Рибки > Танганайка

Нов аквариум с шелита

(1/7) > >>

Pac:
Здравейте, колеги!
Вече пуснах обява в търговския раздел (http://www.aquaportal.bg/forum/tursia-predlagam/trsya-tanganayski-shelita/), но понеже съм наясно, че не всеки го следи, реших да повдигна въпроса и тук. Поръчах си 60 литров аквариум 50х40х30, в който смятам да гледам една или няколко двойки шелита.
За мен това ще е първи досег с Танганайка, а и изобщо с африканските цихлиди. Отворен съм за всякакви съвети относно този аквариум и подбора на рибите, макар че се очертава изборът да е доста ограничен. За момента имам информация само за мултифасциатуси налични на пазара. Затова питам тук, дали някой може да помогне с намирането на други видове шелита?
Възнамерявам в аквариума да има една сериозна преграда от камъни, която да го разделя на 2 зони, така че да мога да имам поне 2 двойки, които да не се тормозят много (осигурил съм и доволно количество черупки). Смятате ли, че това е постижимо?
Другият ми въпрос е, каква филтрация ще е удачна за този обем с тези риби, доколко обичат течение?

paolo6481:
Добре си го замислил!С рибки не мога да ти помогна за съжаление.Мисля че ако им сложиш едно било за преграда ще можеш наистина да имаш 2 двойки.Успех!И показвай как се развиват нещата!

митко:
Здрасти, по-добре късно от колкото никога.Сигурен съм, че след време ще си направиш аквариум и с другото езеро. :) Аквариума е малък за два вида шелове.Вземи си една голяма група от един вид за да се радваш на поколение и поведение.В такъв аквариум е най-добре да наредиш камъни на гърба на аквариума, а отпред много черупки.Хубаво е да има течение и това е по няколко причини.Първо и най-важно е, че в хабитата им течението е силно.Второ ще имаш много повече кислород.Трето под черупките и камъните се събира органика а течението ще подпомогне почистването.Ако икаш можеш да отглеждаш и растения с тези риби.Те са хищници и не копаят.Грунда е най-важен.Вземи си от Горубляне МРАМОРЕН чипс.Той ще ти държи карбонатната твърдост на 7 градуса.Хубаво е също да бъркаш и химия за да държиш водата твърда.Аквариума е малък, така че можеш да си взимаш готови соли за Танганаика.

nikolay metodiev:
Аз бих сложил и 2 бр калвуси, че иначе ще е много скучно ми се струва.Най - добре както Митко е писал да си вземеш малко по голям аквариум и да сложиш и риби които плуват в горната част на аквариума като ципрохромис мпулунгу

Pac:
Мястото е ограничено, нямам начин за по-голям аквариум на този етап. Иначе и на мен ми се иска нещо поне 300-400 литра с голямо стадо циприхромиси и други интересни видове. :) Някой ден може да преправя основния ми аквариум (180 литра), но няма да е сега.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия