Рибки > Скаларии и алтуми

скалария "Nanacapuru"

(1/6) > >>

raiko:
 Това е следващия проект по който работим в нашата ферма.  След няколкомесечни опити накрая успяхме да получим потомство от смесен чифт от двете диви форми на скаларията: Manacapuru  и   Rio Nanay.  Интересното в случая е, че никой досега не е успял да получи поколение от два толкова различаващи се помежду си подвида, единия от които се намира в Бразилия, а другия в Перу. Аз лично се надявам новата скалария да приеме красивото оцветяване на родителите си. За формата  нямам съмнения, че ще е перфектна-"алтум  тип".  :)


malomir:
Браво! Зелен Алтум ли трябва да се получи, извинете мен лаика... :)

Smeagol:
 Поздравления, както за конкретния успех, така и за методичния труд, който полагате! Браво!
 Понеже не съм се интересувал от скалариите задълбочено ме извинете, но ще задам и аз няколко въпросчета :)
- Описани ли са двете конкретни вариации вече като подвидове или все още са с търговските си имена и акваристите отново са на крачка пред учените?
- Какви са впечатленията ви от жизнеността на поколението?
- Родителите диви риби ли са или са аквариумно поколение от такива?

Borko7:
Браво Райко, поздравления!
Много време се чудех кои риби да си взема - Нанай или Манакапуру. Ако успеете да съчетаете хубавите черти и на двете ще е страхотно (въпреки, че аз съм си много доволен от моите Манакапуру). Представям си една риба с издължени плавници, червен гръб, хубаво изразени дебели раета, и червеникави точки по тялто.
Стана ми интересно, че друг по света не е направил подобна кръстоска. Не са се опитвали или не са успявали? Ако наистина е така това е още по-голямо постижение. Браво!

raiko:
Благодаря за поздравленията! :)
Систематиката на скалариите още не е напълно избистрена и има много спорни моменти. Например според Хайко Блехер скаларията от Rio Nanay не е подвид а е отделен вид. В една от своите книги той описва 27 различни географски раси на скаларията.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=411886005498891&set=oa.234513233320836&type=1&theater

 Явно тепърва ще има промени в тази област. На този етап е прието за отделните географски раси да се използват имената на реките в които се срещат,например:Манакапуру, Рио Нанай, Рио Негро, Рио Момон, Санта Изабел....Въпреки, че и това не е много прецизно, защото например има две различаващи се помежду си форми на червеногърбата Манакапуру скалария (най-вероятно едната форма се среща в езерото, а другата в реката).
Поколението от тези риби е много жизнено и е нормално да е така, защото родителите са със съвсем различен генотип и е невъзможно да се получи натрупване на рецесивни гени(характерно при инбридинга) и съответно да се изявят някои нежелателни последствия.
Едната риба от чифта е дива (Рио Нанай), а другата е F2 поколение от диви родители.
Доколкото следя публикациите в най-големия англоезичен форум за скаларии- TAF-II , няколко развъдчици работят с диви скаларии и правят кръстоски между тях и домашната скалария. Там все още няма публикация за директна кръстоска между две диви форми, които  се различават по фенотип в такава степен. Обикновено кръстоските са индиректни, чрез посредник домашната скалария.

http://www.angelfish.net/VBulletin/showthread.php?t=28244

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия