Автор Тема: microrasbora galaxy-дива или 2-3 поколение?  (Прочетено 9141 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
microrasbora galaxy-дива или 2-3 поколение?
« : вторник, 09 декември 2008 г., 12:10 ч. »
Колеги,двоумя се между диви форми на microrasbora galaxy или рибки раждани в аквариум.
Първо,дивите ми ги предлагат по 7лв. парчето,а мисля,че от другите може да се намерят на
доста по ниска цена.
Второ при дивите май беше малко проблемно храненето?
Ако някой има информация за това дали се намират в София от тях и на каква цена ще му бъда
много благодарен ако сподели.
По принцип зависи от цената но искам да взема 10-15 риби.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
Отг: microrasbora galaxy-дива или 2-3 поколение?
« Отговор #1 : вторник, 09 декември 2008 г., 12:24 ч. »
Според мен най-добре е да вземеш такива, раждани в аквариум и то ако е възможно в България.Аз съм сърбал попарата на вносни риби- боции и силвър шарк и ако искам пак да си купя съм готов да платя двойно за да ги купя от магазин, поне заради карантинирането.Не знам дали вече някой ги е развъдил.

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #2 : вторник, 09 декември 2008 г., 17:26 ч. »
Вече се съмнявам дали идват диви галакси в България. Като се появиха предизвикаха доста шум. Имаше много материали в нета за тази рибка. Пишеше, че почти са унищожили естествените и местообитания, или поне са се опитали да не оставят една рибка в тях. Едва ли популацията им се е съвзела толкова бързо, че да има достатъчно рибки за търговски износ. Най-вероятно са рибки от азиатските ферми. А и цялата тая история относно рибката е доста съмнителна. Все повече съм склонен да мисля, че е някакъв данио-хибрид. А че е данио - спор вече няма.

Неактивен botan

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
« Отговор #3 : вторник, 09 декември 2008 г., 17:47 ч. »
Странно! Странно ми е твърдението че са хибриди някакви неземни, защото когато за първи път ги видях в България, при Кимбайците си се държаха точно като диваци. Щом се приближах целия пасаж се скриваше зад микрозорума и не излизаще докато не си разкарам мутрата от стъклото. :hmm:
[imgt]http://photo-cult.com/pics/392/pic_10007503_0392761.jpg[/imgt]

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
« Отговор #4 : вторник, 09 декември 2008 г., 17:51 ч. »
Нормално е. И аз ги видях при тях, 1-2 дни след пристигането им. Представи си, че са били в някакви ями, вкопани в земята. Или пък в огрмони акмариуми, или пластмасови басейни. И изведнъж - в 50 л аквариум.

Неактивен botan

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 09 декември 2008 г., 18:01 ч. »
Прав си! Разкажи какво те навежда на тази мисъл, защото е наистина доста сериозно обвинение.
Наистна доста приличат на младо данио чопре...

Пък и шарките на перките са почти едни и същи.....но това може да е свързано с еволюцията...знам ли. :dontknow:

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
« Отговор #6 : вторник, 09 декември 2008 г., 19:45 ч. »
Ами виж, аз никого не обвинявам. Просто лични догадки и предположния. Вече е научно доказано, че рибката не е микроразбора и новото и име е Celestichthys margaritatus.
Цялата и поява според мен е един добре изпипан маркетингов трик. Преди появата и в зоомагазините се публикуват статии и снимки в списанията, вдига се шум в интернет. Естествено е да има небивал интерес към тази рибка. Учудващото е, че на снимките на водоемите, в които живее, си вижда едно езеро с размерите на езерото в кв. Дружба в София, например. И въпреки това тя се появява в цял свят. Съмнително е от това езеро да са наловили цялото огромно количество. Първите опити в отглеждането и в аквариум доказват, че рибката се размножава много лесно в аквариумни условия. Другото, което ме смущава е, че в тази част на света, която е най-големият износител на аквариумни рибки, е възможно да се открие нов вид. Силно ме съмнява местните хиени да са пропуснали такава "екстра".
Всичко това са само мои разсъждения. Докато някой не се заеме да направи качествен ДНК-анализ и да разсее съмненията, то тези съмнения ще тегнат над рибката.

Неактивен botan

• Активен потребител
« Отговор #7 : вторник, 09 декември 2008 г., 20:39 ч. »
Предполагам че този анализ за който става дума е безбожно скъп........ :sadnew:

Неактивен kraltchev

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 158
« Отговор #8 : сряда, 10 декември 2008 г., 03:24 ч. »
Ама моля ви се! Всичко дето идва от Азиа е въдено в аквариум.  Не знам дали наистина събират диви риби там изобщо.  Поне от моя опит рибите дето ги внасяме много явно са развъждани в аквариум.  Включително и Галакситата.

Таз снимка дето Ботан я е сложил не е на Галакси.  не знам какво е обаче.

--Николай

Неактивен botan

• Активен потребител
« Отговор #9 : сряда, 10 декември 2008 г., 03:29 ч. »
Снимката е на данио чопре, млад индивид. :)
http://www.nature.com/hdy/journal/v97/n3/images/6800867f1.jpg

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
« Отговор #10 : сряда, 10 декември 2008 г., 09:04 ч. »
Ники, радвам се да те видя и в този форум!

Доколкото те познавам нищо чудно да ни поднасяш в момента. :)
Ето още един вид данио, което очебийно прилича на галакси и също е дребна рибка. Много е вероятно то да е един от видовете данио, които да са "родоначалници" на галакситата.

Danio kyathit

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #11 : сряда, 10 декември 2008 г., 21:25 ч. »
Има и други вероятности.
Например,негър от Нигерия определено си прилича с негър от Камерун,не е ли
така?
Ако обитават едни и същи биотопи напълно е възможно да се получат мелези.
Така например хайвера на Каракудата се опложда от мъжки на други видове
Шаранови риби.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #12 : четвъртък, 11 декември 2008 г., 07:17 ч. »
Нека се изкажа по въпроса и да споделя личния опит който имам.Живял съм 4 години в цяла северна Африка.Обикалял съм я надлъж и нашир и съм говорил с местни хора защото говорех и техния език.Негър от Камерун се различава от негър от Нигерия,Чад,Судан и т.н.
НО!!! Ние не правим разлика между тях.НО!!! Те правят.Много пъти съм говорил за това,че те си приличат но те ми казват не е така.Всеки от нас си има различни черти.Проблема е,че ние не правим разлика между тях.Но те си правят.Казвали са ми ,че ние си приличаме!Те на нас ни изглеждат еднакви също както ние на тях.Това за хората разбира се е малко несериозно.Сега за рибите.Определено не съм запознат с Каракудите и си го признавам откровенно
Относно Рейнболите обаче не е точно така.В смисъл че досега не е забелязана хибридизация в естествени условия при тях.В аквариум се мешат поголовно но в биотопите не е така.Има някаква зависимост.Дали това че има място за всички или нещо друго...бог знае.До сега не са вливани пари за сериозно изследване на тези риби.Цялата информация е разпокъсана и идва от хора като Хейко Блехер и още един -двама които пишат какво са наблюдавали в естествените биотопи.Също както историята за прабългарите за които има всичко на всичко 4 документа от които ние си направихме историята за големия наръч с пръчките и как трябва да сме неразделни.1300 години България и т.н.
Малко се отплеснах за което моля да ме извините.
Всъщност говорихме за новата порода Микрогалактически разбори. :)
Мисля.че вече сме достатъчно напред с генното инжинерството за да се създаде една нова порода която да се бори за живот под слънцето с ново име.Това е бизнес.Както казва Васко(kiliman)в страната която изнасят най-много рибки за акваристиката,изведнъж се появява нов вид.И мисля,че е прав ако се обосноваваме само на логиката.Извинете ме за дългия пост.
 :drinks:

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 164
    • youtube канал
« Отговор #13 : четвъртък, 11 декември 2008 г., 14:52 ч. »
  Много истина има в мненията на Васко и Цецо. Не мога и да не отбележа, че в Сингапур тази "микроразбора" я имаше под път и над път по всякакви магазинчета, но никой, ама никой не и обръща внимание. Стои по-скоро като пример за рибка подходяща за нано. И цената и няма нищо общо с тая по света и България в частност. Просто азиатците за пореден път ни направиха на "2 стотинки" или "лапни шарани" - на който както му харесва...
  Относно "генетичните" изследвания - подобни изследвания единствено на "микроразбората" няма да доведат до окончателни резултати. Необходими са подобни изследвания и на близките (евентуално родителски) или възможно най-близки видове, което прави дори гнусна машинация трудна за разкриване, особено в Европа или САЩ (поради липсата на чист материал за изследвания). В България само за тестовете на "микроразбората" биха били нужни няколко хиляди лева, а лабораториите, където биха могли да ги направят и тълкуват правилно са май само две...
  И малка забележка за каракудите - наистина има гиногенетични популации на сребърната каракуда, които се състоят само от женски индивиди и за да се размножават е нужна намесата на мъжки от други видове, но тук не става въпрос за оплождане и сливане на генетичен материал, а само за стимул за развитие на яйцеклетката. Ако "микроразбората" е резултат от хибридизация, то над това е работено достатъчно дълго, за да се предотврати разпад и да се закрепи формата. Азиатците имат ресурсите и потенциала да го направят. Само на територията на Китай има поне няколко генетични лаборатории, които се занимават главно с генетика на рибите (аквариумни в това число), така че... ще има и нови открития в малки локви ми се струва.
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

youtube канал - http://www.youtube.com/stasis333

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Акваристка по рождение.
« Отговор #14 : петък, 14 август 2009 г., 10:53 ч. »
Ами аз да споделя имам 5 броя от тях, от близо 2 години и трябва да призная, че по-издръжлива рибка не съм гледала. Геройски понесе всевъзможни климатични промени и глад.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.