Колеги, помагайте че този път съм се зарекъл с по-малко грешки да стартирам новия 500 литров аквариум.
Дотук измих всичко с гореща вода (сифона ми се накъдри

), аквариума с хладка и го напълних. Включих два Ягера на 30 градуса.
Напълних два филтъра СънСън 304 всеки със следното(по реда на потока на водата):
1. Едропореста гъба + половин литър работеща керамика от топ филтъра на стария
2. Субстрат Про - литър
3. Субстрат Про - литър и половина (Втората и третата кошници ще сместя в една след месец, за да допълня с работещ Сипоракс по цяла кошница от СънСън 303 на стария аквариум)
4. Сипоракс - 2 литра + вата
И ги пуснах

Освен Сипоракса от стария филтър имам и литър, литър и половина JBL MicroMec в последната кошница, мисля да го разделя и него на две.
Ако някой има различно мнение за подредбата, ще се радвам да сподели.
A UV лампата трябва ли да работи и трябва ли ми активен въглен?Източих 60 литра сифонирана вода от стария аквариум в новия. Мисля да го правя през 3 дена.
Изстисках ватата от топ филтъра си и си почистих работещия канистър директно в новия аквариум и стана такава мътилка и боклук, че чак се уплаших. Затова след половин час работа на новите канистри извадих решетките от входящите им тръби заедно с тонове полепнали боклуци по тях и ги измих. Дано не съм сбъркал, но ми се видя много мизерията. По-дребните боклуци и бактерии да се надяваме са влезли във филтрите.
Направих една грешка като не измих новата керамика. Може ли да се обърка нещо?
Сега мия пясък като изоглав в една вана. Няма избистряне! Все си мисля че пропускам някой трик за миене на грунд, но не открих. Измития грунд на малки порции го слагам в аквариума.
Сега всеки ден ще започна да стривам по малко храна. И ще чакам. И ще замервам. Това ми е плана.
Съвети?
Всъщност аз не мога ли да прехвърля точно за една минута филтъра от стария аквариум и да хвърля рибите в новия аквариум? Ще си работят трите канистъра месец и после ще изключа стария(малкия).* Да помогна и аз с два съвета(за който не знае):
Тръбите на филтрите се чистят чудно с четка за бутилки вързана на здрава връзка за обувки. !!! Не пестете от връзки. ако не е здрава и се скъса, четката остава в тръбата за вечни времена

Който се колебае дали да отиде до Горубляне за грунд да ходи. Няма да съжалява - избор и ултра ниски цени. Аз си взех жълто-кафяв пясък 2-5 мм фракция, 75 кг за 16 лв. В магазина сигурно щеше да е x 10.
Благодаря за усилията, на тези които стигнаха до края на поста!
Ето и малко снимки: