Автор Тема: Моето 19л. нано  (Прочетено 4484 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен brainbug

• Активен потребител
  • Публикации: 20
  • Нас. място: Варна
Моето 19л. нано
« : четвъртък, 25 февруари 2016 г., 20:43 ч. »
Здравейте, да покажа и аз моето нано. Не че е кой знае какво (на такива красоти се нагледах тук, че получих комплекси), но да имам къде да задавам многобройните си въпроси :)
Малко за аквариума:
Fluval Chi
Размери: 25.4 x 25.4 x 31.2 см, 19л.
Имам два вътрешни филтри, единия фабричен,на който не мога да намеря спецификациите, другият Акваел микро. Взех и втори, защото фабричния почти не помръдваше водата.
Осветлението е символично- около 4,5 W , фабрично- лед лампички на самия филтър,  скоро взех още една лампичка Aqua zonic, но честно казано не помня колко вата беше, може би около 8. Аквариума е на светло място, което може би е добре за растенията, но за съжаление е добре и за водораслите...
Грунда е fondovivo на Prodac. Оказа се голяма грешка (горещо препоръчан от продавача), прекалено едър, засяването на всяко растение е борба и мъка. За дребни растения изобщо не може да става върпос. Опитах да завъдя Погостемон, но загина :(
Обитателите са 7 ненона,7 разбори макулата, 4 черита и две аманови скариди.
Растенията Анубиас нана, кафява криптокорина, някаква трева и Алтернатера, която е поти напълно изядена от амановите скариди.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Моето 19л. нано
« Отговор #1 : неделя, 28 февруари 2016 г., 16:51 ч. »
Този грунд си е ок, просто трябвало да оставиш аквариума да се позакрепи и тогава да пробваш погостеймона. Освен това си иска Со2. Същото се отнася за алтернатерата. Така, че грунда едва ли е виновен за това. Иначе наното изглежда супер.  :drinks:

Неактивен brainbug

• Активен потребител
« Отговор #2 : понеделник, 29 февруари 2016 г., 08:56 ч. »
Благодаря, Цецо :)
Очаквах някаква магия да стане без СО2, но явно няма как. За 19л. не ми се инвестира в СО2 система, но крастата ме хвана вече, така че мисля да оставя тази инвестиция за бъдещия по-сериозен аквариум. Иначе алтернатерата мисля да я оставя на скаридите да я доизядат и без това й разказаха играта... Искаше ми се да имам малко цвят, затова я боднах, въпреки, че знаех, че е капризна. Май всички червени растения са, а ако бъркам ще се радвам някой да ми препоръча по-проклета червена китка.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : сряда, 02 март 2016 г., 05:17 ч. »

Очаквах някаква магия

Бе уж голямо момче си пък още вярваш в Дядо Мраз...  :) . По същата логика можеш да търсиш столетник в Девня например.  :)
За червените растения си трябва Со2 и да бухаш здраво желязо. Това си е най-простата рецепта за тях. Отдавна замислям един аквариум само с червени растения, да видим кога ще го направя това. Аквариум "Есен".

Неактивен brainbug

• Активен потребител
« Отговор #4 : сряда, 02 март 2016 г., 08:40 ч. »
Хахаха, да, малко наивно от моя страна :) Има ли смисъл да опитвам с таблетки CO2 или са вятър и мъгла?....
Иначе идеята за есенен аквариум звучи много добре и нямам търпение да я видя реализирана :)

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #5 : сряда, 02 март 2016 г., 09:56 ч. »
Ако става въпрос само за бюджетно СО2 (без да навлизаме в торове и осветление), най-добрият избор е системата с лимонена киселина. Може и мая и захар. Но там доста трудно (невъзможно) се контролира подаваното количество.
Таблетките са вятър и мъгла.
Система СО2 под налягане е най-добрият и правилен избор. И ако мерака се очертава да е стабилен си струва инвестицията. Днес нано, утре 100-200-ххх литра. Само не се набутвай с малките бутилки от 500 gr, че по никое време ще се наложи търчане за зареждане.
Иначе наното е много симпатично. За мен пренаселено, но симпатично..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен brainbug

• Активен потребител
« Отговор #6 : сряда, 02 март 2016 г., 13:23 ч. »
Леле точно за малка бутилка се бях замислила :D Ясна е работата- ще се събира семеен инвестиционен съвет :)
Колкото за пренаселването- прав си, олях се. Все си мислех, с присъщия си "оптимизъм", че ще има поне 4-5 рибока, които да дадат фира, но се оказаха корави. Внимавам много с храненето и всеки ден фанатично замервам нитритите, с които си имах ядове в началото. За сега положението е стабилно. Благодарение на миризливата вълшебна течност, която ми препоръча за няколко дни със смени на водата и прибавяне на голямо количество бактерийки всичко се оправи :) Само филтите ми много се дръстят, предполагам заради пренаселването, Акваел-а го плакна всяка седмица (с аквариумна вода разбира се), защото иначе почти спира...

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #7 : сряда, 02 март 2016 г., 17:22 ч. »
Хм, знаеш ли колко готино нано, може да си спретне човек и без СО2. Трябват ти само точните растения! Чрез рибоците, все пак имаме някакво количество. Водата почти не трябва да се движи и никакво подаване на кислород.
В едно нано, смая и захар или сода и киселина, може да изкараш месеци!
Но СО2 ще ти бъде най-малкият проблем!

Неактивен brainbug

• Активен потребител
« Отговор #8 : петък, 04 март 2016 г., 14:34 ч. »
Ами ще се радвам да ми препоръчаш някое точно растение :D На мен явно ми убягват , все пак съм женичка , гледам първо да ми е красивичко пък после си блъскам главата :) :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #9 : петък, 04 март 2016 г., 15:04 ч. »
Ха, щом казваш. :D
Цвят искате? Червен, предполагам? Ротала ротундифолия, нея може да си я гледкате е без со2. Цвета й... не зависи от со2. Макро, микро елементите и светлината са от значение.

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #10 : петък, 04 март 2016 г., 22:25 ч. »
Хм, знаеш ли колко готино нано, може да си спретне човек и без СО2. Трябват ти само точните растения! Чрез рибоците, все пак имаме някакво количество. Водата почти не трябва да се движи и никакво подаване на кислород.

Точно !
Малко литература : http://www.theaquariumwiki.com/Walstad_method
Ecology of the Planted Aquarium: A Practical Manual and Scientific Treatise for the Home Aquarist, Second Edition by Diana L. Walstad - https://drive.google.com/open?id=0Bzgj43SFxuXgOUtCOFZlRGtVbDQ
Small Planted Tanks for Pet Shrimp  by Diana Walstad (February 2010)   http://www.bookmasters.com/marktplc/00388Shrimp.pdf

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.