Автор Тема: Нов аквариум с дискуси и рамирези  (Прочетено 15167 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 386
Отг: Нов аквариум за дискуси и рамирези - Подготовка
« Отговор #60 : четвъртък, 26 февруари 2015 г., 10:26 ч. »
Никога не съм харесвал такъв вид съмпове. Първо аквриумът седи като отрязан и второ, защо трябва да се отнема от обемът за рибите? Или си направи съмп отдолу или топ филтри. Мое мнение е, че за 500л спокойно можеш да минеш с два китаеца по 2000л/час и два вътрешни филтъра. Ти имаш много грунд, а именно дъното е най-ефективният биологичен филтър в аквата. Трябва му само добро течение. Естествено ако пренаселиш никога филтрацията не е достатъчна, но за дискуси все пак отиваш на чести смени на вода, така че...

2 китайчета от по 2000л/ч с УВ и течението ще му е супер и филтрацията на доста добро ниво с материала който е изброил . Няма смисъл да слага каквито и да било вътрешни филтри или глави.

Ако прави капак и се предвиди капака да минава през него една ПВЦ тръба  няма да има никакви проблеми двете изходящи тръби да се сложат по диагонал в аквариума и да завъртат водата в кръг вътре сифоните за да си вършат работата.

П.П. Номера  с тръбите вместо маркучи е пробван и е в пъти по-добре. Но се взима едно на предвид-влизащите тръби в канистъра трябва да са под лек ъгъл за да се обезвъздушават  сами . Но предполагам ще се сетиш за какво имам в предввид.

Номера с топ-филтрите е ясен . Там проблема е , че те не правят течение. Филтрацията е перфектна ако са направени да поемат и вата но задължително трябва да имаш поне 2 глави в аквариума за течение и още 2 да качват вода във филтрите. ПО-евтино като изпълнение в сравнение с канистрите , но повече разходи за ток, повече видима техника в дислпея, ако си ги правиш сам има доста труд и нерви, лесно се допускат грешки и т.н.

Ти си реши и прецени кое ще ти е най-удобно за теб  :rocknroll: 

Неактивен Пьотр

• Активен потребител
  • Публикации: 114
« Отговор #61 : четвъртък, 26 февруари 2015 г., 13:25 ч. »
Без вътрешни филтри няма да се справи добре с механичната филтрация дори и да сложи вата в канистрите. Аз в 400л имах 2 такива канистъра и без вътрешен си оставаше органика по дъното. При това имах само десетина риби на по 10-15см. А пък дискусите цапат много. Проблемът е, че реалният дебит на тези канистри е на половина от означения.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
« Отговор #62 : четвъртък, 26 февруари 2015 г., 14:33 ч. »
Колеги, първо едно голямо благодаря за многото мнения! Виждам, че повечето от вас дават съвет на база опита си и ще уважа това - няма да бързам толкова и ще помисля повече. Винаги мога да сменя филтъра и да използвам старата медия. Засега си оставам с двата канистъра и задължително с една вътрешна глава с голям дунапрен, в ползата на която вече се убедих. Не се отказвам от идеята за малък вътрешен съмп, защото измерих обема на  четирите кошници на канистъра и не са повече от 10 литра. 2 = 20 литра. Защо да е малък 30 литра съмп с малко отделение за помпа и термометър и поне 12 литра качествена медия? И като добавим грунда. И като добавим големия поток - помпата я мисля 3500-4500 л/час. Има ли причина мощна помпа да не работи в малък съмп?

Но няма нищо спешно. Засега ще се концентрирам върху показателите на водата и развитието на корена(че е самоделка, лоза) за да не натровя рибите и разбира се ще се подготвям за вкарването на 10 дискусчета след 3-4 седмици.
Ако някой знае дали мога да хвана с тестове евентуални вредни вещества от корена да помага. Това наистина ми е важно и спешно, другото може да чака, а и аз се кротвам лека полека, че за това хоби и търпение си трябва :)
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #63 : четвъртък, 26 февруари 2015 г., 18:08 ч. »
За да е ефикасна био-филтрацията - водата е добре да минава бавно през медията. Голямата площ позволява това, както и по - мощни помпи.
С тази помпа - нд 3000л/ч. сега чета, че може и над 4000л/ч. да е - няма ли да се побъркаш от вибрациите й? Два филтъра - външни са по-добре от 30/40л. съмп, вътрешен :tongue2:. Най малкото - за обслужване, циркулация на водата, течение и обиране на боклучите, с два сифона си. Разгледай снимки на аквариуми над 300л. какви са им съповете. Как са направени и с какви помпи.
Това, което си намислил - съмпа, изцяло ли ще е потопен във водата или част от него, ще е над повърхността?

Неактивен naskobe

• Активен потребител
  • Публикации: 138
  • Нас. място: Враца
  • Сички добри джедаи се бият със сини мечове
« Отговор #64 : събота, 28 февруари 2015 г., 12:09 ч. »
Здрасти, ще се включа и аз в дискусията. Използвам три вида филтрация в големия аквариум 375л. като за трите години откакто я ползвам имам следните наблюдения. Вътрешния съмп събира много медия в комбинация с малка помпа-300-400л е идеален био-филтър и дотук с плюсовете. Топ-филтъра пълен само с вата и мощна помпа над 2000л е идеален за механична филтрация и прави бая течение в посока на помпата. Канистъра го ползвам като помощна филтрация за течение и да бута водата през миксера за цо2. Това е от мен надявам се да съм бил полезен. Най-добрия филтър според мен е съмп под аквариума, но за него си трябват познания от началото на проекта.
350 л. Rainbowfish

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #65 : събота, 28 февруари 2015 г., 18:52 ч. »
Naskobe, като гледам не си далеч от идеята ми. Аз механичната филтрация с голяма гъба на помпа 900 литра я имам и сега в 200 литровия аквариум. В 500 литра мога да сложа една по-мощна 2000 л да кажем и да я скрия в едната част на съмпа(няма да има нищо общо със съмпа, просто за красота ще в него). Входа ще е огромна гъба с дупка пред нея, даже не и решетка и един изход горе за струята на помпата.  Ето ми я механичната филтрация + раздвижването на въздуха(даже мисля да оставя аератора, много помпи го имат).
И сега най-трудното - явно аз нещо не разбирам, но как 30 литра съмп е по малък от два канистъра по 10 литра кошници? Може би ми убягва нещо специфично в акваристиката, защото чисто като логика и математика, фактите са 100% за съмпа и че той не е малък, щом 2 канистъра (20 литра) не са малки. Знам, че по-голям съмп е по-добре, но аз казвам само, че 30 литра съмп с помпа(ок, 2000 или дори 1000 литра за по-бавно минаване през керамиката и 2000 отделната помпа за механична филтрация до съмпа) е по-добър от двата канистъра.

Кажете ми, ако пропускам нещо съществено колеги. Иначе наистина няма да бързам, засега съм с 2 по 2000 литра и след като пусна рибите още 900 литра глава с гигантска грозна гъба, която и сега е при рибите в малкия аквариум.

Още веднъж благодаря за споделения опит на всички. Радвате ме, колко сте много и наистина се чувствам "Добре дошъл" във форума :)

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
Отг: Нов аквариум с дискуси и рамирези
« Отговор #66 : вторник, 31 март 2015 г., 13:06 ч. »
Здравейте!
Да се похваля - след кратко, но обширно търсене, вчера си купих 8 дискуса.
С тази моя мания за сини цветове, почти нямах избор и се бях уплашил че ще стоя без риби дълго време.
Първо искам да благодаря на търговците от discus.bg, които може би е по-правилно да наричам колеги, защото не са загубили тръпката от хобито и те карат да пазаруваш с кеф. Такива хора търсех, да отговоря накратко на някои съфорумци, които ме обвиняваха в големи претенции. Не бяха най-важни парите, дори конкретните видове дискуси.
Искам да благодаря и на Владо Кожухаров(Aqua_bg) от Варнадискус. Каквото съм написал за колегите от Пловдив, на 100% важи и за него. Просто нямаше достатъчно сини риби, а и Варна не е Пловдив, 1000 километра щяха да ми дойдат малко повече.

Запалих колата, натоварих цялата челяд и до Пловдив. В 18 ч. дискусите си бяха у дома... и се скриха в корена разбира се. Как се натъпкаха там, само те си знаят. Завих 1/4 от аквариума с едно грозно, но кафяво като дърво одеяло, изгасих лампите на тази част от аквариума и зачаках. Първия разузнавач се показа в около 2 ч. когато само телевизора светеше, но се скри веднага. На сутринта всички се разхождаха в аквариума, макар и по-плахо, даже си търсеха храна по дъното(не че ще видят манджа до утре поне).
Малък ъпдейт от сутринта, една идея по-свестни снимки на дружината- 2 Кобалт, 2 Кобалт Тюркоаз, 2 Червен Тюркоаз и за да са всички в къщи щастливи малко червен цвят - 1 Марлборо и 1 Пиджън блъд.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #67 : четвъртък, 09 април 2015 г., 07:02 ч. »
Здравей колега.
Как се развиват нещата при теб?
Хоби или тиха лудост?

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #68 : неделя, 12 април 2015 г., 12:44 ч. »
Колега, не бързам да се хваля. Чакам да стабилизирам аквариума. Засега все още дискусите се страхуват, но почват да свикват, бягат по-малко. Иначе ядат. Сложих и смола във филтъра  за нитратите и яко сменям вода.
В къщи вече се ходи на пръсти. Който мине бързо до аквариума и уплаши рибите бива наказван. Абе все едно си гледаш бебета.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #69 : понеделник, 04 май 2015 г., 10:29 ч. »
Здравейте колеги, да направя един кратък ъпдейт, а и някой нов съвет евентуално да получа.
Вече месец гледам тези животни и мога да потвърдя, че който няма пари, време и най-вече желание няма как да гледа дискуси. Твърдо минавам на страната на тези дето смятат, че не е за всеки.
Ако не сменям водата през 3 дена нитратите минават границата от 25-30 (поне това виждам на теста Salifert иначе рибите се държат нормално). И това при условие, че имам малък топ филтър за обиране на боклуци + една доза смола от Дискус.бг, която пречиствам ежеседмично. Храната започва да загнива около малкото засадени растения които имам(Ехинодоруси) и става грозна гледка. Ако е голо дъно със сигурност смени на 7 до 10 дена ще са ок, но за какво ми е грозен аквариум? И само да отбележа, че през 3-4 дена не просто сменям водата ами яко сифонирам. Анциструсите, които добре че ги харесвам, а не съм ги взел за чистачи, наистина нищо не правят, а само цапат яко и те.
Иначе всичко е наред :) Дискусите взеха да не бягат вече, мога да ги хващам даже някои от тях(не че трябва). Сега само трябва да си ги доугоя, че нали се сещате че дебел и перфектно гледан дискус няма от къде да се купи. Освен това се нагледах на всякакви човешки мизерии покрай тази покупка - всеки хвали своите риби и яко плюе по другите. Красота. Аз затова пак ще похваля Дискус.бг от Пловдив. Може да не са им перфектни рибите(не са и лоши), но отношението е. А и не смятам, че другите могат да извадят по-добри големи риби. Или някой ще тръгне да ме убеждава, че дава яко пара за качествена гранулирана храна и кайма и храни като луд, за да продаде после на загуба... Защото пазара не се е убил от търсене на риби за над 150 лв.

Ами това е засега. Гледаме се с дружината. Оформиха се две двойки и вече за втори път хвърлиха хайвер, но аз не им обръщам внимание засега. Ако някой може да даде съвет как да сваля нитратите и да сифонирам на 7 дена, ще съм благодарен. Дали ако си купя още няколко анубиаса ще помогне (анубиас, защото няма да го садя и да загнива около него храна).

Да не взема да откажа някой пък сега. Не съжалявам че тръгнах да гледам дискуси, но отговорността е много голяма. Особено ако ти пука за рибите и се кефиш на поведението им и искаш да живеят дълго и щастливо... а не само колко перфектна форма имат, какви цветове са(на мода ли са), колко са скъпи и т.н.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #70 : понеделник, 04 май 2015 г., 10:59 ч. »
 Най-добрата идея, която ми идва в случая за намаляне на нитрати е да сложиш един 100 литров дълъг и широк съмп под аквариума. Правиш го на две странични малки отделения и едно голямо по средата, двете странични знаеш за какво са. В средното отделение слагаш на дъното хранителен субстрат, бухаш роголистник,дъбче и явански мъх , слагаш им осветление отгоре, което да свети 16-17 часа и си щракаш с пръсти на 0 нитрати!

Неактивен Wetdream

• Активен потребител -
  • Публикации: 173
  • Нас. място: Добрич
« Отговор #71 : сряда, 06 май 2015 г., 12:21 ч. »
Здравей колега, с интерес следя темата ти. Радвам се че си се запалил по дискуси и се опитваш да им осигуриш добри условия за живот. Ще се сблъскаш с много добри и лоши случки имай в предвид , че ти самия трябва да изградиш своята система. Смени на вода, температура, нитрати и т.н.. Рибите само ще свикнат с нея, ще се приспособят!
Сифонирането ще е неизменна част от ежеседмичните ти смени на вода. Грунда няма да ти е такъв голям проблем ако  храниш толкова колкото ти изяждат рибите и не остава нищо да гние (може да вземеш големи пасажи от родустомуси, клиновидна расбора, червен неон , коридораси "панда'' примерно) . За нитратите задължително бързо растящи растения имаш много варианти( помисли си). Grey ти дава много добра идея !
Аз лично имах до скоро в 230 литра аквариум 12 дискуса 30 родостомуса. В аквариума имаше  грунд засаден  един ехинодорус. На всеки 3 дни смяна на 50 литра вода храня по 5-6 пъти дневно, филтрация външен филтър 1200л/ч атман.
Нитрати не съм мерил и не мога да ти кажа, но по поведението на рибите си бяха свикнали на някакви параметри и си живеят добре.

Изгради своя система свой навици ...рибите ще се приспособят. Знай никога няма да можеш да направиш всичко перфектно това е жива система просто се опитай да я уравновесиш.
Поздрави Стоян !
ПС>В България има качествени дискуси на добри цени. Само да знаеш къде да питаш и търсиш. :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.