Автор Тема: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети  (Прочетено 16589 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« : неделя, 06 февруари 2011 г., 07:39 ч. »
Информацията описана тук е резултат на доста наблюдения и усилие да се намерят смислени обяснения на проблемите и успехите при поддръжката на растителен аквариум.  Тези аквариуми представляват особено предизвикателство тъй като необходимите условия за развитие на растенията са подходящи и за бурното развитие на водорасли.  В растителните аквариуми често се внасят вещества които в други видове аквариуми активно се премахват.  Това важи и за други фактори – например светлината и въглеродния двуокис.
 
Така че растителният аквариум е особено интересно предизвикателство.  И както знаем е напълно възможно да се поддържа в кристално чисто състояние.  Обяснение точно как се прави това не може да се намери написано черно на бяло.  Всеки си има виждане, добър и лош опит и в крайна сметка – практически подходи които са успешни, но често не могат да се повторят или обяснят добре.
 
Едно от особено важните неща във всеки аквариум е филтрацията. Интересно е че в света на растителните аквариуми дискусиите обикновено се въртят около всичко друго, но филтрацията се пропуска.  Проблемите се решават с други средства и често успешно.  Но това не означава че филтрацията може да е произволна.  Всъщност в растителните аквариуми може и изобщо да не се използва филтрация.  Но това не е правилен подход който да гарантира дълготраен успех.

В последните няколко месеца започнах активно да търся ясно обяснение каква точно трябва да е филтрацията на растителния аквариум. Информацията е на разположение на всеки, но е разхвърляна и  е много лесно човек да се заблуди какво точно се смята за „оптимална” филтрация.  Като резултат на усилията мисля че научих доста неща и особено факта че филтрацията не трябва да е скъпа, сложна или особена ако се спазват няколко напълно естествени и логични неща.  Това важи за всички сладководни аквариуми – не само растителните.
И така, ще опиша основните положения.  Мога да навляза в доста детайли по всяка точка, но мисля че първо е по-важно да се схванат основните принципи.
 
Оптимален обем на филтъра: 10% от обема на аквариума. Никакви механични и химични пълнежи.  Само пълнеж осигуряващ биологична филтрация.
Японците успяват да поддържат напълно чисти растителни аквариуми с много по-малък обем на филтъра.  Това се дължи на интегрираната система която използват и на стриктния контрол на тази система.
 
За дълготрайния успех на растителния аквариум (работа без никакви особени проблеми) филтъра наистина трябва да е голям.  Ето снимкa на филтрите на един от многото аквариуми на Оливър Нот. Tози аквариум е с обем 5 500 литра.  Забележете двата сини филтъра - това са пясъчни филтри предназначени за плувен басейн. Това което е важно да се забележи тук е колко пъти тези два филтъра могат да се поместят в аквариума над тях.  Изглежда като 10-12 пъти.  Тоест те са горе-долу 10% от обема на този аквариум:
http://i.pbase.com/o6/11/259611/1/83084274.yYMKcgus.250707.jpg
 
Пълнеж: Не бива да се замърсява и запушва лесно. Трябва да е способен да поддържа свободно протичане на водата за много дълго време (тоест пълнежа не бива да не е много дребен). Най-логичния избор за биологичен пълнеж е вулканична скала.

 
Използването на механична филтрация (гъби, вата) е резултат от несъвършенна биологична филтрация.  Механичните филтриращи материали се запушват бързо. В правилно работещия растителен аквариум са напълно ненужни тъй като липсват свободно плуващи едри  частици.  Тук основния важен момент е да се поддържа добър дебит на водата през филтъра без запушвания и забавяния.
 
Ето как японците използват филтърните пълнежи. 

 
- В първият месец от развитието на аквариума филтъра се зарежда с 2/3 активен въглен (наречен "Anthracite" защото японците обичат ефектни имена) + 1/3 германски биологичен филтърен пълнеж (наречен тук "Bio Cube 20") който развива бактерии много бързо.  Това е всъщност гъба известна в Европа като "Филтър от Хамбург" - обикновено се ползва тази която е синя на цвят. Японците я ползват накълцана на правоъгълни парченца.
- През втория месец активният въглен се заменя изцяло с вулканична скала (наречен тук "Bio Rio").  Скалата развива бактерии по-бавно от германската гъба и затова не се ползва в първите седмици от развитието на аквариума. Все още се ползва германският пълнеж.
- След това германският филтърен пълнеж се маха и филтърът се допълва догоре с още вулканична скала.
Както се вижда няма никаква механична филтрация.  Всъщност най-отдолу има много тънък слой от влакна на кокосова палма, но те са минимална дебелина.  Така изглежда пълнежа в първият месец на снимка:

 
Идеята с представянето на тази диаграма е да се отбележи че японците, които са майстори в поддръжката на растителни аквариуми, не намират за нужно да използват никаква механична филтрация в нормално действащия растителен аквариум.  Активният въглен се използва само в самото начало.
 
Дебит на водата: В аквариума (не през филтъра, но нека не усложняваме обяснението за сега) е практично да се осигури поток който да е от 8 до 10 пъти обема на аквариума за час. Това правило има изключения, но обясненето е много просто. Без да се задълбаваме в подробности можем да кажем че ако течението на водата в аквариум е такова че листата на всички растения се поклащат значи сме осигурили достатъчен дебит.  При това движението на водата не трябва да е хаотично, а плавно и насочено. Тоест има значение какъв вид е движението на потока.
 
Ако се върнем към снимката на 5 500 литровия аквариум на Оливър Нот която се вижда по-горе трябва да отбележа че само един от двата пясъчни филтри които се ползват в този аквариум има минимален дебит от поне 6 000 литра на час.  Значи този аквариум има дебит равен на само 2 пъти обема на аквариума на час.  Но забележете колко е открит – растенията не блокират течението на водата.  Също така филтрите може и да са с двойно по-голям дебит, аз просто приех че са от най-малките филтри за басейн.
 
Ето още един аквариум на Оливър Нот.  Обемът му е 1200 литра но е много гъсто засаден с растения и е с дискуси – риби които не са особено чисти.  Забележете размера на филтрите, но също така и дебелината на тръбите.  Такъв диаметър тръби са предназначени за много висок дебит.  Определено повече от 5 пъти обема на аквариума на час.
http://www.pbase.com/plantella/image/108395231
http://www.pbase.com/plantella/image/94764801
 
Движение на потока: Това е много важен фактор който често се бърка със скоростта на потока. Според общата логика всички мъртви зони в аквариума (в които водата не се движи) биха изчезнали ако засилим течението (сложим по-силни помпи).  Но това не е така.
Нека да го обясня с пример: Представете си че с градинарски маркуч мием малък басейн.  Без да мърдаме маркуча можем да отмием повечето от отпадъците в басейна.  Но в някой места те се задържат.  Ако заменим маркуча с пожарникарски ще можем да отмием още от останалите отпадъци.  И все пак – без да мърдаме маркуча винаги ще има отпадъци които не се отмиват.
Естествената реакция е да движим маркуча и да го насочваме в местата които искаме да отмием.  Но в аквариума това не е практично но често се прави. Постига се с допълнителни помпи, механизми движещи оттока на водата или с инсталиране на разклонена система от тръби.
 
Това което научих в последните месеци е че ако се използват физическите характеристики на водата аквариумът може да се пречиства идеално със доста бавен проток.  Буквално като с прахосмукачка която смуче едновременно от дъното, средния и горния воден слой. Това може да се постигне ако водата се движи плавно и насочено.  В никакъв случай хаотично. Движението трябва да е колкото се може по-близко до ламинарно. 

 
На практика ламинарно движение е невъзможно да се постигне в аквариума и затова просто се осигурява плавно и мощно движение и определена форма на потока.
 
