода, но младите охлюви не оцеляват дълго. Но това се разглежда и като голям плюс - те няма да се превърнат в бреме за аквариста.aquaworld:
Малко информация и за меланията:

Melanoides tuberculata
Мелания/ Малайски тромпет

Латинско име    Melanoides tuberculata
Популярно име    Мелания/Малайски тромпет
Група                            Мекотели
Семейство                   Thiaridae
Местообитание, хабитат    Африка и Азия
Приблизителен размер     2 - 3 см
Минимален размер на аквариума    20 л
Изисквания, температура    22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост    над 10 °
Изисквания, pH    6,8 - 7,8
Тип вода   сладка, полусолена
Ниво на трудност    лесно


Местообитание


Този вид охлюви е родом от тропиците и субтропиците на Африка и Азия.
В днешно време се смята за космополитен вид, тъй като са били заселени от акваристи и във водоеми в САЩ, Нова Зеландия, Холандия, Германия, Чехия, Словакия и др.


Описание


Меланията е с продълговата, конусовидна черупка, която обикновено е светлокафява на червеникави петна. Имат капаче ( operculum ) към горната част на раковината, което служи за затваряне отвора на корпуса когато меките части на животното са прибрани.
Въпреки, че е сладководен вид, меланиите са толерантни към леко осолена, както и са регистрирани и във води с плътност 1.024. Живеят добре и до температурни стойности  от 18 до 32 градуса, както и при ниски нива на кислород.
Живеят предимно заровени в грунда като по този начин не позволяват образуването на газови джобчета ( метан ), грунда се проветрява и се насърчава растежа на корените. През нощта излизат да се хранят с остатъците, а през деня са заровени и едва ли ще ги забележите.
Обичат по-твърдата вода, което им позволява да изградят по-здрави раковини.


Хранене


Храни се с детрит, водорасли, гниещите части на растенията, остатъци от храна на рибите.


Размножаване


Размножават се чрез партеногенеза (термин, използващ се за описание при възпороизвеждане на хермафродитни видове), тоест са живораждащи, които не изискват двама родители. Всеки от тях е едновременно и мъжки и женски организъм. Носят от 1 до 64 ембриона, като се раждат от 1,2 до 2,2 мм.
Бързата репродукция на меланиите е знак, че има достатъчно храна. Ако искате да намалите размножаването им, намалете значително храненето и по възможност температурата (при 27-30 С и много храна е прието, че популацията значително нараства).


Ако някой има какво да допълни ..... ще е добре дошло. :)

Pac:
A, ето го моя герой :D. Стои си той в една чашка и му се чудя, дали да го върна в акварума. :)

malomir:
Утре вечер почивам и ще пусна всички нови профили. Съжалявам за забавянето.

aquaworld:
Най-важното е, че ги имаме вече тук във форума, та който се интересува да прочете.
Информацията в нета е различна - къде повече, къде по-малко. Посъбрах я от най-широко описаните профили, съответно съпоставяйки я с нашите наблюдения, но научихме и доста полезни факти за техния живот. :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия