Автор Тема: Риба трион!  (Прочетено 1758 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен danielbonev

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 3
Риба трион!
« : понеделник, 20 юли 2009 г., 15:37 ч. »
Рибите трион (Pristidae) са семейство от хрущялни риби свързани със скатовете. Имат поразителна външност, но най-голямо впечатление прави тяхната дълга, с издадени напред зъби уста. Могат да бъдат сбъркани с акулите трион, които имат подобен външен вид. Това е единственото семейство в разред Pristiformes.

Всички видове риби трион са критично застрашени и търговията им е абсолютно забранена.


Описание

Както вече споменахме най-впечатляваща е тяхната муцуна, която е покрита с чувствителни пори, които позволяват на рибата трион да усеща движение и дори понякога и сърдечен пулс. Това приспособление действа като метален детектор, когато рибите кръжат из дъното, търсейки скрита храна. Обаче, ако неочаквано се появи подходяща плячка те моментално ще изскочат от дъното и ще разсечат жертвата със своя трион. Също така тези риби използват триона си като оръжие срещу нападатели и понякога като средство за копаене.

Тялото и главата на им са плоски, защото те прекарват голяма част от времето лежейки да морското дъно. Във вътрешната част на устата си имат зъби за сдъвкване на малки риби и ракообразни, но въпреки това често пъти тези риби ги преглъщат цели. Рибите трион дишат с два дихателни отвора точно зад очите, които пренасят водата до хрилете им. Тялото им е покрито с мънички кожни зъбчета, които придават на кожата грапав вид. Цветът на този вид хрущялни риби е обикновено маслиново зелен.

Поведение

Рибите трион по-често спят през деня, а ловуват през нощта. Въпреки страховитата си външност, те са дружелюбни риби и няма да нападнат хора, освен ако не са провокирани или изненадани. Ловенето им е забранено в САЩ и Австралия.


Размножаване


Много малко се знае за разможаването на рибите трион. Те живеят около 25 - 30 години, напълното им съзряване става на десетата година. Женските раждат малки, чиито муцунки са покрити с еластична ципа. Тази ципа защитава майката по време на раждането, след което се тя пада. Рибите трион се чифтосват на две години и раждат 7 - 8 малки. Те съзряват бавно и не започват да се размножават докато не достигнат дължина 3,5 - 4 метра и 10 - 12 годишна възраст. Разможителния период обхваща много повече време отколкото на останалите риби.


Културно възприятие


Рибите трион са станали мощен символ в много страни. Ацтеките почитали тези риби и ги наричали "Земно чудовище". Технитете триони са използвани от някои азиатски шамани при церемонии за прогонване на демони и зли духове.Източник:Уикепедия

Мод Едит malomir:Сега всичко трябва да са доволни смятам,с изключение на автора, който няма да може повече да влиза в този форум.Оставих темата, защото имаше и мнения "за" нея.Ок нека стои.Цитиран е и източника с което, смятам всички сметки са уредени и всички са доволни.Извинявам се на тези на които изтривам постовете но е ясно, че така просто нямаше как да остане тази тема.
Благодаря за разбирането!


 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.