Автор Тема: Алелопатия  (Прочетено 35508 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
  • Публикации: 253
  • Нас. място: Италия
Отг: Алелопатия
« Отговор #15 : вторник, 03 септември 2013 г., 22:12 ч. »
Всички растения изброени в  "Алелопатия в грунда(грунда)"ги имам в един аквариум и не съм забелязал проблеми.Всички си растът според техния си темп на растеж.Така казано криптокорини,ехинодоруси... много общо,може би за някои разновидности и да е вярно.

Петко, аз както споменах, че когато е написано общото название се отнася за всички видове. Примерно, ако пише ехинодорус, се отнася за всички ехинодоруси.

А щом при теб си виреят с нормални темпове не знам какво да ти кажа. Така са го написали според техния опит и аз така съм ви го преписал. Освен да направиш няколко снимки през определен период за да стане ясно как наистина вървят при теб и да им пиша...

edit: За алелопатия в грунда, доколкото разбрах се отнася, ако са засадени едно до друго, защото ми направиха забележка че имам ехинодорус до криптокорина и това щяло да доведе до проблем за едно от двете, когато се срещнат корените.

Неактивен McLaut.

• Активен потребител
  • Публикации: 216
  • Нас. място: София
    • Моите скромни любимци
« Отговор #16 : вторник, 03 септември 2013 г., 22:20 ч. »
Не знам до колко е верна тая алелопатия, но гиганската ми криптокорина растеше в най малкия ми аквариум заедно  с роголистник и си беше супер там. Откакто я разсадих и по другите акви само се мъчи. Ахааа да се съвземе от криптокоринова болест и пак се появяват петната и вехне ли вехне. В голямата са с Хигрофила, Ехинодорус, Валиснерия, Лилеопсис, Марсилея, Лимнофила, Нимфея лотус, Бакопа абе изобщо шарения. Валиснерията си расте обаче въпреки ехинодоруса. Водната леща се скъсва от множене. Всяка седмица една шепа отива в тоалетната.
ПС: И ехинодоруса е близо до криптокорините. Освен гигански имам и от малките. Тях хич ги няма пък.
Така че не виждам някаква алелопатия при мене защото едно съвпада а друго не.
Красивото винаги си заслужава.

Неактивен petko71

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Търговище
« Отговор #17 : вторник, 03 септември 2013 г., 22:33 ч. »
Събудих малко рибите.Може и да е вярно при определени условия. :drinks:
На първата снимка ехинодорус и криптокорина.На втората снимка валиснерия хигрофила вижда се и криптокорина.Скоро махах покарала валиснерия покрай корените на криптокорината.

Неактивен negepamopukc

• Активен потребител
  • Публикации: 40
  • Нас. място: София
  • Мразя модерасти
« Отговор #18 : вторник, 03 септември 2013 г., 22:39 ч. »
Валиснерията не е превзела аквариума, всяка следваща издънка заминава по каналния ред. :crazy:
Не знам колко е бясна, но определено не я виждам на снимката. Иначе на очи се набиват пещеричката и бялото нещо(вероятно камък) с мъх. Ако им намериш място до бясната криптокорина, така че и те да не се виждат, определено ще стане красиво. Поне според моя вкус, който всъщност не е критерий за всеобща красота.

Бялото нещо е розов кварц. А не виждаш Криптокорина, защото е вътре във Валиснерията... :crazy:  :drinks:
" И да пукна, няма да умра,
а ще възкръсна в старата си кожа
Защото алкохола, който съм изпил.
Не ще ми позволи да се разложа... "

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
« Отговор #19 : събота, 10 май 2014 г., 09:29 ч. »
Аз след като писах последния път си засадих криптокорината и ехинодоруса в различни краища на аквариума. Криптокорината си вървеше нормално, а ехинодоруса стана огромен, дори стоеше грозно в почти 60 литров аквариум.

Преди около 2 месеца ги преместих в средата на аквариума един до друг. Криптокорината си върви отново нормално, а ехинодоруса дава нови листа, но не толкова често, както преди и не стават толкова големи. Сега е с размери почти на половина от това, което беше преди.

Това ме води до извода, че наистина има алелопатия между тези две растения. Само дето криптокорината влияе на ехинодоруса, а не обратното, както е написано в италианския форум.

Неактивен saxon

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Варна
« Отговор #20 : събота, 10 май 2014 г., 20:00 ч. »
И при мен така стана.Мисля,че криптокорината се вкоренява по-бързо и исмуква полезните в-ва от грунда по-бързо

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
« Отговор #21 : събота, 10 май 2014 г., 21:40 ч. »
Ехинудоруса съм го местил поне 5-6 пъти и винаги е тръгвал много бързо. Този път не. Криптокорината съм я местил само този път и не мога да кажа нищо за нея.

Странното е, че италианския опит показва, че ехинудоруса влияе отрицателно на криптокорината, а при нас двамата е обратното.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.