Автор Тема: DARIO - Пъстрите Южноазиатски дребосъци!  (Прочетено 1860 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен T_H_A1984

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 74
  • Нас. място: Свищов / Хасково
DARIO - Пъстрите Южноазиатски дребосъци!
« : четвъртък, 02 юли 2009 г., 01:28 ч. »
Dario са по-малкия и по-пъстрия подвид на рода Badis.Това са рибки произхождащи от Югоизточна Азия. Предпочитат бавнотечащите реки и потоци, но не са взискателни към качествата на водата. Температура на водата 17-25 градуса, а pH и твърдостта са почти без значение за тези рибки. Големината им е около 3см, което ги прави идеални за малки аквариуми.Размножават се разпръсквайки хайвера си, без да се грижат повече за него, но не го и закачат. Мъжкият си обособява територия, която си брани и не сформира двойка с никоя женска освен през периода на размножаване.

Храненето обаче е проблем. Те трудно приемат суха храна и адаптацията към такава е почти невъзможна. Ядат основно жива храна или замразена – червеи, ларви, артемия.

Двете основни разновидности са Dario Dario и Dario Hysginon.

Dario Dario произхожда от Северен Бенгал, Индия. Обитава бавнотечащи потоци с богата растителност. Те не обичат силното течение и по тази причина обитават дори блата със застояли води и буйна растителност. Мъжките екземпляри са кърваво червени със седем вертикални неоново сини ивици, а женските са слабо оцветени – кафяво тяло с черни раета.
Dario Hysginon произхожда от Бирма. Има същите изисквания за живот като своя събрат, но с единствената разлика, че издържа дори на по-ниски температури от гореспоменатите. Тук женските отново не блестят с впечатляваща окраска, но мъжките са изчистено червени с леки черни кантове по гръбната и коремната перка.Този вид е много близък до третият подвид Dario dayingensis, като единствената разлика е, че при мъжкаря кантовете не са черни а бели и произходът е – Китай.
При всички видове Dario поканата за размножаване се отправя от “кавалера”, който танцува пред своята “дама”, за да я впечатли. Ако тя склони, то двойка разпръсква яйцата хайвер над добре залесени с ниска растителност “полянки”. Ако пожелае майката може индиректно да опази яйцата, но те не го правят. Както вече споменах, те и не проявяват интерес към хайвера. За по-голяма сигурност обаче ще е добре да отделите двойката в развъден аквариум, където да израстнат малките.

Ведната след излюпването малките се захранват с инфузориа, а след седмица с артемия, която ускорява разтежа им. Половозрели са след 3 месеца.


Съществува и един явно родственик само, че от рода на сомовете – Botia Dario
Произход – Индия, максимална дължина 7см, температура – 23-26 градуса, pH 6,5-7, GH 5-8, … за съжаление информацията е оскъдна, но рибкта си я бива. Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.