AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Аквариуми => Градинско езерце => Темата е започната от: Виолета на петък, 07 юни 2013 г., 00:11 ч.

Заглавие: И моето езерце
Публикация от: Виолета на петък, 07 юни 2013 г., 00:11 ч.
Започнахме миналата година малко като на шега. Това лято вече с повече опит както с локвичката, така и с "екстериора" не ме сдържа да не се похваля.
Ето го - сменяме вода :)
[attachment=1]
Това се случва почти всеки ден, защото водата се цапа доста - над езерцето има гопяма череша, а в клоните й цвърчат и похапват птици и съответно замерят с костилки.

Ето шадраванчето. Филтърът е малък за това езерце и се налаага ежедневно чистене.
[attachment=2]
Наоколо е пълно с пчели на водопой.
[attachment=3]
Ако надникнем през шубраците, езерцето (което е 300-350 л) изглежда неочаквано по-голямо.
[attachment=4]
Ето и обитателите - миналогодишните - вече пораснали и с по-голямо самочувствие на стопани :)
[attachment=5]
[attachment=6]
Има и други обитатели - някоя и друга жабка, поне едно водно конче... Дано успея да ви покажа и тях по-нататък.
До езерцето има градинска люлка и това местенце е любимо на всички вкъщи. Тишината се нарушава само от тихия ромон на водата и от птичия хор наоколо. Чудесно кътче за почивка...

Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Борис на петък, 07 юни 2013 г., 01:31 ч.
Чудесно е, като приказка. Как ще ме зарибите и мен да си спретна в нас едно езерце.  :D :up:
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: lerby на петък, 07 юни 2013 г., 19:04 ч.
Вили, сложи поне една водна лилия! Ще промени визията изцяло.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: asito на петък, 07 юни 2013 г., 20:03 ч.
Много красив кът за отдих.Завиждам ти  :)
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: JIX на вторник, 16 юли 2013 г., 13:08 ч.
хубаво кътче, браво Вили.....много са готини тия езерца, и някакси по натурален дом за рибките от тези стъкленици в които ги гледаме.....чудех се дали да не си пускам всичките аквариумни риби лятото в гьола ,а зимата да си ги прибирам в аквариуми :tongue2:
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на вторник, 08 юли 2014 г., 10:08 ч.
Я да попитам аз...
Вече на два пъти през 2-3 дни заварваме езерцето поизточено - водата е под улея. Вероятно липсват 50-60 л. Смущава ме това, че не са последователни дни - ако бяха, щях да си помисля, че пластмасовият корпус се е спукал някъде отгоре. Да му се е случвало на някого?
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Grey на вторник, 08 юли 2014 г., 10:37 ч.
 Ако времето е било горещо бих го отдал на пчелите, само че трябва да е голям пчелин наблизо, за да липсва толкова вода.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: PVV на вторник, 08 юли 2014 г., 11:12 ч.
Провери все пак пластмасата. При пропукване обикновенно материала се връща в положението в което е бил излят и може много малко да пропуска. При напън обаче може цепнатината да се отвори и да пропусне бързо доста вода. Примерно ако се подпираш на ръба може да се отваря цепнатината. Огледай внимателно докъдето пада водата там е проблема.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на вторник, 08 юли 2014 г., 11:21 ч.
Пчели имат съседите, но кошерите не са много, а и защо пчелите ще пият вода през 2-3 дни.
Огледах периферията, доколкото може, защото растителността наоколо е буйна. Никъде не намерих проблем. Но е възможно да е нещо такова, защото загубата на вода се получава, когато го напълня съвсем догоре. Ако оставя 1-2 см по-ниско ниво на сутринта няма загуба.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Divane на вторник, 08 юли 2014 г., 13:55 ч.
Изпарения..
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на сряда, 09 юли 2014 г., 00:00 ч.
Много е, Деси. Миналото лято имаше по-големи жеги, но такъв спад на нивото не е имало.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на сряда, 03 септември 2014 г., 00:03 ч.
Не знам защо снимките от края на юли решавам да ги покажа чак сега - може би защото след жегите растителността около езерцето посърна малко, а на снимките всичко е зелено и буйно. Тази година оставихме треволяка наоколо да расте на воля и резултатът беше такъв:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
Почти не личи, че "езерцето" всъщност е пластмасово, такава беше и идеята.
И сега да покажа и другата ни гордост. В съседство с езерцето е един пряк потомък на най-старото дърво в България - Гранитския дъб. Младото дърво е 8 годишно, израстна бързо и вече е високо 7-8 метра, а се разпростира и нашироко.
[attachment=4]
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Gloriq_ на събота, 06 септември 2014 г., 01:02 ч.
Когато решихте да оставите тревата да расте на воля не те ли беше страх, че ако има някоя змия няма да я видиш, може да я настъпите и да стане белята? Много е красиво, истинско райско кътче. 
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на неделя, 07 септември 2014 г., 11:58 ч.
Няма от какво да се страхувам - в градината живеят семейство таралежи. Не се шегувам. Имаме и две котки, не може да има змии. Но пък в езерото живее един голям жабок, имам чувството, че е там от миналата година.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Grey на неделя, 07 септември 2014 г., 12:38 ч.
 Сядай на люлката, докато още е хубаво времето и пиши приказка, имаш всички компоненти точно под носа. Големият жабок, младото-старо дърво, малкото езерце със златните рибки, таралежите и домашните котки ... Рецепта за приказка в учебниците по литература за 3-4-ти клас.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Gloriq_ на сряда, 10 септември 2014 г., 22:20 ч.
Много хора мислят, че таралижите ядът змии, а това въобще не е вярно. Таралеж може да изяде змия, само ако е мъртва вече. Никога няма да тръгне да се бие с змия! Извинявам се за отклонението от темата за езерцето!  :)
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на четвъртък, 11 септември 2014 г., 15:36 ч.
Мерси, Grey, иска ми се да имам повечко свободно време, та макар и не за да пиша приказка. :)
Gloriq_, таралежите ядат змии. Имат имунитет към змийската отрова и не се страхуват да ги нападат. Друг е въпросът, че ако таралеж хване змия, едва ли ще я изяде цялата, просто ще изяде колкото може. На следващата нощ (защото те са нощни ловци) ще отиде да изяде останалото и ако го видиш тогава - да, той яде вече умряла змия. :)
Сега ще ви шокирам съвсем. Преди 2-3 години в същата тази градина котките ни, тогава три, бяха наобиколили едно ей такова змийче:
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/CoronellaAustriaca1.jpg/1280px-CoronellaAustriaca1.jpg)
Вероятно щяха да го убият, но се намесихме, хванахме го с един буркан и го отнесохме надалеч в полето, където го пуснахме. Ако се чудите какво е животинчето - медянка се нарича. Не е отровно, нищо, че съскаше уплашено.
И препоръчвам преди да решите, че не сме добре, да прочетете ето тази статия например:
http://www.geo-bg.bg/priroda/zmiite-v-b-lgariya-napast-li-bogatstvo (http://www.geo-bg.bg/priroda/zmiite-v-b-lgariya-napast-li-bogatstvo)
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Grey на четвъртък, 11 септември 2014 г., 16:06 ч.
 Нещата се свеждат до това, което знаеш за животното - Всичко е контекст! Аз имам тарантула вкъщи и когато го спомена в разговор  направо си прося да изнасям лекция какво всъщност е тарантулата, как не може да убие човек с отровата си и защо е идеалният домашен любимец ( храниш веднъж месечно и сипваш вода 1-2 пъти в седмицата). За да можеш да се отнесеш към различните гадинки подобаващо, трябва да си им прочел "профила"   :clapping:
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: malomir на петък, 12 септември 2014 г., 00:09 ч.
Грей живял съм в Африка години и редовно срещах тарантули в натуралния им хабитат. Имах случка, когато печейки се на шезлонг, тарантула ми мина през гърдите и си отиде по задачките. Откъдето беше стъпала по мен ми излязоха големи червени петна, които носих 2 седмици. Не знам дали е отровна или не, ама само със следите си ме украси дотолкова, че да не мога да помисля повече за такава гад, камо ли да си сложа такова нещенце в къщи.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Grey на петък, 12 септември 2014 г., 07:34 ч.
 Е това е от уртикарните косъмчета по нея. Африканските земни са с по силна отрова и по гадни такива косъмчета. Когато се чувстват застрашени първо вдигат задника и със задните крака ритат от него косъмчета, финалната защита е ухапване, от което нито една от 800-те познати вида не можеш да умреш.  Иска се хубаво затваряне на капака и да е поставено на безопасно да не се бутне и падне място.
 Смок или питон да те ухапят, които са неотровни също ще ти се надуе мястото на ухапване. Питона даже може да се събудиш и да ти е глътнал ръката до рамото. Хората все пак ги гледат имайки това на ум.  Ето и във сладководната акваристика скатовете са по-отровни от соленоводните, но ги гледаме. Ако не ти шибне шипа дълбоко в сърцето друг начин да умреш от това няма.  Процедира се пак с вряла вода на ужиленото място( по ръката обикновено), за да се денатурира протеина на отровата, докато стигнеш до болницата и им дадеш предварително подготвения специално за тези случаи лист с инструкции какво да правят и какво да ти дадат, защото и те не знаят.  Това е отговорността, която поемаш за себе си, когато решиш да гледаш подобна пасмина.  Ако те влече - вземаш нужните мерки и внимаваш. Змиите са ми неприятни и дори смок, който трепе мишки в двора ми е неприятен. Не бих ги гледал вкъщи, но има много хора, които го правят.
 Виж защитната система, която има Вили, таралежите са бонус, но котките явно вършат работа. Това дава чувство за сигурност, че докато се разхождаш из градината няма да настъпиш такава гад и съответно заслужено да отнесеш ухапване. Тоест признава, че носят полза, само да не са около нея, както и голяма част от хората. Което само по себе си е невъзможно, мишките са около хората заради храната, a змиите  заради мишките - подобни срещи са неизбежни.  Всичко е контекст и какво значи той за теб, ако те влече гадинката, независимо колко е опасна ще намериш начин да я гледаш в сравнителна безопасност.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на петък, 12 септември 2014 г., 15:06 ч.
Хора, тя градинката не е запусната, нищо, че е далеч от  представите за подстригана полянка. Разделили сме я на две. В едната част са големите дървета, езерцето и дъба, а отзад има домати, пипер, краставици, зелки... :)
Няма "гадини", змийчето отпреди 2-3 години не знам откъде се беше взело. Но изглеждаше направо безпомощно. Котките обикновено се пилеят и по полето през лятото (полето е зад нас) и понякога носят по някоя мишка да ни се хвалят.  :drinks:
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на вторник, 28 април 2015 г., 15:51 ч.
Днес най-после му дойде реда на езерцето да го подготвим за новия сезон. През есента не го източихме, оставихме някаква вода в него и сега го поизпразнихме и го измъкнахме от дупката, за да го почистим. Изляхме вода, водорасли, тиня и... една риба, неизвестно как се озовала там. Бързо я спасихме в градинската лейка, после с един буркан я преместихме в зимната къща на златните. Някой има ли идея какво е това, като се има предвид, че в езерото са живели само златни, разновидност на Ryukin, но без бялата разцветка - http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=313 (http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=313)
Ето я в буркана, явно е преживяла студената зима навън, не знам как. Дано разберете нещо, не е лесно да се снима риба в буркан.Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: ogogogo на вторник, 28 април 2015 г., 16:56 ч.
Ми Ryukin си е, сега като я понапече слънцето и като се захрани ще изгони черният цвят.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: Виолета на четвъртък, 30 април 2015 г., 09:57 ч.
Слънце не му е липсвало, виж - храна... Нямам идея какво е яло, но е живо и много жизнено.
Заглавие: Отг: И моето езерце
Публикация от: ogogogo на четвъртък, 30 април 2015 г., 18:08 ч.
Е, зимата е спало и не е виждало много слънце, това имам в предвид.