Автор Тема: Малко помощ отностно скаларийте.  (Прочетено 3007 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен n1k3r

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
Малко помощ отностно скаларийте.
« : сряда, 13 март 2013 г., 16:38 ч. »
Здравейте. Подариха ми 2 скаларий и понеже никога не съм гледал такива имам въпросчета.
1- Проблем ли е да ги гледам в 40 литра аква и ако не е колко броя мога да гледам ?
2- Доло горе след колко време са полово зрели като се родят. Тъй като мойте са средно големи. И искам да разбера дали са чифт.
3- Какви други рибоци може да се отглеждат с тях ? Гледал съм само живородки до сега а с този вид изобщо не съм запознат.
4- Аквата разполага с помпа, нагревател с термо-реле и в момента е настроен на 25 градуса. (До колкото четох тези градуси са в нормата за тях) Та аквата е гола смисъл няма нито 1 разтение. По дъното има камъчета и 1 кокосов орех с дупка от пред да заприлича на пещера. Сложил съм го тъй като гледах 1 сомче анцитрус а те обичат да се крият до колкото знам.
 Благодаря предварително за отговорите :)

Прилагам и снимки:
http://imageshack.us/scaled/landing/541/img20130313002.jpg
http://imageshack.us/scaled/landing/829/img20130313003.jpg
http://imageshack.us/scaled/landing/17/img20130313004.jpg
 Първите 2 снимки са на скаларийте а 3-та на самата аква за да добиете представа за какво говоря :)

Неактивен JOANNA1978

• Активен потребител
  • Публикации: 112
  • Нас. място: Гр. София, Люлин
Отг: Малко помощ отностно скаларийте.
« Отговор #1 : сряда, 13 март 2013 г., 17:51 ч. »
Здравейте! Аз гледам 4 бр. скалария в 70 л. и спецовете тук казаха, че след време ще им е тясно. Вашите са още малки ама и те ще пораснат.Чувам, че хора ги гледат и в 20 л. ама само се мъчат явно щом изискват големи обеми. Аз имам още и 2 бр. трихогастер, 6 неона, 4 анциструса, 2 коридорас и 6 данио. Малко са множко ама си ги обичам много.

Неактивен skrado; )

• Потребител
  • Публикации: 73
  • Нас. място: София
  • само силните и умните оцеляват!
« Отговор #2 : сряда, 13 март 2013 г., 19:17 ч. »
Тъй като скаларите са много "високи" риби (30 см.), добре е да се направи висок аквариум (50 см. и повече). Той не трябва да бъде по-малко от 150 литра. Трябва да е добре залесен с растения, които да създават укрития – подходящ избор са представители на родовете Echinodorus, Vallisneria, Hygrophila, но също така трябва да остава място за плуване. Добре е да има и корени, които освен, че изглеждат много ефектно, създават укрития и сянка в аквариума. Скалариите са много чувствителни към качеството на водата, затова е необходима отлична биологична филтрация. Рибите се настаняват в аквариума едва след като азотният цикъл е напълно затворен. В природата живеят в кисели води и относително меки води с рН 5,0 - 7,5 и твърдост 1 - 20 dH. От много поколения вече успешно се отглеждат в аквариуми и са адаптирани и към вода с по-високо pH и твърдост, но е желателно да регулирате водата според техните природни местообитания. Така рибите ще се чувстват много по-добре. Разбира се, необходима е и редовната подмяна на вода, която води до намаляване на азотните съединения и нитрати. 

Неактивен n1k3r

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
« Отговор #3 : четвъртък, 14 март 2013 г., 11:38 ч. »
За смяната на водата също щях да питам. Нещо прече ли всеки ден да я подменям с около 25 процента ? Или примерно през 1 2 дена да се прави това ? И осветлението само денем ли да го пускан или обратното само нощем ?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.