Автор Тема: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1  (Прочетено 6388 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« : четвъртък, 22 декември 2011 г., 15:59 ч. »
Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1


Танганайските цихлиди се нуждаят от собствен аквариум или най-малко аквариум, в които те са доминиращи.По- честият проблем изглежда да бъде не размера на аквариума, а наличното място в стаята в, която сме решили да го инсталираме, но не забравяйте, заветното правило – „Колкото по-голям е аквариума, толкова по-добре”. Безспорно големият аквариум е по-лесен за поддръжка от по-малкия. По-големият  обем вода има много по-голям буферен капацитет, така че възможните колебания относно качеството на водата, химичните показатели и температурата се извършват много по-бавно.

При инсталиране на голям аквариум (по-голям от 600 литра) е препоръчително той да бъде поставен на около 30-50 см от земята, а не на стандартните 90см.Това спомага да се избегне илюзионният ефект на свиване на стаята, а и при лек трус е по стабилна самата конструкция.Аквариума трябва да е позициониран така, че да не получава директна слънчева светлина, поне не по време на обедните часове през деня.В противен случаи няма да можете да се отървете от всякакви видове нежелани алгии.
Нека помислим малко и за екологията.Икономията на вода и енергия е отговорност с, която много от нас акваристите са се научили да живеят.За скоро потопилите се трябва да обясня, че на това е добре да се обърне по-специално внимание.Чрез спестяването на вода и електроенергия не само хобито ви е по-екологично, но и спестените пари няма да ви се отразят никак зле в условията на финансовата криза.Две прости неща трябва да се направят за да редуцирате консумацията на аквариума от към вода и електроенергия.Едното от тях е да използвате стъкло или друг прозрачен материал за покриване на аквариума(с други думи ползвайте аквариума си с затворен капак), за да предотвратите изпарението.Това не се отнася толкова до загубата на вода, по-скоро е свързано с топлината, а колкото повече изстива аквариума толкова повече нагревателя работи.Другото, което трябва да направите е да изолирате аквариума, освен ако не е в специална стая-така наречените фиш рум-и.В този случаи се прибягва до изолиране на цялата стая.
Пълната изолация на аквариума не е нито особено възможна, нито необходима.Необходимо е просто да се сдобиете с листи стиропор поне 4см. и да поставите по цялата дължина между аквариума и стойката, между аквариума и задната страна(гърба) и ако има някоя страна, която е към стена и няма да наблюдавате аквариума през нея е препоръчително да бъде изолирана и тя.

Осветление

В аквариум без растения светлината е вторичен фактор.В интерес на истината цихлидите се чувстват значително по-добре и показват по-агресивно украсата си в по-слабо осветлен аквариум, отколкото примерно при 1ват/литър нужен за правилното развитие на повечето аквариумни растения.В този ред на мисли използвайте толкова осветление колкото е нужно да наблюдавате какво се случва в аквариума.Не претоварвайте системата за да не стресирате излишно любимците си, а и да не предизвиквате излишно избуяване на водорасли.Например за аквариум дълбок 50см са нужни не повече по 2 или 3 пури по цялата му дължина.

Декорация
[/b]

Препоръчително е използването на камъни или едри скални късове, които не е добре да се слагат върху пясъка.Предварително поставете тънък лист стиропор, депрон или друг предпазен материал върху цялото дъно на аквариума.След това позиционирайте камъните по ваша преценка.Накрая посипете всичко с грунд.По този начин предпазвате аквариума си от колабс.Цихлидите обичат да ровят в пясъка.С ровенето те често разместват камъните.Ако те са поставени директно върху пясъка вие рискувате и то много, най-малкото да загубите някои от любимците си озовал се на пътя на падащият камък.Да не говорим за потенциалното счупване на някое стъкло.

След като оправихме скалите идва ред на грунда.Грунда е почвата на аквариума.Препоръчително е да се разходите до някой зоомагазин и да закупите колкото ви е нужно.Имайте едно наум когато излизате и си го набавяте от някоя река или сред природата(някои си го вземат и от морския плаж).В природни условия пясъка попива много вещества, които вие изобщо не искате да имате в аквариума си.Много внимавайте.Има много истории за мъртви риби след като акваристи използват примерно Бургаски плажен пясък.Като имате едно наум след като си набавите пясъка е необходимо щателно да го почистите от всякакви боклуци под течаща вода.Има подробно обяснено във форума как точно да го направите :).
Препоръчително е да използвате по-ситен пясък за вашият аквариум, освен ако не желаете паралелно с танганайците да отглеждате и растения.В този случаи фракция от 1.5-2.5 би била чудесен избор.Не е добра идея да използвате корени.Това е доста важно.Корените отделят много вещества, които не са типични за естественият водоем на вашите любимци, а и водата се подкислява леко, което е недопустимо в случая.

Растения

В разрез с разбирането на повечето акваристи, че е почти задължително в аквариума да има растения, те рядко се наблюдават в езерото Танганайка, като местата в които се срещат са предимно блатистите заливи и много големите плитчини. Ceratopliyllum, Vallisneria и
няколко вида от род  Potamogeton са основно растенията, които могат да се срещнат в езерото.Едва ли някоя диво уловена танганайска цихлида е уловена точно в тези кални области, за това „естественият” аквариум за танганайците изключва гледането и на растения.От друга страна обаче растенията са много добра украса, която осигурява приятни и естествени цветове, контрастиращи в аквариума.
Казуса с растения или без остава въпрос на личен избор.Но имайте предвид, че не всички танганайски видове могат да бъдат гледани с растения.Някои видове ги приемат за перфектната вечеря и само минути след засаждането им те просто биват изядени.Чувствайте се свободни да попитате в съответният раздел на сайта дали вашите избрани видове са растителноядни или не.

Бакграунд

Една от най-важните части на естествената декорация е бакграунда. Задното стъкло както и страничните две е много препоръчително да бъдат покрити.За съжаление много малко акваристи разбират, че има огромна разлика от аквариум с фон и без фон.Фона не се използва само защото аквариума изглежда по-добре без да виждате тапета на стената гледайки го, въпреки, че често това е достатъчна причина.
Цихлидите, както и много други риби не са безпристрастни към това което се случва в стаята в която е инсталиран аквариума.Разхождащи се хора,сенки и други преминаващи предмети предизвикват инстинкта им за самосъхранение, принуждаващ ги да се крият.През колкото по малко страни те могат да наблюдават какво се случва в стаята около тях толкова по добре.За това се препоръчва аквариума да има само една панорамна страна.Не забравяйте, че се стремим да избягвам стреса.Колкото по-малко стрес, толкова по здрави и силно оцветени танганайци ще си имате :).
Мъжките на много от устомътещите видове притежават много забележително ярки украски. Искрящите цветове са предназначени да привличат женските на тяхна територия.Така те остават конкурентно способни в залива.Щом женската може да види забележителният мъжки значи и хищниците могат.С това се обяснява силната плашливост на мъжите екземпляри от териториалните видове.Те просто знаят, че се перчат на видно място.Единствената причина поради, която те могат да бъдат хем териториални хем да показват невероятни цветове е точно факта, че те могат да се оттеглят в скривалището си в момента в който поискат.В аквариум без тъмни скривалища е много вероятно мъжките да не са териториално настроени.Това е свързано с по-рядкото или никакво размножаване и много по бледите цветове показващи мъжкарите.


Ровещите цихлиди от друга страна бягат към по-дълбоките води, когато са уплашени.В пределите на аквариума тази им отбранителна реакция е невъзможна, поради ограничената дълбочина на аквариума.Това трябва да се компенсира с предоставянето им на достатъчно тъмни ъгли към които могат да се устремят за да се възстановят от стреса.Поради тази причина бакграунда е един от най-важните елементи за успешен танганайски аквариум.


Това е една от няколкото части, които смятам да преведа в поредица, която сметнах, че е добре да озаглавя Танганайски аквариум от А до Я.Идеята на няколкото статии е да опишат напълно всичко необходимо от създаването до успешното поддържане на танганайски аквариум.
Основен текст, който съм ползвал е от книгите на Ad Konings.
Надявам се да съм бил полезен.
Следва продължение...What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен Crymind

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 60
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« Отговор #1 : четвъртък, 22 декември 2011 г., 16:07 ч. »
Jay от къде са снимките?

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« Отговор #2 : четвъртък, 22 декември 2011 г., 16:10 ч. »
Обитателите са снимани в езерото, а снимките са взети от гн.Ad Konings.
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« Отговор #3 : петък, 23 декември 2011 г., 10:31 ч. »
Добро начало. :) Такива обобщени статии с всички на едно място може да не са най-подробният справочник, но са полезни. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« Отговор #4 : петък, 23 декември 2011 г., 10:43 ч. »
Добро начало. :) Такива обобщени статии с всички на едно място може да не са най-подробния справочник, но са полезни. :)

Има какво да се научи от целия материал.Не е най-подробният да, но мисля, че на новаците(към, които е насочена статията) ще им е доста от полза :)
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен BOJO

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 1 760
 • Нас. място: София
  • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« Отговор #5 : петък, 23 декември 2011 г., 14:11 ч. »
И на мен ми се струва полезно. Постепенно ще се навлиза в детаилите.

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Създаване на Танганайски аквариум от А до Я. Част 1
« Отговор #6 : неделя, 25 декември 2011 г., 21:00 ч. »
Постепенно ще се навлиза в детаилите.

Именно :)
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.