Автор Тема: Стартирам аквариум  (Прочетено 1556 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Стартирам аквариум
« : сряда, 03 юни 2020 г., 10:04 ч. »
Здравейте преди 4  месеца в зоомагазин ме измамиха, казаха ми че мога да гледам Бета в 3 литра аквариум бях скиптично настроена сложих грунд, водорасло, напълних вода от чешмата и направо сложих рибката в началото си плуваше след месец опашките ѝ се накъсаха четох че има 4 причини за накъсването:
1.Гъбична инфекция ( не е от това ползвам метиленово синьо 2 месеца вече )
2.Замърсен аквариум (веднага го измих цялостно, но не е от това аз винаги го мия цялостно и всеки ден сменям 50% от водата)
3. Да има нещо остро в аквариума (извадих всичко ,но опашките не са зараснали)
4.Стрес от малък аквариум (това е, там пише ,че рибките живеят в поне 5 литров аквариум)
Сега ще стартирам нов 15 литров аквариум (не ме притеснява честото сменяне на водата) ще ми трябват нагревател, термометър, помпа , вътрешен филтър. Също грунд, растения за преден план:гледах в интернет едни тъмно зелени мъхчета, но незнам как се казват за среден план: Валиснерия  и Анубиас, за отзад Вие ми предложете , разбрах, че за да гледам растения ми трябва 2-4мм грунд с височина 2-5см.Азотния цикъл ми е малко объркан значи разбрах ,че трябва да сложа грунда с камъните  и растенията да напълня аквариума с престоялата вода да пусна аерацията  да сложа стрита храна и да меря често pH и след 4 седмици да сложа рибката сигурно не е така поправете ме ако греша,моля Ви !
Приемам критика и Ви благодаря предварително!
Въпроси:
Как се казват зелените мъхчета ,за които писах по-горе ?
Какви растения да сложа отзад в аквариума?
Можете ли да ми кажете сайт за растения,  защото може в зоомагазина да нямат?
Бетите живеят в спокойна вода този филтър няма ли да е проблем?
Аквариума с техниката и другите неща ще ги купя в петък.

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
  • Нас. място: Варна
Отг: Стартирам аквариум
« Отговор #1 : сряда, 03 юни 2020 г., 19:43 ч. »
Здравейте, да, така по-ще се получат нещата. Бързорастящи растения - валиснерията е добър вариант, анубиас - по-добре нана. В малък аквариум колкото са им по-малки листата стоят по-добре. Филтър, помпа - принципно може и без двете при два пъти седмично смяна на 30% вода и да бетата не обича много течение. Осветление - ако има известно осветяване с дневна /непряка/ светлина, поне в началото ще е достатъчно, по-късно, когато се "хванат" растенията може и лампа, но слаба и по малко. Успех!

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : сряда, 03 юни 2020 г., 19:57 ч. »
Много Ви,
 благодаря!!! :D

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #3 : сряда, 03 юни 2020 г., 21:10 ч. »
Абе то е така, ама и хич не е така  :)
Темите за стартиращи, сигурно сте ги минали, не е зле да се повтори.
Както всяко ново хоби и това си иска четене, питане и т.н.
Аз раздавам с шепи явански мъх, често и хвърлям. Ако искате, на ЛС данни за Еконт. Питате чичко гугал какво е що и ще видите. Аз не му правя нищо, при мен просто вирее като плевел. Вързал съм го на корен с корда, ама преди доста време и сега си стои от самосебе си.
Тия 15 л обем за нищо не стават мен ако питате. В продавалниците е пълно с аква 2ра ръка, не разбрах откъде сте, да ви опътим за нещо по разумно като размери и обем, custom made дет се вика по модерно му.
Нямам голям успех с бети, признавам , но филтрацията винаги е нужна. Не сменяйте много вода и много често, да не цакате баланса. Аквариума не се дезинфекцира, колкото и да е актуално това сега. Просто сменяте около 20-30 % (процента) от реалният обем вода.  С престояла вода. Колкото по хлорирана от чешамата, толкова по престоя трябва да е. Има и крайни решения, да се аерира, докато престоява, но едва ли ще ви се наложи.
Те за тва малките литражи са боза, щото като сложиш филтъра и 1/2 отиде ..
Нагревател за сега може да прескочите.
Сайт за продажба на растения не знам да има, но знае ли човек.
Ако позволите съвет, вижте макс какво място имате за аквариум, споделете тук, намерете майстор, който да го направи по вашите макс размери. Филтъра е важен, там се действа като Мечо пух. Няма риба, която да и стане лошо от добра филтрация. Силата, може да се нагласи някак.
Пак да повторя, трябва да почетете и поровите в нета за основните грешки на новобранците. Няма смисъл да откривате топлата вода, да наливате пари в зоо магазини (макар че и те трябва да продават, няма как) всичко е написано и в този и др форуми.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : сряда, 03 юни 2020 г., 21:25 ч. »
Благодаря Ви, ще се откажа от яванския мъх ще сложа нещо друго, филтър задължително ще сложа. Ами 15 литра ще бъде аквариума  :sorry:..А за азотния цикъл добре ли съм разбрала?

Неактивен vicky

• Активен потребител
  • Публикации: 80
  • Ooops!
« Отговор #5 : сряда, 03 юни 2020 г., 21:26 ч. »
Проблема е, че използвате метиленово синьо 2 месеца, че миете аквариума, че слагате вода от чешмата без обработка. Температурата е неизвестна. Вземете си една саксийка  бързорастящи растения, после може да ги смените. pH не ви трябва да мерите засега. Стартирайте аквариума, слагайте през ден много малка щипка храна и след 5 седмици сменете 50% от водата. Това е най-бавния начин. Може и с рибката в новия аквариум, ама тогава трябва 2-3 пъти седмично да сменяте 1/3 от водата. Не мийте аквариума, грунда или филтъра въобще. Никакво лекарство в новия. По-бързо е с амонячна вода, но трябва тест на водата. Вземете си дехлоринатор, грунд, растения, нагревател, малък вътрешен филтър.

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : сряда, 03 юни 2020 г., 21:29 ч. »
Благодаря много! :)За растения избрах глосостигма, хемиантус и валиснерията.

Неактивен vicky

• Активен потребител
  • Ooops!
« Отговор #7 : сряда, 03 юни 2020 г., 22:04 ч. »
Не, глосостигма и хемиантус не вземайте. Не гледайте полянките по снимки в нета. Оставете ги за следващия аквариум..след година. Поискайте бързорастящи в магазина.

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : сряда, 03 юни 2020 г., 22:06 ч. »
Добре.

Неактивен vicky

• Активен потребител
  • Ooops!
« Отговор #9 : сряда, 03 юни 2020 г., 22:15 ч. »
И още нещо. Помислете за по-голям аквариум. След само месец ще съжалявате, че не сте направили по-голям. Разхода за 15 и за 50 литра е почти еднакъв. Всичко е еднакво и само доплащате малко стъкло отгоре.

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : четвъртък, 04 юни 2020 г., 06:53 ч. »
Проблемът, е че съм непълнолетна. Живея с майка ми и баща ми и сега каквото кажат те това става :dontknow:

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #11 : петък, 12 юни 2020 г., 16:58 ч. »
Малко късно се включвам, сигурно вече няма значение, но все пак - може на някой друг да е полезно.

- Колеги, ясно е, че всички харесваме големи аквариуми, но тук става въпрос за бета !  Спокойно ще живее и в 3 литра, пък на 15 - даже има и място за скейп !
Я вижте какво правят хората в тия буркани:

Един хубав малък корен, малко добре подбрани непретенциозни  растения, и си става аквариум - слънце !
"Азотния цикъл" е кодовото заименование на процеса, при който ти се завъждат бактерии във филтъра, които преработват отпадъците от рибите (лаишки казано).  Тия бактерии се купуват от всеки магазин.
    Миенето на аквариума, ако се има предвид изваждане на всичко и измиване на чешмата - не мисля че е удачно.  Веднъж като се е стабилизирал аквариума, сменяш ежеседмично 1/4 от водата и това е.  Смяната се прави, за да разкараш част от отпадните продукти от рибите (и от гниещи листа на растения и неизядена храна), а не за да се измие стъклото.  Грунда не се вади да се мие, защото в него се натрупват полезни вещества за растенията. Затова е хубаво да имаш растения, а и определено е по- красиво.
    Относно самите растения - колегите казват да вземеш бързорастящи.  В това има смисъл, защото като растат бързо, бързо ще изяждат натрупаните във водата нитрати и фосфати (отпадъка от рибите е храна за растенията).  Само че скоро ще почнеш да изхвърляш от тях, защото ще превземат аквариумчето. А и като цяло - бързорастящите искат по-сериозно осветление, и торене.     Моят съвет е комбинация от бързорастящи (да обират нитратите) и бавни (примерно криптокорини или микрозорум върху коренче), които да не искат сериозна поддръжка.
   Нещо такова:

Неактивен Тина Гошева

• Регистриран потребител
« Отговор #12 : петък, 12 юни 2020 г., 20:24 ч. »
Много благодаря! :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.