Рибки > Дънни рибки

Да, това яде брада

(1/6) > >>

kraltchev:
Тъй като в последно време почнахме да внасяме нечувани и невиждани риби на мен ми се е появила скрита мания да сгащя някое от тия редки видове риби да ядат брада.

Разбира се те обикновено се правят че ядат брада, ама след 1-2 дена става ясно че само се преструват.  Не знам дали като подигравка или искат да ми се подмажат че да ги храня и да им сменям водата по-често.

Това добре, но преди няколко дни едно от новите видове попчета не успява вече да се сдържи и ще не ще си показа рогата.  Сложил съм го горкото в един 500 литров аквариум в който брадата не расте, а направо създава нова цивилизация.  Имам поне 10 кила брада ако река да я чегъртам.  Попчето обаче си хареса един мъх и като го започна - очисти го от брада напълно за 2 дни.  Сега имам аквариум покрит с брада и около 15 кв. см. свеж зелен мъх изобщо без брада.  Дори ме дразни - не се вписва в общата брадата ситуация. При това нека отбележа че за същите тези 2 дни болбитиса ми се покри с още повече брада.  Тоест не е като брадата да е решила да ме напусне и попчето само да ме баламосва.

Бях сложил 10 от тия попчета в тоя 500 литров акваирум.  Но те май се притесниха до смърт от Конго тетрите и другите едри риби.  Само едно май е останало и не му пука от нищо. Ако една от тия гадинки може да опоска брадата до изчезване представям си какво поражение могат да направят 20 от тия мискинчета.

Попчето се продава от азиатците под името Stiphodon ornatus.  Но не е ясно дали е отделен вид или е женската на един друг вид, описван само като Stiphodon sp.  Ето орнатуса:
http://www.zoopet.com/medlemsbilder/data/1006/thumbs/Stiphodon_ornatus.jpg
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Weibchen%20a.jpg
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Weibchen%20aa.jpg

А ето и другия вид, който може и да е мъжкия:
http://www.invertzfactory.com/images/stiphodon_sp
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Maennchen%20aa.jpg
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Maennchen%20a.jpg
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Maennchen%20aaaaaa.jpg
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Maennchen%20aaaaaaaaa.jpg

А тук германчето дето е нащракало повечето от горните снимки твърди че това е двойка.  Не знам как е решило че са двойка.  Причината може да е че са се оказали в един и същи кадър.  Май наяма научни доказателства или хвърляне на хайвер.
http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Fische/Stiphodon%20Paar%20a.jpg

Преди да кажа голяма дума още ще експериментирам с брадата.  Но май е ясно какво правят тия рибета.  Други алги обаче май не пипват.  То пък ако наред с 10-те кила брада отглеждам и други алги що ли се занимавам с акваристика изобщо.

--Николай

Виолета:
 :bow:
Сега цял ден ще съм в добро настроение! :)
Страхотни рибета... някак по стойката и по муцунката ми напомнят гущерчета. Ако вършат и такава добра работа... Остава германецът да почне да ги развъжда.

Stas:
Съсипали са на Ники акваскейпа!
Интересно наистина... SAE брада не яде, но ако това си хапва ще е доста интригуващо.

malomir:
Ако наистина играя ролята на "Жилет"скоро гарантирам,че ще бъдат най-популярните риби в хобито.

demetra:
То хубаво ама къде ги има и по колко са?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия