Здравейте, колеги!
Аквариумната треска е прекрасна "болест" и от доста време следя форума, но нямах нищо съществено за показване. Не че сега е съществено, но поне е повод да ви поздравя с едно виртуално "здравейте"
Страхотни неща показвате!
Преди няколко години имах рибки(златни, гупи, нищо по-специално), но ги подарих поради "заразяването" с друго хоби
Но това е друга история...
От около два месеца си имам домашен любимец- бетата Сашо. Най-любимото ми нещо е да седя пред аквариума, да зяпам с часове и да забравя за времето и реалния свят. Естествено, аквариумът ми не е никак за пред хората, но Сашо е голям сладур и красавец, така че компенсира всичко. Пък хубав аквариум... някой ден, ако не ме завеят пак други ветрове, може би ще имам
Данни за съда:
Обем: 9литра (30 х 15 х20), уж го купих за 10 литров, но след измерването се оказа толкова...
Филтрация: вътрешен с гъба 200л./ч. (китайче някакво). По-скоро само върти водата, отколкото да филтрира...
Нагревател: да, с термостат нагласен на 26градуса.
Осветление: лед крушка 9W, 850 lm, с цветна температура 6500K, на настолна лампа. През повечето дни е изключена, когато е съвсем мрачно го пускам за около 5-6 часа. Аквариумът е пред прозорец с директна слънчева светлина около 1 час привечер.
Грунд: речен чакъл(?) с дебелина ~ 2см, фракция ~ 3/4 мм. Имам и около 1см. градинска почва под грунда заради криптокорините.
Смяна на вода: около 4/5 литра на всеки трети ден.
Растения:
- Анубиас нана, горкото оцеля въпреки всичките ми "грижи"
Седя 4 години в аквариум без изкуствено осветление заедно с криптокорините. Последно го изгорях с кислородна вода, но то е издръжливо животно и ще се съвземе.
- Криптокорини, 2 вида, едната е със сигурност е парва, макар че от липсата на светлина горкото прилича на нещо друго
. На по-едрия вид забравих името вече, но и той не става много голям.
- Егерия, намерих го в язовир Батак. Не предполагах, че го имаме в нашите водоеми. Преди аквариума мина през бледо-розов разтвор на калиев перманганат за около 30мин.
- Microsorum pteropus. Засега е привързан към временни камъни, ще се сменят с намирането на по-подходящи или може би корен някакъв.
- Водна леща. Засега лещата не се размножава много много, не виждам баснословната му слава да се увеличава и превзема всичко с бързината на ученик тичащ за закуски по време на голямото междучасие. А може би и децата вече не тичат, кой знае, времената са други.
- Боднах по едно стръкче босилек, мента, маточина през отвора за кабелите на стъкления капак. Босилека и ментата пуснаха корени във водата, а маточината се дърпа още.
Щях да забравя, от около седмица имам и неритина заради кафевите водорасли, които са неизбежен спътник на нередовната слънчева светлина. Много добре поддържа милото, даже спрях да почиствам стъклата за да има какво да яде. За сега все още имам малко водорасли най-вече по растенията, след като/ако се махнат всички ще започна да храня допълнително охлюва. Може и да се наложи да се разделя с него, понеже той си е за голям аквариум и цапа доста, а балансът в този литраж без това е винаги на кантар.
Бетичката си я храня със замразена артемия и суха храна на Сера веднъж на ден(един ден сухата, един ден мръвката). По-нататък искам да завъдя от онези сладководни артемии или пък поне дафния. Само трябва да намеря стартова култура, но не ми е спешно.
Това е засега, ще качвам развитие от време на време. Е, развитие при този бавен аквариум може да очакваме след около година, но аз не бързам за никъде.
Прикачвам ви снимки направени със сапунерка, кофти са, но поне може да се разбере, че наистина става въпрос за риба бета
Благодаря, че ми прочетохте мини романа! На мен ми е много приятно да ви чета, та затова и си позволих мааалко по-дълго представяне, все ще се намери и друг като мен
ОК, като пълен индианец не мога да ги покажа тези снимки, както и да е, явно е знак от съдбата