Здравейте;
От скоро имам аквариум, имам много въпроси на които си отговарям сам след доста четене и ровене в нета, но в момента съм пред дилема и ще съм благодарен за съвет.
Става въпрос за грунда в залесен аквариум с дискуси.
В момента е със обикновени светли камъчета, 3-4мм размер и след вече 2 месеца с дискуси и тяхното хранене, грунда почва да се затлачва доста, смени си цвета, зеленясва на места и вчера, докато го чистих и сифонирах, забелязах че има нематоди /малки тънки червейчета/. Въпреки че уж са безвредни /след ровене във форума се по успокоих/, но това преля чашата… След това видях още един във водата и една неонка го схруска много бързо…
Вече съм навит да сменя грунда, въпреки голямата хамалогия и главно стрес за рибите, въпроса е с какво? Още като вземах дискусите, ме посъветваха да си сложа JBL Manado, тъй като ще имам проблем с текущия ми за в бъдеще /както и става в момента/.
Целта е грунда да не се сифонира и има нужда от постоянно почистване, т.е. следва да действа като ефективен филтър и място за бактериите за да разграждат отпадъците и торят растенията, но и без да се затлачва и създава лоши анаеробни условия.
Предпочитам светло кафяви или червени, но може и светъл. Знам че последния е по-добър за дискусите заради мимикрията им, но на мен си ми харесват всякак… Важното е да им е добре и аквата да е в топ състояние.
От това което съм проверил в нета, най-подходящи за това задание са два;
JBL Manado – Покрива всички изисквания, виждал съм аквариуми с него и ми харесва и на вид. Недостатък е че е много лек, не знам дали анциструсите ми няма д аго ровят много, променя общата твърдост на водата първоначално и е доста мръсен. Последните две се оправят според нета, с промиване с гореща вода, няколко пъти и киснене няколко дни. Единствено ме притеснява лекотата му.
Втория е Seachem Flourish Red или Brawn – популярен е на друг континент, като характеристики е подобен на манадото, т.е. също действа като ефективен филтър, никога не се сменя и е полезен за растенията. Положително е, че е и по-тежък, води се естествен, но никъде няма инфо каква поддръжка изисква и въобще как се представя /за разлика от манадото, което е популярно тук/.
Накратко за аквата;
180л, 100/40/45 размери, някакъв модел на Ехеим;
Стартиран средата на Януари тази година; Първите дребни рибки пуснах след две седмици; дискусите преди два месеца, общо е на 4 месеца;
Филстрацията е два канистъра, единия е Eheim Pro+ 4 250T /който се грижи и за температурата, едната кошница е пълна със Sera Siporax втората с Eheim SubstratPro/ и втори Eheim Pro+ 4 600 /долната кошница пълна със Seachem Мatrix, следващите две със Sera Siporax, последната с Eheim Substrat Pro, като след финната гъба има две пакетчета Seachem Purigen/. Големия филтър е пуснат преди две седмици, като последните две кошници са от установен вече филтър, първите две са с нова керамика.
Имам UV лампа, Eheim 500 свързана към изхода на малкия филтър, работи постоянно;
CO2 система на JBL proflora m603, като дифузера е JBL Proflora Direct монтиран на изхода на големия канистър. PH контролера е настроен на автоматичен режим, държи PH 6.52 /нормално без СO2 ми e 7.3 – 7.5/, като CO2 чекера е светло зелен, част от растенията кипят. Системата работи постоянно.
Има една помпичка за въздух, работи постоянно;
Температурата е 29 градуса. Сменям вода около 30-40% веднъж на седмица.
Растенията са микрозориуми, анубиаси, буцефаландия, ехинодоруси /имах и дъбчета, но ги махнах вчера, много бързо растат и изсмукват всичко и не остава за по-бавните – това са мои разсъждения… и ми се пречкаха много като пораснат/.
Рибки, знам че са прекалено за този обем, но защо и каква им е историята ще опиша подробно като си направя профил, за сега това е положението, опитвам се да се справя.
6 по-големи дискуса, около 10-12см.
3 малки сини, около 5-6см; добавени преди 2-3 седмици;
20 червени неона;
10 родостомуса;
9 звездни анциструса, 5 са много малки, 4 са около 4 – 6см; /релано не знам колко са, излизат само вечер толкова съм пуснал вътре/;
3 отоцинклуса;
7 охлюва неритина, също не знам колко са останали;
Две сини рамирезита, големи са, двойка;
Какво да кажа за рибките, фокуса са дискусите…ами учудващо за новак като мен, първите ми 6, големите, за 2 месеца пораснаха с поне по 2 см, хапват си стабилно, установиха си йерархия, малко са страхливи, но си идват само при мен сами…, изглеждат много добре, всеки си има индивидуалност. Нямам признаци, че нещо не им е наред. Малките са друга работа, скъсват се да се бият, но това е за профила, не тук или за друга тема.
Храня гио 4 пъти на ден – суха обед и следобед, Тетра, Хикари за дискуси. Вечер редувам замразена артемия и хирономус /кисна ги в Seachem GarlicGuard/ , преди лягане давам кубче тубифлекс да растат…. Между храненията все си искат още…, Два пъти слагам 1-2 хапчета за сомчетата, на Хикари, че ми опасаха един ехинодорус от глад. Обикновено дискусите ги гонят и им ги ядат, та пак си гладуват. Друго не храня.
Химия ползвам Seachem Prime, Stability, и една добавка за витамини и аминокиселини за дискуси;
Торове – в корените на ехинодорусите има по едно хапче на Денерле, слагам веднъж на седмица-две и по една таблетка желязо на Денерле /макар че няма смисъл с тази UV Лампа/
Всеки ден добавх по една доза 24 часовия тор на Eheim, микроелементи, веднъж на седмица доза калий на Seachem.
Пропуснах параметрите на водата; Амония 0, Нитрити 0, Нитрати 50.
Проблеми; преди седмица/две, ми се появи черна брада по част от анубиасите и буцефаландрата. Не мога да постигна баланса с торове, светлина /две пури ехеим Т5 по 39W светят по 7 часа на ден, от 15:30 до 22:30/ и CO2.
Тепърва се чудя какво да я прая тази брада, с този излишък на хранителни вещества във водата и бавни растения. Тук също моля за съвет. Предполагам, че подмяната на грунда с по-качествен ще спомогне и за този проблем. Единственото, което мога д анаправя за проблема с водораслите е д асменям вода по два пъти в седмица, друго просто не знам.
И това е, надяма се не съм ви отекчил и някой може да ме посъветва. Снимките са още с дъбчетата, от миналата седмица, ще добавя актуални по-късно.
Благодаря предварително за помощта!