Автор Тема: Профилът на Kamaza  (Прочетено 879 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kamaza

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 10
Профилът на Kamaza
« : понеделник, 15 февруари 2021 г., 13:28 ч. »
Здравейте!
Казвам се Пламен, на 21 години от Пловдив.
Започнах да се занимавам с това хоби от около година. Може би трябваше да създам профил по- рано, за да се уча от грешките си.
Като за начало ще кажа, че имам 2 аквариума вкъщи. И в двата създадох бъркотии и общо взето може да видите мненията ми във форума- ще разберете, че положението бе трагично. Може би на по- късен етап ще показвам локвичките в предишния им вид. Не смятам за нужно да правя супер дълъг пост с обяснения как/защо/какво е било преди.
Та така, единият от аквариумите е 20 литров RS-320-EL, работещ от около 4 години. Имам планове, за които ще разкажа по- нататък.
Днес ще представя квартирантът на другия “леген”. Аквариумът е 50 литра, пуснат преди година, когато започна и интересът ми. Минах през доста комбинации от риби, но в крайна сметка не ми харесваше да имам две почти еднакви акви у дома. Рибките и растенията бяха едни и същи, дори и декорациите.
И така в един слънчев януарски ден, след много много четене, реших да се отбия до магазин Аква Зона. От там се сдобих с едно много готино животинче- Мексиканска Амбистома или Аксолотъл. Тролчо, както го наричам, е на около 7-8 месеца и е към 18 сантиметра.

В следващите постове ще покажа аквариума, какво съм замислил и какво още остава да се направи. Имам доста идеи и доста грешки да оправям.
Поздрави!
Неактивен Kamaza

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 10
Отг: Профилът на Kamaza
« Отговор #1 : вторник, 16 февруари 2021 г., 00:05 ч. »
Дойде време да покажа и аквариума.

Обикновен 50 литров с вътрешен филтър Resun 400 л/ч и 20W LED лампа с рефлектор.
Грозните цветни камъчета и фонът дразнят окото доста. Останаха от времето, когато се радвах на пластмасови растения. Корабчето от миналия пост вече е премахнато. Остана само да се извади и керамичният корен/дънер и да се подмени с новия “истински”, за който ще пиша отделно.
Бурканът не е част от скейпа, спокойно  :D . Аксолотлите са известни с лакомията си, а още повече и с бъркотията си. Както виждате, грундът ми е зеленясал, вследствие от загнила храна. За да избегна повторен хаос в аквата, слагам храната в буркана, а Тролчо влиза и си я изяжда без да я разкарва по цялото дъно. После бурканът се вади и така.
Сега да се върнем на външния вид. Освен от естетична гледна точка, подмяната на грунда е важна и за безопасността на малкия приятел. Амбистомите обичат да опитват камъчетата, които им се побират в устата, но може да дойде момент, в който това да бъде фатално. Затова съм изправен пред дилема:
Вариант 1- Цялостна подмяна на грунда и слой едри камъни като тези, които имам вмомента отляво в аквата. Ще запазя водата в кофи с работещ филтър, но все пак се страхувам да направя тази стъпка.
Вариант 2- полагане на слой едри камъни върху настоящия грунд. Примамлива мисъл, но не ми се иска всичката гняс да остане отдолу, затрупана от нови камъни. Другият евентуален минус е, че най- вероятно ще си се виждат шаренийките.
Засилването на растителността също ми е приоритет. След поставянето на новия корен мисля да разделя анубиаса на две или три и да го прикрепя на различни места. Чел съм, че така се прави, но не съм пробвал. Лимнофилата, която в началото мислих за дъбче, сега се развива добре. Е, не е в перфектна форма, но преди месец беше станал някакъв бум на развитие и изглеждаше прекрасно. Всички стръкчета бяха равни, бухнали и ярко зелени. Сега има малко поизгнили части, но отдавам това на ниската температура в аквариума, която вмомента е 17 градуса. Единствената причина да не присаждам лимнофилата е, че през първите месец- два от купуването й не можех да я закрепя. Гниеше, клюмваше.. абе на късмет я спасих, та взе че тръгна. Сега не искам да я барам и кастря за щяло и нещяло.
Цел #1 ми е да направя нещо с грунда. След него вече мога да мисля за зеленинката, а за по- нататък съм замислил ъпгрейд на техниката.
До скоро!


 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.