По въпросите за химиите, аз съм пас.
По другите въпроси, отговорите си ги намерил и са верни. Добре ще е, водата, която ще смениш е престояла и да е темперирана. Сменяш храбро и щедро, то във самата вода има най-малко бактерии, сравнено с пълнежи на филтри, грунд и т.н. До колкото разбрах имаш и тестове, нали, ще трябва да внимаваш за PH. Щото от аквариумна вода с CO2, 100% смяна на водата.. Все пак, едва ли са толкова гегави дискусите, мисля си че няма да имаш проблеми.
Тук във форума има много добра статия за U образното течение на водата. То е много важно и трудно за постигане. Ще трябва да пробваш. Ясно е, че ако ти се задържа някъде органика, трябват корекции. Дано да не стане много силно течението, че имаш доста фактори за кофти развитие..
Бих добавил, че когато приключиш със всичко и върнеш дискусите, може да не включваш осветление. Чак на другият ден.
Добавка - мислил ли си един от канистрите ти да е само със гъби, а другият само с керамика?
Благодаря за потвърждението. За съжаление, нямам как да ползвам престояла вода. Слагам от чешмата направо с дехлоратор, като гледам да е със същата температура като в аквата по-принцип. Доста съм се специализирал...преди мерих с термометър и се мотах много, сега директно на ръка, отклонението ми е под половин градус...

Така ще направя, пълня си аквата с нова вода, акто на спокойствие си оправям и нагласям всичко. PH не ме притеснява, CO2 - то като го пусна му трябва час да го свали с 1 ако го засиля малко, което и е нормалното на което гледам.дискусите.
Относно канистрите, планирал съм ги за био главно. То ако не бяха те и то доста преоразмерени з аобема на аквата, доскега да съм ги изтровил дискусите. Преди да сложа големия, имаше малтк, 250 като втори, та той докато сработи керамиката му, имах голям и продължителен пик на нитрити, доста в червената зона на тестовете. Бях се притеснил, но от както сложийх големия, няма никакви амонии и нитрити, всичко е нула, снежно бяло...

Та, не искам д асменям този сетъп. Наясно съм, че ми трябва още малко механична филтрация. Не мога просто да го измисля как ще е най-лесно з аподдръжка, но и ефективно.
Имам място за още един канистър, малък с вата, на Ехеим класик 150 пълен само с гъби пасва иделано в шкафа, зад бутилката с СО2, но пък не мога да набутам тръбите му в аквата, отворите са запълнени от тръбите и кабеляците на текущата техника.
Търся си вътрешен филтър, да спомага с потока, да чисти механично и не мога да намеря хем малък, хем ефективен.
За момента имам една циркулационна помпа на AquaEl 500, смятам да и закача един префилтър на Ехеим /доста добре е направен/ и да пробвам да я скрия някъде. Ако някой може да препоръча качествен и ефективен малък механичен филтър, да каже, ще съм благодарен.