Здравейте.
Регистриран съм от скоро във Aquaportal-а и следя редовно публикации и дискусии (не бъркайте дискусиИ с дискуси)

. Жалко, че не започнах да чета форума преди да стартирам аквариумчето, защото тогава щеше да изглежда по доста по различен начин поне като подредба (да не кажа акваскейпинг). Но пък и затова съм го нарекъл аквариум за тестове и трупане на опит преди стартирането на истинския Аквариум по предварително „разписан“ проект, който очаквам да реализирам на есен. Надявам се до тогава да събера достатъчно правилна информация най вече за техниката – помпи, канистри, системи, също за келвини, топло и студено осветление и т.н.
И все пак ето с какво разполагам на първо време:
60/30/35 – 60_litrov, правен по моя поръчка. Стартиран в края на Януари 2015г.
Осветление-Т5-18 W с таймер за 8часа светоден от 15:00 до 23:00 часа. Аератор с гъба. Грунт фракция 3-5мм. Нагревател – настроен за 24-25 градуса.
Растения: валиснерия, анубиас, сагитария, криптокорина, паричка, хигрофила и малко мъх, който дойде със черитата.
Паричката и хигрофилата ги окастрих след втория месец когато средата се е нормализирала напълно, за да отворя пространство. Имам мангров корен, камък и една изкуственийка в центъра, за която се извинявам на сериозните акваристи натуралисти, но там се крият анциструса и скаридите когато завали дъжд.

Постепенно са пуснати следните обитатели: 7 червени неона, 6 клиновидни разбори, 5 розови данио, 1 анциструс, 8-9 ред чери. Храня 6 дена по веднъж, 1 ден преди смяна на вода не храня. Сменям всяка събота 22литра с престояла 1-2 дена чешмяна великотърновска вода и им гледам кефа. През седмица сипвам 10мл. течен тор на JBL Ferrapol.
Мисля да избера 3 вида растения и да залеся по сериозно само с тях и да създам някакъв ред. Спирам се на криптокорина, сагитария и валиснерия защото се вкореняват добре, но не съм сигурен дали валиснерии ще се развиват нормално на едно място с много криптокорини тъй като колеги казват, че имало проблеми.