Автор Тема: Нов аквариум с дискуси и рамирези  (Прочетено 15328 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
Отг: Нов аквариум с дискуси и рамирези
« Отговор #45 : четвъртък, 12 февруари 2015 г., 00:42 ч. »
100% смяна на водата заради камъните, по-високата твърдост и PH в момента - в момента има 11 трофеуса. А като цяло трябва да реша и дали ще оставя кварцовия пясък, защото в него има стотици охлювчета Мелания. Чета само добри неща за тях, но това че могат да счупят канистрите ме притеснява. Ако ще ги махам, ще рестартирам направо аквариума, защото ще чистя основно канистрите.
Ако има защитници на охлювите да се изкажат сега или след 2-3 дни може да е късно :)
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #46 : четвъртък, 12 февруари 2015 г., 08:19 ч. »
Меланиите при мен са повече от камъчетата в грунда. :) В канистрите си живеят и измивам стотици при всяко почистване. Това е така от години (може би вече 10), а досега технически проблеми не съм имал. През деня не се вижда колко са много, но вечер след угасване на осветлението като изпълзат отгоре, грундът кипва. Ако това не те притеснява, няма защо да ги нахаш.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 386
« Отговор #47 : четвъртък, 12 февруари 2015 г., 09:33 ч. »
+1

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #48 : вторник, 17 февруари 2015 г., 14:06 ч. »
Колеги, помагайте че този път съм се зарекъл с по-малко грешки да стартирам новия 500 литров аквариум.
Дотук измих всичко с гореща вода (сифона ми се накъдри  :)), аквариума с хладка и го напълних. Включих два Ягера на 30 градуса.

Напълних два филтъра СънСън 304 всеки със следното(по реда на потока на водата):
1. Едропореста гъба + половин литър работеща керамика от топ филтъра на стария
2. Субстрат Про - литър
3. Субстрат Про  - литър и половина (Втората и третата кошници ще сместя в една след месец, за да допълня с работещ Сипоракс по цяла кошница от СънСън 303 на стария аквариум)
4. Сипоракс - 2 литра + вата
И ги пуснах  :rocknroll:

Освен Сипоракса от стария филтър имам и литър, литър и половина JBL MicroMec в последната кошница, мисля да го разделя и него на две.
Ако някой има различно мнение за подредбата, ще се радвам да сподели.
A UV лампата трябва ли да работи и трябва ли ми активен въглен?

Източих 60 литра сифонирана вода от стария аквариум в новия. Мисля да го правя през 3 дена.
Изстисках ватата от топ филтъра си и си почистих работещия канистър директно в новия аквариум и стана такава мътилка и боклук, че чак се уплаших. Затова след половин час работа на новите канистри извадих решетките от входящите им тръби заедно с тонове полепнали боклуци по тях и ги измих. Дано не съм сбъркал, но ми се видя много мизерията. По-дребните боклуци и бактерии да се надяваме са влезли във филтрите.
Направих една грешка като не измих новата керамика. Може ли да се обърка нещо?

Сега мия пясък като изоглав в една вана. Няма избистряне! Все си мисля че пропускам някой трик за миене на грунд, но не открих. Измития грунд на малки порции го слагам в аквариума.

Сега всеки ден ще започна да стривам по малко храна. И ще чакам. И ще замервам. Това ми е плана.
Съвети?

Всъщност аз не мога ли да прехвърля точно за една минута филтъра от стария аквариум и да хвърля рибите в новия аквариум? Ще си работят трите канистъра месец и после ще изключа стария(малкия).

* Да помогна и аз с два съвета(за който не знае):
Тръбите на филтрите се чистят чудно с четка за бутилки вързана на здрава връзка за обувки. !!! Не пестете от връзки. ако не е здрава и се скъса, четката остава в тръбата за вечни времена :o
Който се колебае дали да отиде до Горубляне за грунд да ходи. Няма да съжалява - избор и ултра ниски цени. Аз си взех жълто-кафяв пясък 2-5 мм фракция, 75 кг за 16 лв. В магазина сигурно щеше да е x 10.

Благодаря за усилията, на тези които стигнаха до края на поста!
Ето и малко снимки:

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 503
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #49 : вторник, 17 февруари 2015 г., 19:13 ч. »
Незнам за теб ама аз нямам търпение да го видя завършен  :up: .

Неактивен Пьотр

• Активен потребител
  • Публикации: 114
« Отговор #50 : петък, 20 февруари 2015 г., 09:24 ч. »
Изключи УВ лампата. Добавяй вода и органика от старият аквариум. Включи един уейв мейкър да върти освен канистрите - повече кислород, по-добър цикъл. Активният въглен не ти трябва. Няма страшно, че не си измил керамиката. Мери си редовно с тестовете и след месец ще си готов.
Ето това вече е аквариум за дискуси. Поздравления!

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #51 : понеделник, 23 февруари 2015 г., 16:44 ч. »
Здравейте!
Пьотр, благодаря за съветите, много са ми нужни сега в началото.

Замислям се за съмп вътре в аквариума и ми се иска да споделя идеята, а и да събера мнения.
Първо мотивите ми - по красиво и прибрано - без стърчащи тръби и нагреватели; без рискове от наводнение.
Идеята ми е нещо между 30-45 литра в едната тясна страна на аквариума (10(15)x55x55 см) и да го скрия с две дъски като част от шкафа. Дали е малко за 500 литра аквариум? Три отделения -  едропореста гъба, керамика(10 литра минимум), нагреватели(може и вата да сложа). Цялото това нещо с помпа над 3000 л/час.
Относно изработката се чудя дали да не го направя пластмасов(пвц, акрил) с фон отпред и да се вади целия, като кутия за вграждане. Също така имам идея ако може да е триъгълен и да закрива повече задното стъкло към кухнята(двулицев е), а отпред към хола да е 2-3- сантиметра ширина.
Вариант е и тази кутия да е долу под аквариума, разбира се.

Как ви звучи това колеги? Не ми е за цена а за повече красота и сигурност(вече имам три канистъра). И искам ако ще правя нещо такова да е сега, да не пипам после когато имам риби.

Промяна от 25.02. - Ето го моят съмп долу! Решено е! (взет от друга тема)

За да не спамя и пускам нов пост всеки ден, ето малко снимки към този за мненията ви относно декорацията, а и за по нетърпеливите като geshi :).
На вашето внимание моята гордост - 1,5 метра корен + стъбло от лоза. Киснат 2 седмици, белен, клоните са сцепени и меката сърцевина е изстъргана, варен над 7-8 часа и после сушен 10 дена. Надявам се да не изгние, защото е сечен преди половин година. Може би и това ще е финалната визия на корените(без този в средата под големия, който е много красив но си няма място). Малко анубиас бартери, още 1-2 оцелота и ще увия поне един от клоните с анубиас нана.
Продължавам през 3 дена да изливам боклуците от сифонирането на 50 л вода минимум и след 6 дена Тошо(златния сом) и най-малкия воален (единствен оцелял от азотната бомба в първия аквариум) се нанасят.

Неактивен kosy78

• Активен потребител
  • Публикации: 49
Отг: Нов аквариум за дискуси и рамирези - Подготовка
« Отговор #52 : сряда, 25 февруари 2015 г., 13:35 ч. »
Ако бях богат щях да имам нов аквариум през 6 мес! В момента имам 4 +1 полуработещ, най малкия е 260л, големите са 650+, да кажем 20 вида растения в двата, в останалите американци, 12 вида май над 100 бр,ама стартирането е голяма тръпка, пиша като пия някоя друга бира в повече, не е ли време за профил.., дано всичко да ти е наред, харесвам акваристи истински, а не някви пишманнет фотографчета..

