Здравейте колеги, да направя един кратък ъпдейт, а и някой нов съвет евентуално да получа.
Вече месец гледам тези животни и мога да потвърдя, че който няма пари, време и най-вече желание няма как да гледа дискуси. Твърдо минавам на страната на тези дето смятат, че не е за всеки.
Ако не сменям водата през 3 дена нитратите минават границата от 25-30 (поне това виждам на теста Salifert иначе рибите се държат нормално). И това при условие, че имам малък топ филтър за обиране на боклуци + една доза смола от Дискус.бг, която пречиствам ежеседмично. Храната започва да загнива около малкото засадени растения които имам(Ехинодоруси) и става грозна гледка. Ако е голо дъно със сигурност смени на 7 до 10 дена ще са ок, но за какво ми е грозен аквариум? И само да отбележа, че през 3-4 дена не просто сменям водата ами яко сифонирам. Анциструсите, които добре че ги харесвам, а не съм ги взел за чистачи, наистина нищо не правят, а само цапат яко и те.
Иначе всичко е наред

Дискусите взеха да не бягат вече, мога да ги хващам даже някои от тях(не че трябва). Сега само трябва да си ги доугоя, че нали се сещате че дебел и перфектно гледан дискус няма от къде да се купи. Освен това се нагледах на всякакви човешки мизерии покрай тази покупка - всеки хвали своите риби и яко плюе по другите. Красота. Аз затова пак ще похваля Дискус.бг от Пловдив. Може да не са им перфектни рибите(не са и лоши), но отношението е. А и не смятам, че другите могат да извадят по-добри големи риби. Или някой ще тръгне да ме убеждава, че дава яко пара за качествена гранулирана храна и кайма и храни като луд, за да продаде после на загуба... Защото пазара не се е убил от търсене на риби за над 150 лв.
Ами това е засега. Гледаме се с дружината. Оформиха се две двойки и вече за втори път хвърлиха хайвер, но аз не им обръщам внимание засега. Ако някой може да даде съвет как да сваля нитратите и да сифонирам на 7 дена, ще съм благодарен. Дали ако си купя още няколко анубиаса ще помогне (анубиас, защото няма да го садя и да загнива около него храна).
Да не взема да откажа някой пък сега. Не съжалявам че тръгнах да гледам дискуси, но отговорността е много голяма. Особено ако ти пука за рибите и се кефиш на поведението им и искаш да живеят дълго и щастливо... а не само колко перфектна форма имат, какви цветове са(на мода ли са), колко са скъпи и т.н.