Автор Тема: Къщата на октопода КОКО  (Прочетено 6126 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • Публикации: 274
  • Нас. място: Несебър
  • На воля
    • Морски аквариум
Къщата на октопода КОКО
« : вторник, 23 април 2013 г., 23:27 ч. »
Здравейте! От няколко дена имам октопод. Той се чувства добре, дори снощи се храни с риба
и рачета, а днес в устата му забелязах черупка на живата ми пясъчна мида,
която имах в аквариума. Може да видите бялата черупка от ляво на октопда.
Главата на октопа е кръгла, с две големи очи. В устата си октопода има нещо като зъб,
с помощта на който в случая може да счупи (отвори) пясъчната ми мида. Има осем пипала,
с които се движи и улавя плячка. Смучи с пипалата си черупките на стридите и се прикрива с тях в аквариума.
В момента е в цепнатината между двата камъка и сe е заградил с черупки от черноморски стриди.
Направил си е нещо като къща. Аквариума е около 400 л. Водата е черноморска с добавена синтетична сол - SG 1,023. Температура  21-22*C; Мисля да му пусна моите шампиони, ракообразните Марс и Мантис !
При снимки със светкавица, Коко реагира и се надува. Но знам също, че октоподите пускат мастило, когато искат да се предпазят. Коко изяде почти всички миди в аквариума и днес разнообразих менюто му със скаридата Палемон. Ето "топли" снимки и видео:
Октопода КОКО
ау, ау

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Къщата на октопода КОКО
« Отговор #1 : четвъртък, 25 април 2013 г., 17:25 ч. »
Ти винаги ни изненадваш с нещо!
Главоногите мекотели са забележителни създания, даже едни от най- страннните на нашата Планета. Октоподите бият всички по интелект находчивост и мобилност. Сигурно е цяло приключение да имаш такъв любимец. Единственият недостатък на октопода е краткия му живот. Вероятно след време ще ни разказваш доста забавни случки с Коко :grin:.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #2 : понеделник, 29 април 2013 г., 20:56 ч. »
Коко е от вида Octopus vulgaris. Той има гладка кожа и специални клетки пигмент,
които му позволяват да променят цвета си за да се слее с околната среда.
Когато се нахрани, стои дълго в бърлогата си. Огладней ли става страшно,
тогава той е най - активен, изкачва се на повърхността на водата и започва да гони
останалата плячка в аквариума. Тръгва от горе на долу към дъното на неговата бърлога, разперва 8-те си ръце и ги обгръща с мантата си, след което ги изяжда. Интересното е, че с пипалата си може да парализира
своята плячката и лесно да е я всмуче. Този вид октопод е изключително интелигентен хищник. В една бутилка с капачка искам да му сложа рачета, за да видя дали ще може да я отвори.  Ако имате някаква интересна идея колеги, казвайте! Днес забелязах нещо интересно. Коко стоеше на повърхността на водата точно до струята на помпата за около 5 минути. Явно явно му хареса силното течение. С пипалата се обвиваше и галеше очите си. Беше нещо като баня, или кратък отдих;
Коко с ръце зад него се прибира в леговщето си:
Octopus Koko I

Коко обгръща плячката с мантата на ръцете си:
Octopus Koko II

ау, ау

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #3 : сряда, 01 май 2013 г., 23:41 ч. »
Постоянно се храни и немога да му насмогна с жива храна.
Коко реагира на движение, звук, светлина и миризма.
При движение с ръка по стъклото, Коко пуска пипала към движението, а при звук
срамежливо се скрива в своята бърлога, като се затрупва с камъчета и мидини черупки.

Коко се храни с черноморски рачета, като ги хваща с ръце и ги смучи с вендузите
OCTOPUS VULGARIS - III

ау, ау

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #4 : петък, 03 май 2013 г., 22:03 ч. »
Днес пуснах на Коко две черни рачета, след което направих грешка.
Пуснах му и Марс. Коко се хранеше с рачетата, и като видя пагура се уплаши и отдръпна
назад в единия ъгъл на аквариума. Марс стоеше в срещуположния край, като постоянно
наблюдаваше Коко.Изведнъж Марс започна да атакува Коко. Коко и той скочи.
Битката беше жестока! Огромни, мощни щипки и здрави крака с големи нокти на Марс,
срещу здравите ръце и захват на Коко. 
ау, ау

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #5 : събота, 04 май 2013 г., 21:34 ч. »
Октопода не пусна мастило, само си смени цвета на черен и заприлича на плашило. Контрира рака с една от ръцете си, а с другите сe покатери на високо  благодарение на 1600 смукала. Така спазваше дистанция от рака. След което рака беше преместен в отделен аквариум, а октоподът продължи да държи черните раци.
Промяната на цвета на октоподите се дължи на хроматофорите, които се регулират от мозъка. Те са безцветни белтъци.   Отразителните клетки - иридофори и левкофори - им позволяват да създават шарки с различен цвят и да използват поляризацията на светлината. Октоподите приемат цвета само на близки обекти с отличителни черти.
ау, ау

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #6 : вторник, 07 май 2013 г., 20:07 ч. »
Голямата ми дъщеря Ели, направи снимки с телефона си и
допълнително си поигра с една програмка.
Ето ''топли'' снимки  :crazy: .
ау, ау

Неактивен sano-pets

• Активен потребител
  • Публикации: 19
  • Нас. място: Ботевград
    • REEF.BG
« Отговор #7 : вторник, 07 май 2013 г., 21:47 ч. »
 :clapping: браво, е така се прави - да ти  е живо и здраво хлапето и да се учим от него...нагледно, семпло, добиваш представа веднага с един поглед , браво!

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #8 : вторник, 04 юни 2013 г., 18:54 ч. »
Много ми беше интересно за клетките, които променят цвета на октопода.
Octopus camouflage (better image/sound w/link).

Обадих се на един съученик, който е биолог - Тодор Ангелов Чаушев, но не специалист в тази област. Заедно с Тони (Kamos) учихме в Несебър до осми клас.   

- Тоше, понеже имам октопод (octopus vulgaris) и чета за тези животни, попаднах на тези клетки, които променят цвета и се регулират от мозъка. Гледах едно предаване за октоподите и едни биолози казаха за тези клетки, че са безцветни белтъци, но не можах да разбера много добре. Та, въпроса ми е да ли са безцветни белтъци - хроматофорите на октопода ? Сега ще прочета за меланина. Да видиш как октопода постоянно си мени цвета. Лудница-голяма красота !

- Лудница .. много яка метаморфоза :) От това което съм учил в университета знам, че хроматофорите са клетки, в които има зрънца пигмент (цветен белтък, такъв е мелатонина). Когато тези зрънца се групират на едно място кожата избелява, когато зрънцата с пигмент се разпръснат - тогава кожата придобива цвят - този на пигмента. Другите клетки (отразителни клетки – иридофори и левкофори) помагат да се създадат отенъците на цветовете и разнообразната украса. Това дали гранулите ще бъдат разпръснати или концентрирани зависи и се определя от нервни и хормонални сигнали. Тази способност заедно със зрението на октопода - му дават възможност да наподоби перфектно местообитанието - както е в клипчето. Сложната маскировка на октоподите обаче крие още много тайни, които тепърва предстои да бъдат изследвани.
ау, ау

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #9 : неделя, 16 юни 2013 г., 19:58 ч. »
Коко се катери - IV
ау, ау

Aqua World 55 Astario