Благодаря ви за мненията и съветите!
Ами накрая ще пробвам да изключа аератора и ще видя. Или да опитам да го намаля поне. Мислех да сложа някакъв винтил или щипка на тръ бичките. Има ли някой, който да го е правил и ще счупя ли така аератора? Но ми е интересно как не помага, като определено раздвижва водата на горния слой. Или искате да кажете, че е незначително на фона на филтъра?
Относно температурата - дискусите ми смятам са доста издържливи (чешки, чувам добри отзиви за тях от няколко места), но все пак малки,а единият дори върви назад и си е увреден завинаги. И затова вдигнах температурата на 30, но реално термометъра измерва в средата на аквата около 29. Между другото въобще не им личеше с изключение на 1-2 часа преди първата смяна на вода, че не се чувстват добре при високите нова на азот. Ядат си от първия ден, дори напоследък и от ръката ми. Чуден начин да не ми надебеляват тетрите

Имам малко време и да експериментирам, без да искам да ги убия насила все пак - след 2 седмици ще ги подменя с 6 нови, ще сменя грунда и някои от пурите и ще засадя анубиаси. Всичко това с човек, който разбира от дискуси. Само не ме обезкуражавайте за литрите. Четох много, наистина много, питах и гледах акви по 200 литра. И видях, че това е минимума НО с адски добра филтрация, сифониране и смяна на водата. А аз го правя. И вижте на колко години съм, като пишете че не е за всеки, че е трудно и т.н. Отгледал съм 2 деца, ще се справя и с 6 дискуса. Дал съм доста пари за 20 дена и по-важното вече имам няколко безсънни нощи заради тях, нали се сещате че е въпрос на време да уголемя значително аквариума

Но няма как след 30 дена.
Обещавам, че за всичко друго освен за 200-те литра ще слушам(аз и за тях слушам, ще ги сменя). Така че моля не спирайте със съветите. Ако спрете, ще се пререгистрирам с никнейм "Барби92" и пак ще ми помагате

Ще се избивате, кой да е първи