Аквариуми > Осветление

Как да си подобря осветлението

(1/1)

Gilgalath:
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали как да си подобря осветлението. В момента то е - 5 пури по 18 W 2 Силвания гро лукс 1 Силвания аквастар и 2 Осрам 840. Осветлението ми е окачено на 40 см над аквариума - рефлектор (фолио). Аквариума е 150 литра д/ш/в 60/50/50. Проблема ми в момента е че ми изглежда ужасно тъмен, а и прочетох темата и разбрах че жълтата светлима при наличието на червена не е дори нужна, забелязвам че наистина растенията ми се издължават а не стават кичести, което прави аквариума ми да изглежда рядък и празен. В основата на стеблата си, листата на растенията ми загниват докато короните им са отрупани и правят сянка на по нискостеблените растения, това в резултат на издължаването ли се получава и смяната на спектъра - 2 пури в по бяло синия спектър дали биха подобрили ситуацията?

Виолета:
Здравей :)
Като начало е добре да сложиш осветлението по-ниско... ако е възможно. Това е основният ти проблем. Задължително на мястото на едната 840 слагаш Аквастар или Акварел. Аз даже бих махнала и двете и бих сложила 3 Аквастар/Акварел и 2 Гролукс, като ги редувам през една. Но направи всичко възможно да свалиш осветлението. Докато е толкова високо аквариумът ще изглежда тъмен. Друга тема са растенията на повърхността. Подрязвай и не се притеснявай. Това ще ги стимулира да се разклоняват и да растат. А ще имаш светлина и за по-нискостеблените растения. Ако искаш пусни снимки на осветлението и на аквариума и ще коментираме.
Успех!

Stas:
Вили е съвсем права. Ние се чудим как да намалим разстоянието от лампата до дъното, а при теб е зорлем увеличено.

Аз предпочитам Акварел пред Аквастар.
Бих сложил: 840 + Акварел + Гролукс + Акварел + 865, подредени в този ред отзад напред.
Това, което казва Вили също не е лошо: Акварел + Гролукс + Акварел + Гролукс + Акварел.

Не бих ги светвал наведнъж.
По-скоро само средната пура бих светвал 1 час преди другите и бих я гасил 1 час след останалите.
(С цел постепенно преминаване от тъмно в светло и обратно).

Gilgalath:
Просто го направих така поради по лесното обслужване, а след като стартирах аквариума и пуснах рибетата, вече не исках да дупча пак секциите и да променям. Явно ще се наложи  :) . Едната осрамка е изгоряла на снимката стана тази сутрин това, но не е това причината да напиша темата тъмно си ми беше от както сложих гролукса. Ще пробвам комбинациите които ми казахте и ще намаля растоянието. Пращам снимки за да се види поне какво имам предвид, в случай на по нататъчно преглеждане на темата от някой с подобен проблем  :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия