Автор Тема: Риби чистачи!  (Прочетено 3307 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен danielbonev

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 3
Риби чистачи!
« : понеделник, 20 юли 2009 г., 15:32 ч. »
Известни са много видове морски риби, специализирали се да чистят други риби от външни паразити, които най-често са главният им източник за храна. Те обират паразитите, закрепени по кожата, по хрилете, дори и в устната кухина. Рибите, които трябва да бъдат почистени, заемат характерно положение настрани с главата нагоре или надолу, повдигат хрилните си капаци или по друг характерен начин привличат и приковават вниманието на рибите чистачи.

Най-познатите чистачи са Labroides dimidiatus, Labaricus quadrilineatus и Elacatinus oceanops. Валерт обърнал внимание, че и черно-опашатата лапина (Symphodus melanocercus), живееща в Средиземно и Адриатическо море, се превръща в чистач на по-големи, родствени на нея лапини, например от родовете Serranus и Serranellus, понякога и на морския юнкер (Coris julis).
Поради специализирането на тези риби към чистене съществено се променят формата и назъбването на челюстите им. Според Казимир при двата близки рода - черноопашата лапина чистач (Symphodus melanocercus) и живеещата при нормални условия зелена лапина (S. ocellatus), зъбите на горната и долната челюст са съществено различни.

Вьолке и Чаплин са наблюдавали край Бахамските острови, че малките на рибите ангели Pomacanthus се задържат продължително време на едно и също място и създават своеобразен „сервиз" за чистене на по-големите риби от паразити. Големите риби от своя страна посещавали тези „сервизи за чистене". Подобен случай описва Кунц в Червено море. При гмуркане открил коралов залив с около 30 светлосиньо оцветени четинкозъби (Labaricus quadrilineatus). Пъстра палитра от хетодони (Chaetodon), риби ангели (Pomacanthus) и риби хирурзи (Acanthurus) кръжали и търпеливо чакали като че ли „на опашка" да бъдат обслужени. Преди обяд имало винаги голяма навалица, след обяд като че ли интересът към чистенето отслабвал.

От сладководните риби чистачи са познати по-малко видове. Специализирани видове в тази насока вероятно не съществуват. Въпреки това при старателно наблюдаване се открива, че в аквариума нападнатите от плесени суматрански четирипоясни мренки (Capoeta tetrazona) се впускат да чистят с муцунката си индивиди от своя род и от друг вид. Интересно е характерното положение на главата, насочена косо надолу или разположена вертикално.

Същото може да се наблюдава при пунтиуса, или ивичестата мрянка (Puntius lineatus). Виклер наблюдавал в аквариум при отглежданите заедно южноамериканско пунктирано сомче (Cоrydoras paleatus) и синьопетнист трихогастер (Trichogaster trichopterus sumatranus) същия стремеж към чистене.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.