Автор Тема: Нов аквариум с дискуси и рамирези  (Прочетено 14925 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
Нов аквариум с дискуси и рамирези
« : сряда, 14 януари 2015 г., 22:13 ч. »
Здравейте!
Нека и аз да се похваля със семейния аквариум.
Абсолютен новобранец. Започнах с идеята за някакви там гупи, хелери и бети за децата в аквариум до 50-60 литра. Филтри, нагреватели, аератори ... това части за колата ли са? :)

Крайната покупка след 10 дена търсене и помощ от търговец (егати помощта беше):
Аквариум: Sun Sun Hul 1000 - 190 l (105x38x53, но е извит в единия край) - на 100% мой избор, жалко че нямаха по-голям, а аз за съжаление бързах за Коледа. Шкаф по поръчка под него.
Филтър: Sun Sun 303b - 1400 l/h + UV 9 W
Нагревател: JBL ProTemp - 300 W
Аератор: Hailea ACO7703 - 10 l/min
Осветление: вградено, 3 x 25W, 14000K

Стартиране: 18.12.2014 + Сера Нитривек
Пускане на първи риби: след час (разбира се че ще има история по-късно по този случай)
Риби: 10 червени неона, 3 воални анциструса, 2 гупи, 5 хелера, 10 розови данио иииии 2 дискуса(последните попаднали при мен по погрешка, но аз нямаше как да знам това). Цялата тази супа, пусната час след стартирането :o
Растения: Не. Само три изкуствени; Един голям корен(мисля че е китайска лоза) и три малки камъка за притискане на корена.
Поддържана температура: 27 градуса
Хранене след 2 дена: - 3-4 пъти дневно, по малко(или така си мислех)
След 3 дена добавих и 10 родостомуса, 4 молинезии, 2 отоцинклуса, още 2 анциструса и 1 лабео(show must go on). Нов малък корен от желязно дърво, директно гмурнат без предпечатна подготовка.

И чак тук започнах вече да чета като луд до 2-3-4 часа сутринта. Почна да ме обзема лек уплах :)
Но запазих самообладание и не почнах да пускам постове като "Помощ!!!", "Взех си риби, какво да правя?". Четях...
Осъзнах че ще гледам дискуси. Твърдо. Дотук с детския аквариум. А и децата вече се досещаха...

Ден 7-ми: Започнах да се притеснявам какво правят хелерите, гупите, лакомите молинезии и агресивното лабео при дискусите.

Ден 10-ти - един хелер подгони дискус. Груба грешка. Всички изброени артисти от Ден 7-ми бяха натоварени в уютно пликче и подарени на нов собственик. Пожелавам им успех. Вдигнах температурата на 28.

Ден 18-ти. Единият дискус диша учестено и стои наклонен. Очевидно няма разминаване с амоняка и нитритите, въпреки надеждите ми. 30% смяна на водата (престояла 3-4 дена + акватан) чрез хубаво сифониране. След час изсипах 100 мл Сера Токсивек(Да са живи и здрави моловете, че работят до късно). Рибите се държат нормално, но тестовете на JBL 5in1 показват най-високите нива  на нитрити и нитрати.

Ден 20-ти - тестове в магазин с течни реактиви - ултра високи нива на амоняк. 35% смяна на водата чрез сифониране + акватан. Започнах да сипвам JBL Denitrol - 10 дневен курс. Гладни или натровени - взех решение от името на рибите и стояха 3 дни гладни.

Ден 24-ти реактивите показват всичко в нормата. Манджа! (но вече в по-малки количества - 2 пъти много малко гранули Тетра Прима Дискус и едно кубче Артемия вечер, като внимавам Дискусите да изяждат повечето от кубчето). Междувременно предишната вечер си изчистих тръбите на филтъра, които бяха яко затлачени от някакви мизерии (махнах боклуците с притискане на тръбите и увеличаване на налягането, всичко се избълва в аквариума, дано да е безвредно). Налягането се увеличи значително оттам и филтрацията.
Мисля че резултатът се дължи на всичко комплексно, включително и на времето, което работи за мен и си завърта полека азотния цикъл. Леко го забавих този цикъл с тези смени на водата, но нямаше как. вдигнах температурата на 29(леко отивам към 30, дискусите са малки все още).

Ден 26-ти. Реших че всичко е наред и нетърпелив си преподредих аквариума за да заприлича повече на коренище за дискуси. Махнах всички изкуствени растения. Изчистих дъното за да има място, защото осъзнавам че съм на критичния минимум за аквариум с дискуси, ако не и под него. 10% смяна на водата чрез сифониране(това си беше най-вече почистване под махнатия корен). Най-накрая потопих и предварително накиснати корени(10 дена). Дискусите постоянно ми се бутат в ръцете, явно са куражлии. Няколко часа въртене на корени във всички посоки и в 3 часа сутринта имах нова визия. Остана да сменя само грунда - след толкова гледане на снимки, очевидно вече знам че няма нищо общо с дискусите и като цвят и като размер на камъните. Ще видим кога ще го сменям.

И сега моля за мнения и съвети относно следната идея:
Ден 28-ми. Махам последните нетипични за дискуси обитатели - даниото(отива си с Събота). Остават 2 дискуса, 9 червени неона(един изяден, ще допълня бройката, а и съм подготвен за още жертви), 10 родостомуса, 5 воални анциструса.
1. Ще вдигна температурата на 30.
2. Добавям 5 карнегиели на 30-ти ден като заместници на даниото на горния етаж - там и без това няма никой друг.
3. Добавям 4 дискуса на същата възраст (6-7 месеца) и накрая си оставям една двойка, другите ги махам.
4. Добавям 2 звездни сома(разменна монета да изхвърля даниото). Ако се наложи след това махам 2-3 воални анциструса.
5. Добавям малко Анубиас Бартери за повърхноста и малко Анубиас Бартери Нана за дъно. Няма да прекалявам с растенията, повечето ще са на повърхността и надолу корени.
6. Спорна точка, незадължителна - добавям 3-4 Микрогеофагус рамирези, за да повиша IQ-то в аквариума.

Моля да си кажете мнението. Най-вече по 6-те точки.
Ето и малко снимки на аквариума - първо детския, след това мрачния :)
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 902
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Нов аквариум с дискуси
« Отговор #1 : сряда, 14 януари 2015 г., 22:46 ч. »
Ще се научиш с течение на времето. По принцип пика на нитратите е около 30 тия ден. Така, че ако ще имаш ядове тепърва започват. Тия балончета не са ми много ясно за какво са ти, но ако ти харесват ок.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #2 : сряда, 14 януари 2015 г., 22:54 ч. »
ОК, значи ще изчакам с новите риби тогава. При мен нитратите рязко паднаха на 24-тия ден след Денитрола и вече четири дена са нула. Надявам се да не се връщат отново.
Балончетата и мен ме дразнят, но не помагат ли за насищането на водата с повече кислород. Ако не(чета доста различни мнения) ще ги спра и ще са атракция само като имаме гости :)

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 433
    • Моите аквариуми
« Отговор #3 : сряда, 14 януари 2015 г., 23:08 ч. »
Балончетата са само за атракция :) По въпроса с точките-лично аз бих разкарал всички риби без двата дискуса и неонките,бих добавил по-нататък още 4 дискуса и 3 звездни анциструса.Анубиаси също бих сложил.
Температурата 28 ако може-горна граница за неоните и зв.анциструси и долна за дискусите.Но не гледам дискуси и може да греша.А пускането на дискуси не трябваше ли да става едновременно всички.Щото иначе старите гонят новите???

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #4 : сряда, 14 януари 2015 г., 23:11 ч. »
Забравих-евала как си напускал толкова риби един час след старта  :D А дискусите са живи още-чудо направо  :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #5 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 10:29 ч. »
Много готино аквариумче. :grin:
За рибите нищо не мога да кажа. Но ако ще го сменяш този грунд, сега му е времето - мисля, ще е най-лесно, като го изсмучеш с маркуча, давай сега - докато не се е напълнил с мизерийка. Новия грунд, измий го добре! Може да вадиш стария на порции - през това време новия го постави в съд с вода от стар аквариум и аерирай. В голямо приключение си се вкарал! :D

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #6 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 11:19 ч. »
Искрено се забавлявах с историята, която си описал. Ето "написан" пример за това как нещата са поправими, ако човек търси информация и чете, вместо да вика за помощ. :)
Не съм гледала дискуси, но и аз смятам, че не е добре да добавяш още дискуси в този аквариум - и за да не поствиш новите в дъното на йерархията, а и защото аквариумът не е достатъчно голям за много дискуси.
Не знам защо bustama те съветва да махнеш този грунд - какво му е?

Забравих да кажа - добре дошъл при нас! :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #7 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 12:51 ч. »

Не знам защо bustama те съветва да махнеш този грунд - какво му е?

Защото колегата иска да го смени, не давам съвет.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 12:59 ч. »
Извинявай, това съм го проспала явно.
Тогава същият въпрос към Валентин. :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен liubo3258

• Активен потребител
  • Публикации: 91
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #9 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 16:18 ч. »
Как може балончетата да са само за атракция ако няма от никъде другаде да се вкарва О2.... Аз лично гарантирам, че ако не ствата центрофуга, а едва ли му е така в аквариума без подаване на О2 ще загинат рибките.... другата опция е от филтъра да се подава, но не видях такова нещо...
Животът е кратък, изкуството вечно.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #10 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 18:45 ч. »
Няма нужда да става центрофуга.Достатъчно е да има движение на водната повърхност,а колегата  има филтър,значи движи се водата.Аз никога не съм подавал с помпа за въздух и живи са ми рибите...

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #11 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 21:18 ч. »
Здравейте и благодаря за съветите.
За съжаление отново виждам различни мнения за аерацията. Важно ми е да знам дотолкова, че наистина много ме дразни и бих я спрял с удоволсвтвие. Филтъра ми прави доста течение горе (във водата е, но е наклонен на 40% нагоре - върти и бълбука на повърхността). По този случай не видях и еднозначен отговор за флейтата в другите теми. Моята не ми я сложиха, но имам. И се чудя, защото и тя ми грознее малко. Иначе смятам от струята която виждам, че филтъра ми е доста силен и обръща водата поне по 3-4 пъти за час.

Виолета, благодаря за посрещането. Относно грунда много ми е шарен, а и голям. Четох(а и Орлин ми каза), че ще събира много боклуци, въпреки че мога да го чистя доста дълбоко. Ще ми се да сложа някакъв по-мрачен цвят - кафяв например и по-дребна фракция.

Това с азотния цикъл, което казва Маломир ме плаши малко. Аз имах този пик и сега всичко ми е в норма. Какво, пак ли ще се върнат нивата? Аз мисля, че убързих малко нещата заради препаратите - Нитравек, Токсивек и сега 10 дена Денитрол. Или бъркам и пак няма да се спи?

Ще се радвам някой цихлидар да сподели дали мога да се пробвам с тези 200 литра да гледам една двойка дискуси, с идеята първо да са 4-5-6 по-малки. И ще върна тези двата за да взема всички наведнъж и нанатровени. Вложих малко мисъл,време и пари и системата ми за смяна на вода е ултра лесна, чиста и бърза. Мога да сифонирам и/или да сменям 30-40% от водата дори през ден, т.е. да им пазя много чисто. Засега мисля да го правя 2 пъти седмично.
Разбира се ако всичко върви добре ще вървя към по-голям аквариум, но след 9-10 месеца например. Така не съм се ръсил и за плазма :)

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #12 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 21:54 ч. »
Не ти трябва аерация ако не те кефи визуално.Виж ми в профила колко време и колко риби гледам без балончета.Ето ти и линк
http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/nuzhna-li-e-aeratsiya-na-akvariuma-pri-nalichie-na-rasteniya/

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #13 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 23:01 ч. »
Здравей и добре дошъл и от мен.
Наистина увлекателно четиво - 1ят пост. Много примери за подражание така да се каже има там  :grin:
Аз вече на няколко пъти съм споменавал, интересувам се от дискуси. Прочитам по малко, когато имам време и все повече се убеждавам, че не са за всеки тия рибки. За да им се радваш, за да растат красиви и пищни трябват много грижи. А и подходящи условия.
Колегите по-горе са се изказали, кое и как, но мисля да добавя:
- аквариума ти не е за дискуси (наред с грунда). Мисля, че е тесен. Тук пак покрай мои питания, вещи колеги споменаваха, че най важни са дължина и широчина на аквариума. Неподходящи размери/условия  могат да прецакат растежа на рибите. Е, ти вече си взел аквариума, нека си стои но... мисля си, да пробваш така за сега, и да видиш дали ще можеш да смогнеш на грижите;
- Аерацията според мен е необходима. Ако е китайска помпа, разбирам че те дразни. Тогава я махни. НО има и безшумни алтернативи. Възвратен клапан имаш ли? Много полезна джаджа.. Някъде мернах в чуждите форуми, че това с повърхността на водата е за аквариуми с 25 С. Около 30 С и на горе, дискуси, става друга играта. Е, има ли хора без аерация? Има естествено..
Дискус за начинаещи е много труден избор. Причината - грижите които изискват. Ще им смогнеш ли на храна, на смени на вода, вкл и сифониране? Иначе ти завиждам благородно за незнанието, в смисъл скокнал си на дълбоко. А аз от четене не мога да се реша, това с храненето и смените ми тежи най-много - работата ми пречи за това.
Аз бих спрял с химиите, само масивни смени на водата през ден и ще стане номера. Водата, която сменяш направо от чешмата ли е? Тогава разбирам химиите..
Бих те посъветвал да спреш за малко да харчиш пари. ДА видиш как вървят нещата и след време да продължиш, ако все още имаш същия мерак.
Моята визия за аквариум с дискуси е - голо дъно,  5-7 малки. Съседи рамирези - само! Хранене и смени на вода. След време, добавка на грунд, корени. Растенията също..
Иначе, браво и успех желая!
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #14 : четвъртък, 15 януари 2015 г., 23:44 ч. »
Докато не съм забравила - ако ще слагаш растения, каквито и да са, трябва да разнообразиш лампите. 3 лампи 14000 К дават твърде студена светлина, а растенията имат нужда от топла, червена светлина. В най-добрия случай трябва да остане една от оригиналните.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.