Здравейте. Форума много ми харесва, макар и като гледам, че е позабравен последните години. Ще бъда кратък - казвам се Методи и съм на преклонната вече възраст от 37 години
От 30 години имам увлечение към аквариумите. Започнах в първи клас с три гупи и девет литрово аквариумче взето срещу видеокасетка
Нямах нито помпичка /по модерно му аератор/, нито нагревател нито нищо, само няколко камъчета филц. Отгоре му бях закрепил една бакелитова фасунка с крушка. Която един ден полупотопих във водата за да я топли. Баща ми като видя и полудя. Ех спомени
Та тия три гупи станаха 30 много бързо. После порастнаха доста и изведнъж бързо измряха, а на мен ми беше много мъчно, въпреки, че един чичо ми подари помпичка /аератор/. Логичен завършек, но не се отказах. След това си купих други, умираха, пак купувах и така. Имаше един период дето си живуркаха много време. След това същия чичо ми подари аквариум от винкел и маджун, имаше 40 литра сигурно. Течеше, та го лепих със маджун и блажна боя. Бил съм сигурно 12 - 13 годишен вече. В него пак гледах гупи. По спомен бая ги развъдих тогава и доста време ги гледах. Даже добрия чичо ми подари още един винкелов аквариум по малък и напълних и него с гупи. По него време купих и нагревателчета. После пак ми измряха и имах пауза от няколко години. Около 2010г. си купих един 30 литров аквариум тъй като старите маджуново-винкелови се бяха разсъхнали и течаха. Взех си и модерен нагревател с термостат, както и първото ми растение /тогава си му викахме водорасли
/. Взех си гупи, скаларии, бети, хелери, сомчета. Нова гъбичка и нова помпичка /това аератор ми криви езика/. И може би повече от година ги гледах без жертви, докато ме нямаше няколко дни и майка ми случайно беше изключила нагревателя от контакта. Беше зима и водата беше станала 10 гр. /в стаята нямаше отопление/. Не се отказах, пак си купих гупи и пак станаха много бройки. Доста време си ги гледах. Умираха и се раждаха и така няколко години докато пак изведнъж измряха. Тогава не знаех за това чудо "азотен цикъл" и честа смяна на малко вода. Тогава като зеленясаше аквариума вадех всичко и миех и преварявах. После стана така, че отидох да уча на далечно място, почнах работа, минах и през деветата порта на ада /взех си жена, моля за по младите - не правете това вкъщи
/ и нямах време за рибки. Аквариумите прашасваха на тавана. Не ми стигаше ада в къщи, та се появи и малък бебезавър, ей такъв хищен вид няма на тоя свят
. Та с нашия малък бебезавър от женски пол /една жена е ад, две - двоен ад и половина/ времето което ми оставаше след работа, чистене, готвене, пране, миене на чинии, изслушване на женски страдания от типа "ама тая рокля ме прави дебела или "така си ме снимал, че изглеждам пълна" и "нищо не става от тебе" и т.н и т.н, гледане на бебезавър, повиване, къпане и прочие неща в ежедневието на любящия съпруг и баща, хептен нямах време за рибки. Увещавах жена ми "хвани си любовник, отивай при майка си" и прочие неща, но не и не. Тази година бебезавъра, проявявайки хищническия си женски характер направи две годинки и ни в клин ни в ръкав, с риска да спя в колата, предложих на жена ми да вземем рибки за малката /чисто егоистично поведение, тъй като повече ги исках за себе си/. Учудващо тя се съгласи. Била чела, че аквариумите били по фънш шуй муй и тем подобни измишлъотини. Но ми каза, че ако не го гледам, не само ще ми излезе на носа, но и дълго ще страдам и ям бой. Мечка страх, обаче мен не и свалих старите си аквариуми. Какъв наивник съм бил, съответно се появиха изречения от рода "тия боклуци не ги ща в къщата си", ако искаш аквариум ще купиш хубав и нов. Естествено при няколко аквариума ще купя нов, ама с женска логика не се спори. И една хубава сряда на 14.06.2022г. се натоварихме в колата аз и двата ми хищника и хоп в небезизвестен магазин за рибки в жк. Люлин. Жена ми каза, "ти ще мълчиш, аз ще избирам всичко, че ти нищо не разбираш". Смеех ли да противореча ? Беше ме предупредила, че голям аквариум не иска. Избра си един 25 литров и стойка за него. То при мен всичко е малко, та и аквариума малък. Дори не успях да докопам пълната титла идиот, ами само полуидиот /според жена ми де, но смея ли да споря
/. Та и аквариума се оказа полуаквариум, ама нейсе, аз по големи не съм и имал. Жената избра и растения и грунда, една изкуствена пещера и едно коренче. Щом на нея и харесват, значи и на мен
. Взехме и евтин китайски филтър и термометър. Прибрахме се и го пуснахме /по модерно му стартирахме, но не ми харесват тези англицизми и няма да ги употребявам/. Бях чел малко преди това, че имало азотен цикъл. Звучеше ми много страшно. Но ни продадоха стартиращи бактерии и казаха да чакаме една седмица и да пуснем рибки. Речено сторено. На 14.06.2022г. пуснахме аквариума. След една седмица пак отидохме за рибки. Рибките - аз съм си гупаджия и пак исках гупи. Обаче ми отвърнаха, че сме тук заради бебезавъра и че тя ще избере. И какъв шок, от всички аквариумни рибки в магазина, малкото зверче си хареса най много цветните тернеции /знам, че не ги харесвате, било неестествено и неморално, но какво пък, то и аквариума сам по себе си не е естествен, а и малката много ги хареса. Аз също, да си призная/. Та взехме 6 бр. от всеки цвят а и продавача каза, че трябва минимум 6 бр. за пасаж. Пуснахме рибките. Мина се седмица. Но аквариума ми седеше празен. Направих най големия грях на начинаещия и най гибелното за женения мъж - не съгласувах действията с началството и на моя глава взех 5 бр. неонки и 2 бр. анциструса. Харесвах си неонките от малък още. После преживях торнадо и земетресение едновременно, че не съм съгласувал действията си, но някак си оживях
. Бях чел във форума че ще са много рибки за 25 литрова сапунерка, обаче не издържах. И така рибките станаха 6 цветни тернеции, 5 неонки и 2 анциструса. Нямам снимки от началото, то и време за снимки нямах. Но сменявах по 6 литра вода всяка седмица. Растенията бързо тръгнаха. Аз много се кефех на сапунерката, както и бебезавъра, дори и жена ми го харесваше. Всичко беше наред до 08.08.2022г. когато отидохме за пет дни на море. Върнахме се на 13.08.2022г. и заварих кафява картина - стъкла и растения покрити с кафяви водорасли, а по дъното мухлясваща храна за рибки. Осветлението си е заводското, но нямах таймер и беше спряно за тези 5 дни. Дотук добре, но прабабата /да ни е жива и здрава/, на която жена ми разпореди да се грижи за цветята на терасата и щукнало, че рибките няма какво да ядат, видяла храната и пуснала една щипка /бая щипка ще е била/. Но бабите са си такива - грижовни и все гледат дали си се наял било внуци или рибки
. Веднага, още с морския пясък в косата си и дори преди да съм измил и масажирал краката на жена ми, сифонирах дъното и изчистих стъклата. Обаче растенията си бяха кафяви. Направих се на читател и реших да си взема 2бр. отоцинклуса. Жена ми и не разбра иначе щеше да вземе правата лопата
Започнах и с чести смени на по 6 литра вода през два дни, както и спрях да храня рибоците. В резултат вече повечето кафяви водорасли ги няма по растенията, а по стъклата хич. Коремите на отоцинклусите са квадратни от ядене, буквално ги виждам как опасват всичко кафяво. Голяма работа са. Станах многословен и знам, че никой не му се четат романи, но имах нужда да разкажа накратко историята си в това любимо хоби.
Ето и самата сапунерка - 25 литра или 25*25*42. Грунда е субстрат плюс черен кварцов пясък. Растенията са 2бр. анубиас, 1бр. лимнофила /ако не бъркам името/, 1бр. микрозорум и 1бр. елеохарис. Филтъра е евтин китайски за 12лв. Има 1 коренче и изкуствена пещера /знам, че не го приемате, но пак казвам нямах думата в случая, пък си ми харесва, а и както казах самия аквариум не е естествен в природата/ :
Жена ми казва, че не ставам за нищо, включително и за прости снимки и си е така
Общ изглед след завръщане от морето и сифониране и изчистване на стъклата: