Рибки > Цихлиди (Cichlidae)

Нов аквариум с малавийски хищници в софийския зоопарк

(1/18) > >>

Boby_:
Изключително ми е приятно да обява началото на един нов съвместен проект на екипа на Аквапортал и група любители на цихлидите (Андрей Цеков и Божидар Дюлгеров).
След големия успех на морския аквариум решихме, че не е нужно да спираме дотук. Оформи се идеята да направим един аквариум с големи малавийски хищни цихлиди, които в достатъчно голям обем, какъвто може да осигури Софийската зоологическа градина, ще порастнат до внушителни размери и ще допринесат за интереса към акваристичния раздел, както и ще запалят любопитството на малките посетители.
След доста приготовления днес закарах първите риби, подарени от Андрей и мен (скоро ще закараме и тези от Божо). След адаптацията ги пуснахме - не се загубиха в обема от над 10 000 литра вода, но и не го напълниха.
Аквариумът все още не е за снимане - не сме довършили оформлението и осветлението, а рибите не са се адаптирали и са доста плахи все още. Въпреки това реших да споделя няколко кадъра от камерата на телефона ми, както и две кратички клипчета:

IMG_20120310_134359.jpg (283.24 kB. 800x600 - видян 1703 пъти.)

IMG_20120310_134524.jpg (306.34 kB. 800x600 - видян 1692 пъти.)

IMG_20120310_134530.jpg (278.36 kB. 800x600 - видян 1611 пъти.)

IMG_20120310_135130.jpg (2103.12 kB. 2560x1920 - видян 386 пъти.)

IMG_20120310_135135.jpg (297.98 kB. 800x600 - видян 1680 пъти.)

IMG_20120310_135147.jpg (306.2 kB. 800x600 - видян 1624 пъти.)

Malawi Cicihlids in Sofia Zoo

Malawi Cicihlids in Sofia Zoo

Рибите в аквариума към момента са следните:

Champsochromis caeruleus - 1 м, 1 ж;
Dimidiochromis compressiceps - 2 м, 1 ж;
Placidochromis milomo - 1 м, 2 м;
Protomelas spilonotus Tanzania - 3 с неустановен пол;
Nimbochromis venustus - 1 м;
Sciaenochromis frieri - 1 м;
Metriaclima Zebra Chilumba /Luwino Reef/ - 1 м;
Tyrannochromis macrostoma - 1м, 1м;
Champsochromis spilorhynchus - 2 м;
Dimidiochromis strigatus - 1 м, 1 ж, десетина млади рибки, които все още не са в големия аквариум.

С времето ще добавяме и още риби, а сегашните ще пораснат до доста сериозни размери. :)
Лично аз очаквам с нетърпение новото осветление, което ще спомогне тези прекрасни риби да покажат истинските си цветове.

А ако някой от отглеждащите малавийски хищници или Утака има желание да помогне с още риби от изброените или други видове, ще приемем помощта на драго сърце. Аз координирам проекта и ще съдействам за всичко, свързано с него.

NJB:
Браво за всичко което правите, това е едно добро дело  :bow: :clapping: :clapping: :clapping:

malomir:
Морския аквариум си беше страхотна тръпка. Тук обаче говорим за едни 10000 литра, пресъздаване на биотоп, което си е сериозно предизвикателство. Радвам се, че най-сетне стартира това, за което говорихме от доста време. Както каза Боби има още много работа. За мен по-важното е, че всичко вече започна. Искрено се надявам да стане нещо страхотно. Успех на новият проект на нашите приятели и екипа на Аквапортал.

Миро:
Браво :)
Това е много добра идея.
Вярно при размера в, който ще живеят ще се чувстват повече от добре :)
При първа възможност бягам да ги видя :)  :rocknroll:

aquaworld:
Въпреки това, че са снимани съвсем скоро след пускането им в аквариума, си личи, че това е подходящия обем за тези цихлиди. :up:

Радвам се, че ще има още редки и екзотични риби в зоопарка!

Успех на проекта!  :highfive:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия