Автор Тема: Латимерия  (Прочетено 3879 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен danielbonev

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 3
Латимерия
« : понеделник, 20 юли 2009 г., 15:41 ч. »
Латимерията (Latimeria chalumnae), наричана още „колекант“ е един загадъчен и интересен биологичен вид. Той е един от двата открити досега живи представители на рибите „ръкоперки“ (Coelacanthiformes) (другият е Latimeria menadoensis). Първият екземпляр е открит 1938 по бреговете на Южна Африка. Най-големите популации са наблюдавани край Коморовите острови които лежат между континентална Африка и остров Мадагаскар.Физическо описание
 

Латимерията може да достигне дължина от близо 2 метра и тегло до 100 килограма, но обикновено е по-малка, особено мъжките екземпляри, които достигат до около 165 сантиметра дължина.

Coelacanth (Latimeria chalumnae)Латимерията е тъмносиня на цвят с ярко открояващи се бели петна. Именно по петната различните екземпляри се идентифицират и описват от изследователите. Има единичен, удължен псевдо-бял дроб, изпълнен с мазнина, издължено сърце, рибо-характерни черва със спираловидна форма и осов скелет, състоящ се от куха хрущялна тръба, наречена нотохорда (notocord). Костите на черепа имат шарнирни връзки, позволяващи им да поглъщат едра плячка. Тялото ѝ е слузесто. Не само люспите ѝ отделят слуз, но екстретира през тялото си голямо количество мазнина.

Счита се, че на възраст могат да достигнат до 60 години.


Георгафско разпространение


Водите на Индийския океан, предимно бреговете на Южна Африка южно от Мадагаскар.


Биологичен ареал на обитаване


Латимерията живее в дълбоки (около 400 метра), студени (15-17 градуса по Целзий), солени морски води. Обитава предимно вулканични пещери и дупки в застиналата лава.

Размножаване


Един от най-забележителните аспекти на тяхната биология е, че те са вътрешнораждащи. Раждат от яйца до 26 малки, които продължават развитието си от голяма жълтъчна торбичка в корема на майката. Бременността е дълга, около 13 месеца и комбинирана с късното полово съзряване води до много ниско ниво на репродуктивни възможности и голям риск за вида от изчезване. През размножителния период рибите се откриват и разграничават по пол с помощта на рецептори за електричество разположени в носовата част на главата.


Поведение


Те не са активни ловци-хищници, очакват плячката им да мине наблизо покрай тях. Хранят се с малки рибки и безгръбначни които живеят в дълбоките рифове и вулканични склонове.

Латимерята стои на главата си, може да плува назад с корема обърнат нагоре. Тези необичайни методи са свързани с начина и на откриване на храна, благодарение на носовите си рецептори. Забележителна способност на която може би се дължи и съхраняването на вида им през хилядолетията е възможността им да забавят метаболизма си по всяко време и гмуркайки се на огромна дълбочина за да минимизират хранителните си нужди


Хранителни навици
 

Месоядни, хранят се предимно с риба и мекотели. Имат носов орган отпред на върха на черепа,който излъчва електромагнитни вълни използвани за засичане на плячката.

Други особености


Латимерята е вид за който се счита, че е на повече от 60 милиона години. Някои учени твърдят, че тя е от род който е прародител на всички модерни земноводни, влечуги, птици и бозайници, но мнозинството поддържат мнението, че групата към която принадлежи се е отделила по-рано и не може да се смята за директен прародител на четирикраките.
Неактивен Torsade

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
  • Пол: Мъж
Отг: Латимерия
« Отговор #1 : понеделник, 20 юли 2009 г., 16:44 ч. »
Coelacanth - Целакант
В природонаучния музей във Виена имаше филм с латимерии в естествените им местообитания - сниман от някакъв немец с подводен робот. Наистина се движеха много странно.
Тая снимка е оттам:
Охлювът не ни е враг!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.