Автор Тема: Нов аквариум с дискуси и рамирези  (Прочетено 15167 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
Отг: Нов аквариум с дискуси ... и рамирези
« Отговор #30 : четвъртък, 22 януари 2015 г., 17:29 ч. »
В крайна сметка нали всичко правим заради рибите?!

Ами аз смятам да не боледувам толкова :) , въпреки че напълно те разбирам. Да, заради рибите правя много неща, но аквариума е най-вече за мен и семейството ми. Ако беше заради рибите щях да си ги оставя в Амазонка.
Определено ще ги следя как се развиват и ще променям стратегията в движение. Засега са по-добре от мен - ядат на корем от ръцете ми, не се плашат въобще, добра филтрация, добра вода(смяна на 30% през 3 дена). Ако не успея да се справя с агресията, когато ги подменя със шест нови има два варианта - готова двойка и/или рамирези - много се промениха нещата, откакто купих мъниците  :bow:
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #31 : четвъртък, 22 януари 2015 г., 19:40 ч. »
Тепърва ще се променят много неща! Успех!

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 579
  • Нас. място: Варна
« Отговор #32 : четвъртък, 22 януари 2015 г., 21:27 ч. »
    Тези балончета и мен ме дразнят много .  При мен аератора се включва нощем , но то е защото ме мързи да го махна :)   Повърхността на водата ми я раздвижва уейвмейкър , идеално се чувстват риби и растения .

Неактивен Пьотр

• Активен потребител
  • Публикации: 114
« Отговор #33 : петък, 23 януари 2015 г., 11:21 ч. »
Продължава да ти пиша, защото ми е жал за рибите. Този аквариум може да стане красив биотоп с цихлиди джуджета и тетри. Препоръчвам ти този вариант. Двойка дискуси ще изглеждат, като в затвор. Ти решаваш кое ще се хареса на вашето семейство. Ето един мой стар аквариум с тетри и рамирезита, абсолютно същият обем. :D

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #34 : петък, 23 януари 2015 г., 15:55 ч. »
    Тези балончета и мен ме дразнят много .  При мен аератора се включва нощем , но то е защото ме мързи да го махна :)   Повърхността на водата ми я раздвижва уейвмейкър , идеално се чувстват риби и растения .

Супер. Чудех се и аз дали уейвмейкъра може да замени бълбукатора, но отлагах въпроса. Ако може да се изкажат още хора ще съм много благодарен.

Пьотр, аз ще наблюдавам рибите и ще реагирам. Няма да ги мъча, но засега има място. Много вероятно е да сменя аквариума след 5-6 месеца, но няма как веднага. Благодаря ти за мненията и помощта! Оценявам го.
Между другото, много хубав аквариум.

Неактивен Пьотр

• Активен потребител
  • Публикации: 114
« Отговор #35 : събота, 24 януари 2015 г., 09:27 ч. »
Виждам че си надъхан и ще стане акварист от тебе. Всеки в началото прави грешката да иска всичко. С времето разбираш, че най-красивото в един аквариум е да е правилно балансиран. По отношение на аерацията. Обмяната на кислорода зависи много повече от циркулацията на водата до повърхността отколкото от разни помпички с мехурчета. Разкарай помпата, сложи си един по-слаб уейв мейкър, ориентирай го така, че дублирано с флейтата на канистъра да изчистиш възможно най много мъртви зони и си готов. Между другото 300 вата нагревател е много за 200л. За този обем най-добре е не повече от 100, освен ако не си в много студено помещение. Така ако стане издънка, ще имаш време да реагираш. Успех!

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 434
    • Моите аквариуми
« Отговор #36 : събота, 24 януари 2015 г., 14:43 ч. »
Уейвмейкъра много добре раздвижва повърността,А и ако се гледат риби изискващи течение,много му се кефят :) Не знам за дискусите обаче.Но аз махнах уейвмейкъра и сложих вътрешен филтър.Има в обявите хубав ,безшумен уейв мейкър в момента  :lol: :lol: :lol:

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #37 : събота, 24 януари 2015 г., 21:41 ч. »
Благодаря ви за мненията. След всичко това и след обиколка по някои добри магазини се спрях на вариант да спра временно аератора и сложих вътрешния филтър още днес,  който не е никък малък за допълнение - 900 л/час плюс голяма ваничка над аквариума. Водата се раздвижва много добре горе и вече на две места. След две седмици ще напълня и ваничката с някакви торбички :-)  засега е само вата с флейта над нея. Това е засега, ще ъпдейтна след голямата промяна след две седмици.
Нагревателя е добре 300 вата, да съм подготвен за по-голям аквариум.

Може ли малко помощ за определяне пола на шестте ми рамирезита докато са нови и мога да ги разменя. Ето линк към темата където се нанесох неканен:
http://www.aquaportal.bg/forum/cihlidi-dzhudzheta/kakv-e-pola-na-ramirezito-ot-snimkata/

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #38 : сряда, 28 януари 2015 г., 17:13 ч. »
Ами аз смятам да не боледувам толкова :)

Май ще си връщам думите назад. Вчера на село, в дъжда, в дълбоката кал два часа подбирах и сякох корени и стебла от лоза. После още час ги мих навън с ледена вода. Най-едрите екземпляри минаваха 2 метра и всичко натоварих на автомобила за вторичен подбор в София - има няма половин кубик. И всичко може да отиде на вятъра, защото са още пресни - изкоренявани са през Септември. Ако докарам някой корен до вид за аквариума, ще показвам.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
Отг: Нов аквариум с дискуси и рамирези
« Отговор #39 : понеделник, 09 февруари 2015 г., 02:36 ч. »
Малък ъпдейт на аквариума - вече с лампи Гролукс и живи растения.
Снимката е правена вечерта и затова е по-оранжева. След 20-21 ч. махам студената лампа и оставям само двете Гролукс за по мрачен ефект. Пък и рибите как ще разберат, че се стъмва  :lol:
Ще се радвам на идеи и мнения относно новия интериор.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 503
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #40 : понеделник, 09 февруари 2015 г., 02:52 ч. »
Малък ъпдейт на аквариума - вече с лампи Гролукс и живи растения.
Снимката е правена вечерта и затова е по-оранжева. След 20-21 ч. махам студената лампа и оставям само двете Гролукс за по мрачен ефект. Пък и рибите как ще разберат, че се стъмва  :lol:
Ще се радвам на идеи и мнения относно новия интериор.

Колега не те ли дразнят корените на анубиаса така?
Колко часа светиш?
Анубиаса съм чел, че обича да е на по тъмно, но не разбирам много от растения така, че  може и да греша.
Поздрави.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #41 : понеделник, 09 февруари 2015 г., 10:22 ч. »
Анубиаса понася добре и по-тъмно, но светлото не му пречеи. Лично на мен корените не ми пречат така, добре са си, те скоро ще си променят цвета и няма да се набиват толкова на очи.
Хубаво е стнал аквариума, браво! :)

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #42 : сряда, 11 февруари 2015 г., 14:32 ч. »
Благодаря за мненията колеги, ама стана голяма беля.
Тъкмо си мислех, че нещата се успокояват и вчера купих аквариум 540 литра с пълно оборудване(180x55x55).  :fool:
Сега всичко отначало - лампи, декори, още риби.
Ако още някой каже, че ми е малък аквариума за дискуси, вече скачам на бой :)

Ами това е засега. Като си продам трофеусите от новия аквариум и започна да го редя ще търся помощ.
Един предварителен въпрос - може ли като си почистя, пренаредя и налея нова вода(100%) да пусна риби след няколко дена при условие че филтрите на новия аквариум си работят от две години и би трябвало да имам работещ азотен цикъл?

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 503
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #43 : сряда, 11 февруари 2015 г., 14:45 ч. »
Браво колега на този аквариум му се точех аз, но пича го не продаваше само него. За старта съм чул, че ако филтърният материал остане на сухо няколко часа полезните бактерии, които ти трябват на теб умират.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 434
    • Моите аквариуми
« Отговор #44 : сряда, 11 февруари 2015 г., 15:58 ч. »
Ами аз смятам да не боледувам толкова :)

Тъкмо си мислех, че нещата се успокояват и вчера купих аквариум 540 литра с пълно оборудване(180x55x55).  :fool:

Еее,колега,побърка се и ти :)  :crazy: :crazy: :crazy:

Перфектен е за дискуси аквариума ти  :up:

Можеш веднага да пуснеш риби,стига да не си спирал филтрите за повече от няколко часа.Но не е необходимо да ги спираш.Просто на външния филтър му сложи двата маркуча(входящ и изходящ) в пълна кофа с вода и да си бачкат така.Вътрешния пък го пусни в кофата да работи и си готов.
А защо ще сменяш 100% вода.Не я сменяй.Само на 50% е достатъчно,а ако всичко е ок,не сменяй хич :)
Виж аз как направих с филтъра:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.