Автор Тема: Нов аквариум с дискуси и рамирези  (Прочетено 15323 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен liubo3258

• Активен потребител
  • Публикации: 91
  • Нас. място: Пловдив
Отг: Нов аквариум с дискуси
« Отговор #15 : петък, 16 януари 2015 г., 00:55 ч. »
Само казвам факт, че имам 2 аквариума единия с дискуси и скат, а другия пирани и разни бронирани сомове, и двата са с по 2 филтъра вътрешен и външен и когато е спряло подаването на кислород (въздух, уточнение за заядливите професори) рибите излизат на повърхността и се мъчат да взимат въздух, ако в рамнките на един ден не се възстанови това подаване на въздух, рибите умират и при мен, и в пловдивския музей се е случвало това, и резултата е смърт в рамките на една нощ... Ако има някой много голям професор, нека се хванем на бас да дойде в нас и с наличните ми филтри да направи този експеримент, но когато загинат всички риби да ги изплати 3-но. Живи и здрави не си използвайте аератори и не бъдете гъзари !
Животът е кратък, изкуството вечно.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 912
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #16 : петък, 16 януари 2015 г., 05:07 ч. »
По-полека с нервите само. Такива епитети гъзари, професори тук не толерираме. Затова са разговорите, а не да се навикваме. Хайде сега по-спокойно. :drinks:

Неактивен naskobe

• Активен потребител
  • Публикации: 138
  • Нас. място: Враца
  • Сички добри джедаи се бият със сини мечове
« Отговор #17 : петък, 16 януари 2015 г., 09:29 ч. »
Здравей, и добре дошъл. Само да кажа по въпроса с аератора, че според мен е абсолютно ненужен ако има движение на повърхността.
350 л. Rainbowfish

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 438
    • Моите аквариуми
« Отговор #18 : петък, 16 януари 2015 г., 10:41 ч. »
 Аквариум с дискуси без  балончета www.aquaportal.bg/forum/profili-na-potrebitelite/profil-na-galin/210/

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : петък, 16 януари 2015 г., 13:58 ч. »
Колкото по-топла е водата, толкова по-малко кислород има в нея. Дискусите живеят в температурни граници от 28 до 31-32 градуса. Ако водата е 28 градуса, няма нужда от допълнителна аерация, при условие, че има някакво движение на повърхноста. При по-висока температура може да се наложи допълнителна аерация, ако рибите се заседят на повърхноста и дишат тежко. Всеки аквариум е индивидуален и няма аналог. Затова няма смисъл да се спори. Наблюдавайте рибите, те ще си покажат от какво имат нужда.
Все пак да добавя, че в натуралния биотоп на дискусите няма аератори.  :) И че гледаме риби, а не водолази. :)