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 588
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #53 : сряда, 25 февруари 2015 г., 13:42 ч. »
Голям + за мерака на valentinpk.
Адмирации за покъртителният труд, нерви и старание.
Ще следя с интерес..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 386
« Отговор #54 : сряда, 25 февруари 2015 г., 19:06 ч. »
Колега това с вътрешния съмп е трябвало да го направиш преди да си поръчаш аквариума. Сега можеш да дръпнеш аквариума и поставкава на 4-5 см от стената , че да можеш да сложиш входовете и изходите на канистрите между стената и аквариума.

По принцип на преграден аквариум малко рудно се правят скейпове , но дано се справиш.
Ако има как сложи ги прави двата нагревателя между или близо до смукателите на канистрите и пред тях сложи някакви високостеблени растения - хигрофила, криптокорира примерно и ще се скрият с времето.

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #55 : сряда, 25 февруари 2015 г., 19:39 ч. »
Колега, защо не помислиш за топ филтри, хич не са за пренебрегване според мен.
Малко се обърках от написаното, но ако го правиш сега съмпа дори и да се вади като кутия пак ще е кофти заради надлъжните разпънки, които предполагам имаш.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #56 : сряда, 25 февруари 2015 г., 20:41 ч. »
Sevginsali благодаря ти, ще гледам да не се излагам.
Мерси и на Franky за мнението, в момента всяко ми е много важно за да реша.

Geshi, ами то си е объркващо. Аз всеки ден с нов номер. Поне спрях да давам яко пари и наблегнах на усилията от моя страна. Иначе съмпа мисля да го направя(разбирай поръчам) отделно и да го мушна в тесния край. Как - ти рафтче на хладилник вадил ли си ? :) Вкарвам го под наклон и го изправям вътре. Да, ще има луфт няколко милиметра все пак. А и мисля да си напълня керамиката в торбичка и да не вадя целия съмп при почистване. Мисля да го нахвърлям с лепило отвън и да го посипя с пясък/дребни камъчета, вместо да лепя стиропор и камъни за фон.
Топ филтър. Не само че съм съгласен с теб, но и смятам че това е най-доброто по мое новобранско мнение. Но няма къде - аквариумът си има завършена визия отвън и както и да го смятах за да не стърчи и да не закрива пурите ще е най-много 15 литра.

Аз пиша много неща и леко обърквам дори колегите, които искат да помогнат.
Та накратко какво ми е най-важно към момента като въпрос - Стигат ли 30 литра съмп (10-12 л керамика) за 500 литра аквариум?

Мерси предварително!

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #57 : сряда, 25 февруари 2015 г., 21:34 ч. »
Не не стига, мое мнение. Колега, колко вода ще мине през това ниню - съпче на чес според теб? Все едно, пак според мен, да филтрираш 50л. натоварен аквариум с вътрешно филтърче, което събира 0,1л. керамика в някакви си миниатюрни р-ри. Керамиката, според мен е добре, но мисля, че трябва да е  голяма площта.

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #58 : сряда, 25 февруари 2015 г., 21:43 ч. »
Geshi, ами то си е объркващо. значи не е от бирата  :D
Добре не става ли да си направиш 2 топ филтъра от двете страни, за да получиш горе долу 30л, както искаш.
Съмпа от опит знам, че няма да са милиметри по този начин, а цели 2 см по спомен и е много неудобно, ако ти се скъса чорапа с керамиката или лава в моят случай.
Аз с топ филтър 13л чистя на 25 африкански цихлида и водата е кристална в 300л
Все пак и други колеги да се произнесат

Неактивен Пьотр

• Активен потребител
  • Публикации: 114
« Отговор #59 : четвъртък, 26 февруари 2015 г., 08:22 ч. »
Никога не съм харесвал такъв вид съмпове. Първо аквриумът седи като отрязан и второ, защо трябва да се отнема от обемът за рибите? Или си направи съмп отдолу или топ филтри. Мое мнение е, че за 500л спокойно можеш да минеш с два китаеца по 2000л/час и два вътрешни филтъра. Ти имаш много грунд, а именно дъното е най-ефективният биологичен филтър в аквата. Трябва му само добро течение. Естествено ако пренаселиш никога филтрацията не е достатъчна, но за дискуси все пак отиваш на чести смени на вода, така че...

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.