Форма на потока: Водният поток трябва да е не само плавен и мощен но и с определена форма. Тази форма е като латинската буква „U”. Формата не бива да бъде нарушавана чрез добавяне на допълнителни изочници на течение противоречащи на основната U–образна форма на движение на водата.  Водата трябва да идва от филтъра, да преминава през аквариума под формата на буквата „U” и да се засмуква обратно.  Никакви допълнителни странични пътища.
Тук пак опираме до някакви физически закономерности които не са очевидни. Обяснението е доста просто и всъщност доста интересно;

И така - водният поток трябва да е плавен, мощен и с подковообразна форма. Идеята е да не се разрешава на свободно плаващите частици да се задържат в аквариума, а да се отнасят към смукателната тръба. Също така да не им се разрешава да се утаяват на дъното, или да се полепват по листата на растенията, или по декорациите. Частиците просто трябва да се увличат във движение по посока на смукателната тръба. Това се постига чрез използването на поток които не е хаотичен.  Хаотичния поток задържа много от частиците в постоянна суспензия – те никога не се утаяват, а просто намират зони в които „танцуват” безкрайно и се разпадат на все по-дребни частици, което предизвиква множество проблеми. Аз лично съм наблюдавал частици в моя аквариум които в продължение на 10 минути се движат само в рамките на въображаема куб с размер 20 см.  Никога не се утаяват или отнасят настрани.
 
Добре, осигурили сме плавен, мощен подковообразен поток. Но си знаем че винаги ще има някакво утаяване, някакво полепване, някакво количество частици които не можем да извлечем. Именно тук става ясно колко значителна е ефективността на поток който е плавен, мощен и подковообразен.  Такъв поток използва физическите характеристики на водата и извлича частици от всички точки на аквариума.  Да, точно така – вдига тиня от дъното, издърпва полепеното по декорации и растения, хоризонтално, вертикално...  ако нещо не се държи здраво посоката е само една – към смукателната тръба на филтъра.
 
Знам че е много очевидно колко много детайли пропускам.  Както казах целта ми тук е да се схванат основни положения.  Цифри, термини, единици на измерване не са важни в момента.  Ето и един пример за опростена наука, надявам се че ще допринесе за разбирането на това което описвам и за основанията ми да не го усложнявам:
 
Как именно водата увлича боклуци от всички точки на аквариума? Водата е флуид. 
Тоест има определен вискозитет.  С други думи има някаква гъстота.  Ако си представим аквариума пълен с мед ще ни е по-лесно да разберем как този мед може да „полепва” и увлича дребни частици.  Представете си че в аквариума пълен с мед топим дървена шпатула и я издърпваме навън.  Образуват се медени нишки.  При това ако в меда има някакви дребни частици те се увличат нагоре.  Ако повторим това множество пъти ще забележим че частици от какви ли не странични части на аквариума постепенно се насочват към мястото в което топим и вадим шпатулата.  Меда от целия аквариум започва да се придвижва натам където го дърпаме.
Водата се държи по същия начин като меда, само че не е толкова гъста.  Много е лесно да я приведем в хаотично движение при което частиците няма да се придвижват в една посока, а ще правят каквото им скимне в момента. 
 
Споменахме че водата трябва да се движи като „U”.  Японците са установили как оптимално да разположат тръбите на филтъра за да е най-ефективно това подковообразно движение. Винаги слагат двете тръби една до друга.  Водата изтича от горната тръба, преминава през аквариума и се засмуква от долната тръба.  Долната тръба не достига до дъното. Това е важен момент.  Идеята е водата от дъното да се придвижва под лек ъгъл нагоре и по такъв начин да повдига тинята от дъното.
 
Тръбите в японските аквариуми обикновено са разположени отстрани и близо до предното стъкло.  Това е много логично.  Потока на водата покрай предното стъкло няма да се натъкне на препятствия.  Тоест водата ще изтича от горната тръба, отива до противоположното странично стъкло, завива надолу към дъното, завива покрай дъното, движи се покрай дъното (но с лек наклон нагоре) и накрая се всмуква от смукателната тръба.

 
Тоест тук описваме движение което е вертикално – U-то е успоредно на предното стъкло.  Но има и нещо което се вижда само ако наблюдавате един такъв аквариум на живо.  Второ „U” което е хоризонтално.  То е успоредно с повърността на водата. Когато описах първото, вертикално,„U” на един познат хидробиолог той веднага ми каза че ако в аквариума съществува такава движение в която и да е плоскост значи има и увличане на вода от всички части на съда.  По-късно един друг човек ми каза че е правил експерименти със плаваща суха храна и действително съществува второ „U”.
 
Да си спомним примитивния пример с меда – как увлича частици от всички части на акариума. Водата от целия аквариум се увлича в това полукръгово движение.  Вода от задните части на аквариума, из зад растения, камъни, корени, техника... Можем да си представим това като смучене на прах с мощна прахосмукачка – прах от множество повърхности бива засмукван без да се налага да движим тръбата.
 
И разбира се след като сме изнесли мръсотията от аквариума ще се наложи да измием филтърния пълнеж.  Но дали това е най-добрия подход?
 
Чистене на филтърния пълнеж: Идеята е филтърния пълнеж да се подбере така че чистенето да е възможно най-рядко.  Смисъла тук не е да не се претоварим от работа.  По-скоро целта е бактериите които извършват биологичната филтрация да се оставят да се развиват по естествен път.  Ако непрекъснато се намесваме в естественото им развитие биофилтъра пак функцира но в несравнимо по-неефективен режим.
 
Така наречение „бактерии” които извършват биологичната филтрация всъщност са цяла цивилизация от не само бактерии но и други организми.  Физическото чистене на филтърния пълнеж нарушава това естествено установяване на тези различни видове организми.  Биофилтърен пълнеж които е изисква чистене на определени интервали е оптимален.
 
Тоест важно е да се подбере пълнеж които да не се задръства.  Тъй като това е практически невъзможно японците прибягват до един технически трик.  Те ползват помпи които са специално изработени да не намаляват производителността си дори ако пълнежа е задръстен до голяма степен. Никой външен филтър на пазара освен японските на фирмата АДА не се продава с такава помпа.  При задръстване на филтърния пълнеж обикновено потока на водата се намалява значително.  Японските помпи продължават да осигуряват същия дебит много по-дълго.  Тоест тези помпи не разрешават на бактериите да се задушат от липса на водно течение, но и също така дават доста време на аквариста да почисти филтъра преди в него да настъпят промени.  Обикновените помпи във филтър със механичен пълнеж намаляват значително дебита си само 2 дни след промиване!

Както споменах – пропуснах множество детайли които са основата на горните твърдения. Информацията е на разположение на всеки, но сметнах че е важно първо да се разберат общите положения.
 
--Николай

Неактивен yanki1

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 347
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #1 : неделя, 06 февруари 2011 г., 09:24 ч. »
Информацията е наистина много полезна,конспектирана в този сбит вид, съпроводена от логични разяснения! :clapping: :clapping: :clapping:


Дали тук в темата е правилното място за следният въпрос, който искам да задам?!
Въпросът ми е свързан отново с теченията, но този път за аквариум, който смятам, да оборудвам с два канистъра, имайки в предвид дължината на съда - 2400 мм.


Въпросът ми е какво е най-оптималното разположение на смукателните и изпускателни тръби съответно на първият и вторият канистри, за да се получат U образни потоци, които да не се конфронтират?


http://www.pbase.com/plantella/image/107186765


Ще посоча пример от един друг аквариум на Оливър Нот, от който се вижда, че единият изпускател е разположен ниско долу/в близост до дъното/другият е стандартно  в горната зона на водният обем, което ме навежда на мисълта,че един от U потоците е хоризонтален, а другият е вертикален.


Това ли е най ефикасното и оптимално разположение в крайна сметка?


 В случаят дъното на този съд е с отвори за смукателите и единият изпускател, но смятам че това разположение на входовете и изходите на тръбите може да се постигне и при съд изработен от "цели"/не разпробити/ сраници и дъно.Неактивен dafil

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 645
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
 • Трендафил Гълъбов
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #2 : неделя, 06 февруари 2011 г., 10:31 ч. »
Янки, има и нещо друго-един от параметрите които японците използват при канистрите,а май  и при JBL съм го виждал е
за колко дълъг аквариум да се използва.
Да не стане така,че да покриеш горна,долна,предна и задна част,но само на лявата половина на аквариума,а в дясната течението да е недостатъчно.

Неактивен Olderon

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 83
 • Нас. място: Бургас
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #3 : неделя, 06 февруари 2011 г., 11:13 ч. »
Браво, много хубава статия, Ники! Четох я с интерес.  :clapping:

Неактивен Pac

 • Био-топчест биролей
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 2 017
 • Нас. място: София / Враца
 • Пол: Мъж
 • Станислав Пац
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #4 : неделя, 06 февруари 2011 г., 11:24 ч. »
Поздравления за добрата статия и от мен! В интерес на истината тоя въпрос с течението точно ми е на дневен ред. Мерси!

Неактивен yanki1

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 347
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #5 : неделя, 06 февруари 2011 г., 11:42 ч. »
Сещам се и за един симпатичен човек от ръководството на форума, който има зад гърба си и не само теоретичен опит с дълги аквариуми/над 2000 мм/. :)


Надявам да прочета и неговото  становище, произхождащо от практична гледна точка.

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #6 : неделя, 06 февруари 2011 г., 15:09 ч. »
Ето тук 5 500 литровия аквариум описан по-горе:
http://www.pbase.com/plantella/fressnapfkre
 
Личният ми опит поддържа един прост похват. Създаването на подковообразно движение вероятно е оптимално, но ако успеем да въвлечем в движение водата от целия аквариум резултата също ще е добър.  Същото важи и за плавното движение - вероятно то е оптимално, но ако водата обмива всички точки на аквариума резултата пак ще е това което ни трябва. В последните няколко седмици чух и от други хора от интернета как те са увеличили потока в аквариумите си и резултатите са много бързи и успешни.
 
Просто казано - с каквито и да е средства правим така че листата на всички растенията да се движат на течението.
 
Разбира се ако това се прави с каквото и както можем неминуемо ще се окаже че използваме повече поток и допълнителна екипировка загрозяваща аквариума (помпи, тръби).  Но погледнато от положителна страна - вероятно човек ще се научи колко е важно растенията да се снабдяват с вещества и да се отмиват от отпадъчни продукти (били те газове, флуиди или твърди частици).
 
Представете си този големият аквариум на снимката, но с няколко помпички тук-таме вътре в него:

http://img163.imageshack.us/img163/9270/20942378.jpg

Ето и пример за грозни тръби и помпи които обаче вършат работа. Това е моят 600 литров аквариум който около Коледа 2010 успях да изчистя от буквално 20 литра Кладофора чрез 5 пъти повишена филтрация и "задвижване" на листата на Болбитиса.  Аквариума се пречисти за по-малко от месец.  Да, сменях водата всеки втори ден, но съм правил така и преди (с много нисък оборот на водата) и не можех да постигна никакви резултати. Не сложих по-голям филтър, нито пък течението е идеално U-образно. Този аквариум е особено предизвикателство тъй като има прекалено много риби, само един вид растение и при това бавнорастящо, много ниска светлина (160 вата над 600 литра), и без СО2. Въщност се оказа че след като подобрих филтрацията Болбитиса започна да расте много бързо - пуска по 2-3 листа с дължина 40 см всяка седмица.
 
Снимки:
https://picasaweb.google.com/ddasega/6FtAquariumAtHome#
 
Видео:
Aquascaping: Moenkhausia costae in a 6 ft. freshwater aquarium.

 
Тоест ако намерим елегантен начин да увеличим потока на водата в аквариума изглежда че няма нужда от стъклени японски тръби, големи филтри и прочее.  И все пак - това което написах се отнася до опит в който има здрав смисъл.  Не напразно професионално нещата се правят точно по описания начин.
 
--Николай

Неактивен yanki1

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 347
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #7 : неделя, 06 февруари 2011 г., 15:19 ч. »
Преди да прочета внимателно всичко отново, искам първо да благодаря! :drinks:
Аквариумите на Оливър съм ги изгледал под лупа пиксел по пиксел :crazy: , но човекът е доста оскъден откъм информация, камоли към подробни разяснения.


Поздравления за твоят аквариум! Станал е много впечатляващ!!!  :clapping: :clapping:
..особено с конго тетрите! Само не си мисли, че го виждам за първи път. ;)
Тук също ще радва окото. ;) ....Благодаря,че го сподели и тук !
ПП: Извинявам се,обърках се за рибите/твоите са друг вид/

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #8 : неделя, 06 февруари 2011 г., 17:59 ч. »
Янки,
 
И аз съм гледал под лупа аквариумите на кого ли не.  Вече почти 10 години. Не знам аз ли не съм много умен или какво, но напоследък си мисля че през цялото това време нещата са били и ясни и прости и отработени. И човек е можел да ги види ясно на снимки или ги прозре от кратки описания. Имаше дори период в който бях убеден, че хората които знаят как се прави всичко нарочно крият това знание поради бизнес или лични съображения.
 
Всъщност японците не са открили нищо ново.  Нито Оливър Нот.  Нито братята Сенске или Луис Наваро или Джордж Фармър.  Но всички те използват здрав смисъл и доказан опит.  Струва ми се че не само в Америка общата настройка на мисленето е "Колкото повече толкова по-добре" съчетана с доста често срещано отсъствие на здрав смисъл.  Не критикувам никого, но това което написах не е нищо повече от прости принципи.  А някакси, не само за американците, написаното по-горе изглежда не само ново, но и интересно, а за някого - напълно безсмислено. За мен това доказва че е добра идея всички ние да се върнем към прости и установени подходи. Така че надеждата ми е да има доста интерес - изказан или не - в написаното по-горе.  Не е мое творение нито мога да намеря начин да направя пари от него, за съжаление.
 
А за твоя нов аквариум - бих те посъветвал да се стремиш да го инсталираш и подредиш така че да се налага да се занимаваш с него колкото може по-малко. Това е не само по-лесно за самият теб, но и ще си способен да поддържаш аквариума в прекрасно състояние дълго време.  Отдавна съм забелязал, че аквариуми които изискват много поддръжка доста бързо развиват проблеми защото собственика просто се уморява да се грижи за тях като по часовник.  Също така надявам се забеляза абзаца обясняващ защо биологичният филтър не бива да се промива (дори внимателно и във стара аквариумна вода).
 
Да, моят аквариум на видеото и снимките имаше 200-300 Конго тетри преди.  Това са изключително издържливи риби, не само особено красиви.  Ако някой успее да ги убие значи наистина аквариума има някакъв сериозен проблем. Бих посъветвал всеки който има възможност да придобие голямо стадо от тях.  Цената на едро е много ниска, особено за млади, още неоцветени риби с дължина около 1.5 см.  Те растат неимоверно бързо - 4-5 месеца и вече са напълно пораснали и прекрасно оцветени.  Тоест няма много смисъл да се купуват вече големи и скъпи.
 
--Николай
 

Неактивен mpoxama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 382
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Димитър Велинов
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #9 : неделя, 06 февруари 2011 г., 20:17 ч. »
Страхотна статия! Благодаря г-н Кралчев :)

имам едно елементарно питане и аз за У-образното движение. Реално потока на чистата вода трябва да бъде около 30 градуса надолу, така ли?

Тъй като същуствува мнението, че потока трябва да е насочен нагоре (примерно 30 - 45 градуса), за да осигурява добро движение на повърхността на водата)  :hmm:

Поздрави
Митко

Неактивен discusite

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 127
 • Нас. място: Сoфия
 • Пол: Мъж
  • discusite.com
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #10 : неделя, 06 февруари 2011 г., 20:40 ч. »
Повече от 10г повтарям, че аквариумът се нуждае само и единствено от биологична филтрация. И въпреки, че имам някои свои виждания по въпроса адмирирам написаното. И най-вече: добре направения биологичен филтър се чисти не повече от два,три пъти и то само през първата година от живота му!

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #11 : неделя, 06 февруари 2011 г., 21:10 ч. »
Митко,
 
Според японците потока на водата трябва да бъде такъв какъвто го произвежда тяхната специална стъклария.  Тая стъклария обаче изобщо не е маркетингов трик, а е много сериозен дизайн комбиниращ не само многофункционалност но и елегантен дизайн.
 
Тоест ако не ползваш техните тръби е важно, както казах, да установиш такова движение на водата че да се получава колкото е възможно по У-образно движение.  Как точно ще стане това в твоя аквариум ти сам трябва да установиш.  Обаче не забравяй това което споменах - аз лично забелязах, че много малки промени в позицията на тръбите имат огромно влияние на това как се върти водата в целия аквариум.  Така че експериментирай - ако разбираш основната идея не ти трябва точно копиране на нищо.
 
 
Дискусите,
 
Много ще ми е интересно да чуя твойте виждания за филтрацията.  В други аквариуми ползвам доста от тия немските филтри от Хамбург.  Четох че се чистят веднъж на 12 или 18 месеца. Само че така както ги гледам вече цяла година не разбирам защо изобщо някога ще има нужда от чистене.  Тоест - липсва ми дългосрочно наблюдение.  Ти изглежда го имаш.  Кажи това което мислиш че е важно.
 
А иначе, общо казано - ако някой оспорва това че биологичната филтрация е много пъти по ефективна от която и да е друга аз решавам че той изобщо не разбира от аквариуми.  Разбира се ако говорим за филтрация без нужда от спешна помощ.  При правилно установена биофилтрация чистотата на водата превъзхожда дори вода пречистена с диатомен филтър.
 
--Николай

Неактивен discusite

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 127
 • Нас. място: Сoфия
 • Пол: Мъж
  • discusite.com
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #12 : неделя, 06 февруари 2011 г., 23:26 ч. »
  В старата ферма имах неотваряни филтри между 3,5 и 4 години. След една година изобщо не е необходимо да се чистят повече. Бяха пълни само с керамика. Нека да вметна, че става дума за 800 литрови аквариуми  с около 200 - 250 дискуса. А аз не съм се сблъсквал с риба по-мръсна от дискуса.

  Това, с което не съм съгласен, е най-вече дебитът на филтъра. Ако имаме 500л аквариум и ако водата трябва да се върти 8-10 пъти на час, то ни е необходим филтър с номинален дебит  8000 - 12000 л/ч ,че и нагоре. Това са професионални чудовища, много скъпи и шумни. В момента в магазина захранвам 6 аквариума по 350л със съмп. Помпата е ЕН с номинал 5000л/ч. Но реално пълни един аквариум за почти час и половина. Т.е. общо за шестте аквариума се получават под 1500л/ч. Определено смятам, че ако филтърът е много по-мощен, ще се задръства. Разбира се говоря за аквариуми с дискуси или други южноамерикански цихлиди. Дори не се спирам на въпроса, че тези риби хич не обичат течение.

 По отношение на пълнежите също си имам свое мнение. Съгласен съм, че гъбите стартират по-бързо от останалите видове пълнежи, както и с това, че след известно време трябва да се махнат. Съгласен съм и с използването на активна съставка през първия месец. Но смятам, че за нуждите на акваристиката зеолитът е далеч по-подходящ от активния въглен. Много по-ефективен е по отношение на амония както и на тежките метали (може би не е много подходящ за растителен аквариум). Харесвам и лавата като един от биологичните пълнежи. Не е много добра за прословутия, макар и надценяван, азотен цикъл, но има уникалната способност да не се задръства.Т.е прекрасен материал, който да поеме първия удар. В никакъв случай обаче не бих напълнил филтъра само с лава. Има далеч по-качествени керамики с огромна площ. Но най-вече новите тенденции влючват порести топчета, които осъществяват аеробна филтрация по повърхноста си и анаеробна в сърцевината.Неактивен Grey

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 701
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #13 : събота, 22 март 2014 г., 13:42 ч. »
 Мислех да отварям тема с препратка към тази, но не се сдържах. Информацията тук е много любопитна и не спах една нощ обмисляйки възможностите.
  Обожавам идеята за изцяло биологичен филтър без задръстващите се гъби.
За получаването на U образно течение на водата, флейтата( или по-добре маркуч с уширение като фуния накрая би свършил по-добре работа?) трябва да е насочена надолу  някъде 30 градуса. Насочена естествено в предната по-незалесена част на аквариума. Това оставя повърхността неагитирана, намаля притока на кислород. При този случай няма ли да е задължително 2-ра помпа с флейта покриваща тази задача.  Флейтата й да се намира на същото място, където е и наклонената.  Това няма ли да  промени праволинейността на долния поток? 
 Допълнително към това,  всмукателната тръба на 2-рата флейта агитираща повърхността на водата можеби трябва да е  доста по-високо от тази свързана с филтъра иначе би запращала повече всмукани частици  в горния слой( предназначени за всмукателната тръба на филтъра) .   От там може да се предположи, че тези частици ще изпаднат накрая на горното течение, те ще попаднат в извивката на U образното течение и ще се насочат правилно към филтъра.  Това са мои разсъждения, не можах да намеря нищо по въпроса в гугъл.
 В темата е синтезиран безценен опит, който насочва към различни подредби във филтрите.  Ще опитам да съставя няколко такива варианта.
 
 За целта ще приемем, че ползваме канистър  побиращ 4 еднолитрови кошници. Започваме от най-долната кошница поемаща най-едрите частици от аквариума.
 
 1-ви Вариант

1-ва кошница - Ehaim Mechpro https://www.eheim.com/en_GB/products/filter-media/mechanical/mechpro 
2-ра кошница - Ehaim bioMECH https://www.eheim.com/en_GB/produkte/filtermassen/mechanisch-biologisch/biomech#
3-та кошница - Ehaim SUBSTRATpro https://www.eheim.com/en_GB/products/filter-media/biological/substratpro_1L#                   
4-та кошница  пак субстрат.

Като се загледах, видях, че ехайм точно така ги подреждат, като на най-горната кошница поставят гъба/вата. Естествено за нашия опит искаме да няма гъба/вата.

 2-ри Вариант

1-ва кошница - Лава
2-ра  кошница - Ehaim bioMECH
3+4-та кошница -  Сипоракс

За 1-вия вариант предпочетох пластмасови спирали вместо керамика, защото мисля, че ще издържат повече време на употреба.
2-рия вариант е малко по-евтин и "стар". Аз опит с лава нямам, но намерих няколко коментара в мрежата, където проклинат колко лесно се задръствала лавата, но и лесно се чистела. Идеята обаче е да се отваря филтъра възможно най-рядко.

 Нека обсъдим повдигнатите въпроси за течението, 2-рата флейта движеща повърхността на водата, приложимостта на изцяло биологичния филтър без гъби/вата. За 3 години все още някой трябва да е пробвал това , нека сподели.
Като допълнение става въпрос за залесен аквариум, тези 10 превъртания на водата в час  няма ли да създадат прекалено голямо течение в предната част на аквариума, където е и най-свободното пространство за плуване на рибите. Както каза discusite, има риби, които не харесват течение, как това е приложимо в подобна ситуация?

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Оптимална филтрация: наблюдения и съвети
« Отговор #14 : събота, 22 март 2014 г., 15:40 ч. »
Ако флейтата е достатъчно дълга едва ли ще има проблем. Ако все пак има по силно течение, може да се сложи по-широка флейта или да се насочи струята, примерно нагоре или назад към стената. Тогава вече няма да толкова силно течение.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.