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
« Отговор #20 : петък, 16 януари 2015 г., 15:48 ч. »
Благодаря ви за мненията и съветите!
Ами накрая ще пробвам да изключа аератора и ще видя. Или да опитам да го намаля поне. Мислех да сложа някакъв винтил или щипка на тръ бичките. Има ли някой, който да го е правил и ще счупя ли така аератора? Но ми е интересно как не помага, като  определено раздвижва водата на горния слой. Или искате да кажете, че е незначително на фона на филтъра?
Относно температурата - дискусите ми смятам са доста издържливи (чешки, чувам добри отзиви за тях от няколко места), но все пак малки,а единият дори върви назад и си е увреден завинаги. И затова вдигнах температурата на 30, но реално термометъра измерва в средата на аквата около 29. Между другото въобще не им личеше с изключение на 1-2 часа преди първата смяна на вода, че не се чувстват добре при високите нова на азот. Ядат си от първия ден, дори напоследък и от ръката ми. Чуден начин да не ми надебеляват тетрите :)
Имам малко време и да експериментирам, без да искам да ги убия насила все пак - след 2 седмици ще ги подменя с 6 нови, ще сменя грунда и някои от пурите и ще засадя анубиаси. Всичко това с човек, който разбира от дискуси. Само не ме обезкуражавайте за литрите. Четох много, наистина много, питах и гледах акви по 200 литра. И видях, че това е минимума НО с адски добра филтрация, сифониране и смяна на водата. А аз го правя. И вижте на колко години съм, като пишете че не е за всеки, че е трудно и т.н. Отгледал съм 2 деца, ще се справя и с 6 дискуса. Дал съм доста пари за 20 дена и по-важното вече имам няколко безсънни нощи заради тях, нали се сещате че е въпрос на време да уголемя значително аквариума  :bb: Но няма как след 30 дена.
Обещавам, че за всичко друго освен за 200-те литра ще слушам(аз и за тях слушам, ще ги сменя). Така че моля не спирайте със съветите. Ако спрете, ще се пререгистрирам с никнейм "Барби92" и пак ще ми помагате :) Ще се избивате, кой да е първи  :dance3:
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 588
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #21 : петък, 16 януари 2015 г., 16:17 ч. »
Само така колега, браво.
Искам да коментирам моя пост, като казвам "не е за всеки". Нали, става въпрос за грижите, които полагаме. Има си някаква хамалогия, доста хора не успяват да смогнат, получават се разочарования от натрупани грешки и т.н. В този смисъл. Малко са съвестните, които са наясно в какъв филм се вкарват с това хоби. Виждал съм аквариуми в офиси с отвратителни условия, знам за хора, които си купуват рибки през 10 дена, след акто са уморили предишните.. Примери много. Има и добри примери естествено, но по-рядко се виждат
Личи си, че ти си мераклия и аз лично адмирирам твоите напъни да вкараш нещата в релси.
За сега нещата са добре при теб. Както е казал колегата malomir, всичко е индивидуално и ти ще намериш своята истина и формула за безпроблемно отглеждане.
И да добавя за аквариума. Не литража ме притеснява, а размера-ширина. ЗА сега сигурно е добре, но когато пораснат ще им е "некомфортно", ако можем да говорим за такова нещо при рибите. Те не могат да говорят за да си кажат болката, но чрез поведението, дискусите сами ще си покажат. Ако условията не са им добри, ще се стресират и като нищо ще се разболеят. Искрено ти пожелавам да не ти се случва.
Пускай снимки и ще коментираме и ще се учим от споделения опит.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 438
    • Моите аквариуми
« Отговор #22 : петък, 16 януари 2015 г., 16:33 ч. »
Продават едни регулиращ кран за аераторите.Слагаш го и можеш да настройваш или спреш направо въздуха.Струва стотинки.Ако нямаш достатъчно движение на водата е добре да има аератор,но при положение,че филтъра раздвижва в пъти повече,аерацията се обезмисля.Това лято температурата на водата ми достигна 29гр,пълен на максимума с риби и всичко си беше ок.Не отричам,че има полза,но в съчетание с филтър,раздвижващ повърхността е излишно според мен.Но пък както маломир писа,всеки аквариум е индивидуален.Най-добре да пробваш.

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=fish_accessories&product=Hailea_Plastic_Valve_L&n=1

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #23 : петък, 16 януари 2015 г., 17:04 ч. »
Продават едни регулиращ кран за аераторите.Слагаш го и можеш да настройваш или спреш направо въздуха.Струва стотинки.Ако нямаш достатъчно движение на водата е добре да има аератор,но при положение,че филтъра раздвижва в пъти повече,аерацията се обезмисля.Това лято температурата на водата ми достигна 29гр,пълен на максимума с риби и всичко си беше ок.Не отричам,че има полза,но в съчетание с филтър,раздвижващ повърхността е излишно според мен.Но пък както маломир писа,всеки аквариум е индивидуален.Най-добре да пробваш.

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=fish_accessories&product=Hailea_Plastic_Valve_L&n=1

Благодаря колега! Сега като поразгледах страниците от този сайт, се сетих че мога да купя просто друго камъче(моето е дълга лента под целия аквариум) и да си обособя малка зона около някой камък(истински) да си бълбука и да не ми разваля спокойната обстановка. Друг вариант е да спра аератора и да си сложа и вътрешния филтър дето прашасва в шкафа. Той да си тече отгоре и допълнително да раздвижва водата. Хем и ще филтрира допълнително.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #24 : петък, 16 януари 2015 г., 18:01 ч. »
Не се бой да експериментираш. Както казах, всеки аквариум е индивидуален и никой не може да ти даде точна "рецепта".

Неактивен liubo3258

• Активен потребител
  • Публикации: 91
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #25 : петък, 16 януари 2015 г., 19:32 ч. »
Погледнах аквариума на Галин, който е без аератор и има една ''съвсем малка'' разлика... със 300 литра повече от моя аквариум и със същия брой дискуси... дори аз имам и скат... така че да, при такива условия е индивдуално, но при мен без аерация е невъзможно... аз също много мразя да имам балончета без значение малки от филтъра или големи от аератора... но такова е положението нямам избор спрямо тези условия, съжалявам ако съм обидил, някой като съм използвал ''професор'' или ''гъзар''.
Животът е кратък, изкуството вечно.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #26 : неделя, 18 януари 2015 г., 23:43 ч. »
Здравейте! Малък ъпдейт:
Аквариумът направи 30 дена. Всички нива са ок. Вече имам течен реактив за PH и е супер - около 6,6-6,8.
Спрях бълбукатора, но вдигнах изхода на филтъра успоредно на повърхността, 1/3 над водата. Площта която се движи се увеличи значително (за което трябва да благодаря на Орлин). Със сигурност ще сложа и втория филтър Сънсън 900 л/час след 2 седмици, когато ще сменя и грунда с по-ситен и ще засадя растения.
Не се стърпях и си взех 6 сини рамирези микрогеофагус и 2 звездни отоцинклуса. Първите вече се бият и се моля да не са всичките мъжки, че ще трябват размествания. Но са уникални и вече доста крадат от славата на дискусите в аквариума. Звездните сомчета не си показват перките. Поне разкарах лакомите Данио.
Започвам с 30% смени на водата през 3-4 дена и се надявам на разцвет в аквариума :)
Обновени снимки. Някакви идеи за пола на рибките или са малки?

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #27 : понеделник, 19 януари 2015 г., 10:25 ч. »
Не ми се искаше да се изказвам за нуждата от аератор в аквариума, но и аз не се стърпях. Понеже не искам да разчитам на това, че флейтата ще стои гарантирано на повърхността на водата и ми се е случвало да изгубя риби точно заради липсата на аерация, задължително ползвам помпичка за въздух. Нещо повече - купих такава с два изхода и съм разположила две камъчета в двата края на аквариума. Така балончетата са скрити в задните ъгли зад растенията и не се натрапват, а съм сигурна, че на рибите няма да им липсва кислород. Единственото неудобство е, че безшумни аератори няма.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #28 : понеделник, 19 януари 2015 г., 12:43 ч. »
Не ми се искаше да се изказвам за нуждата от аератор в аквариума, но и аз не се стърпях. Понеже не искам да разчитам на това, че флейтата ще стои гарантирано на повърхността на водата и ми се е случвало да изгубя риби точно заради липсата на аерация, задължително ползвам помпичка за въздух. Нещо повече - купих такава с два изхода и съм разположила две камъчета в двата края на аквариума. Така балончетата са скрити в задните ъгли зад растенията и не се натрапват, а съм сигурна, че на рибите няма да им липсва кислород. Единственото неудобство е, че безшумни аератори няма.

Благодаря за споделения опит. Аз всъщност реших да пробвам, не съм се отказал. Дори си купих 2 камъчета да заменя дългите ленти, които имам, акореша да има аератор. Но като включа и втория филтър, който направо ще излива вода отгоре, мисля, че ще движа голяма част от повърхността с двата филтъра. И в този случай е шумно, все едно имам поточе до главата си(леглото ми е до аквариума), така че не става въпрос за шума при мен. Дразнят ме балончетата като визия. А и какво правят повече от филтрите, доколкото си спомням физиката, ползата им е само че раздвижват водата и тя се смесва с кислорода от въздуха. Но движението е пъти по-слабо от двата филтъра. Единствено се колебая дали и не раздвижват водата вертикално и не я хомогенизират повече (температура, микроелементи), все пак аквариума ми е и висок - 50 см без грунда (дали не написах някоя глупост  :dontknow:).

Неактивен Пьотр

• Активен потребител
  • Публикации: 114
Отг: Нов аквариум с дискуси ... и рамирези
« Отговор #29 : четвъртък, 22 януари 2015 г., 11:10 ч. »
Колкото по-рано смениш аквата с по-голяма, толкова повече шансове имаш да отгледаш хубави и оптимално развити риби. Докато стигнеш до моментът да се оформи двойка ще имаш много проблеми с агресията. Освен това този обем само ги мъчи и ще ти струва много усилия и време да успееш да ги закрепиш. Дори иономически е по-изгодно да смениш гьола. В крайна сметка нали всичко правим заради рибите?! Големият аквариум е радост и за рибите и за окото. Аз в обем, като твоят гледам танганийски шелита, и не бих пуснал нищо по-голямо от 10см.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.