Рибки > Скаларии и алтуми

Pterophyllum(Скалария)

(1/2) > >>

}|{opukc:
Pterophyllum е една от най-разпространените цихлиди отглеждани в аквариум. Народно наричана скалария за нея знаем, че я отглеждат и хора, които не се занимават с активно акваристика.
Много изненадващо е, но това е риба, която принадлежи към семейство Cichlidae. С техните дълги перки, тънко и грациозно тяло, тя остава наистина нещо специално в рибния свят. Живее в бавни реки и езерата в райони който обхващат цяла Амазония, в Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу (бяла и черна вода). Живеят във водоеми където водота е с постоянно ниски стойности на рН и относително ниска твърдост.
За първи път е описана от Лихтенщайн през 1823 г. и е наречена scalar на Зевс. Няколко години след това Cuvier и Valenciennes променят името й на Platax scalaris. Годината е 1839.
Ихтиолога д-р Йохан Яков Хекел открива, че рибата принадлежи към семейството Cichlidae и я нарича Pterophyllum scalare (името произлиза от гръцки език и означава, pteron - платно и phyllon – описание или белег за най-голям и висок гръбен плавник).

В природата се срещат три вида скаларии с две цветови версии: сребристи и черни - така наречените "бяло-мраморни”.

-Pterophyllum altum Pellegrin, 1903Pterophyllum leopoldi (Gosse, 1963)


-Pterophyllum scalare (Lichtenstein, 1823)Поради дългите години на селекции и отглеждане в аквариуми съществуват и много видове селективно създадени.Много начинаещи акваристи купуват млади скаларии очаровани от красотата им, без да се интересуват от това колко те ще пораснат. Скаларията е специфична риба, които в повечето случаи, не може да се отглежда с други риби в аквариума. За тях са особено опасни рибки от вид barbus. Те са бързи плувци и като цяло са по-агресивни от другите видове риби. Тогава скалариите стават много стесирани, крият се в ъглите и стават плахи; спират да се хранят и настъпват деформации. Но има и  риби, които са един много добър избор за отглеждане със скаларии. Това са много видове сомове/анциструси и соридораси/, както и мирните цихлиди като дискуси, рамирези и др. Скалариите могат да бъдат проблем за дребните рибки в аквариума, като повечето видове тетри. Много от тях могат да бъдат изядени, но това не трябва да бъде изненада, тъй като младите и малки риби представляват голяма част от менютата на скалариите в природата.

Отглеждане:

Тъй като скаларите са много "високи" риби (30 см), добре е да се направи висок аквариум (50 см и повече). Той не трябва да бъде по-малко от 150 литра. Трябва да е добре залесен с растения, които да създават укрития – подходящ избор са:Echinodorus, Vallisneria, Hygrophila, но също така трябва да има и място за плуване. Добре е да има и корени, които освен, че изглеждат много ефектно създават укрития и сянка в аквариума. Някои видове Pterophyllum не обичат прекалено много светлина и ако аквариума е много осветен, те ще се придържат към дъното. Скалариите са много чувствителни към качеството на водата, следователно е необходима отлична биологична филтрация. Рибите се настаняват в аквариума едва когато е установен пълен Азотен кръговрат. В природата живеят в кисели води и относително меки води с рН 5 - 7,5, и 1 - 20 dH. От поколения вече успешно се отглеждат в аквариуми и са адаптирани и към вода с по-висока киселинност и твърдост, но е желателно да регулирате водата към техните природни местообитания. Така рибите ще се чувстват много по-добре. Разбира се, редовната подмяна на вода води до намаляване на азотните съединения и нитрати, което прави рибите много щастливи.

Хранене:

По отношение на храненето, принадлежат към групата на всеядните. Хранят се с жива храна, заместители , както и малки живи рибки, които представляват значителна част от диетата им в природата.

Размножаване:

Не е лесно да се определи пола на скалариите. Докато рибите не са полово зрели, пола не може да бъде установен. Поради това, е добре да се вземат няколко млади риби, от които след време да се образува двойка. Възрастните мъжки са по-големи, както и имат изпъкнала горна част на главата, така нареченото „чело”. Това обаче не е най-точната идентификация, затова в повечето случаи пола се определя едва след образуване на двойката.
За полагане на яйцата женските избират листа, вертикални повърхности или камъни, корени, скали, а понякога дори и върху стъклото и тръбите на филтъра. Женската снася от 150 - 1000 яйца. За малките се грижат двамата родители. При температура от 28 ° C младите риби се излюпват  след 36 часа. Скалариите често са лоши родители. При първите няколко хвърляния е възможно да изядат хайвера. Нужни са няколко опита за да добият родителите рутина в отглеждането на малките. Също така от голямото количество яйца се излюпва едва много малка част от ¼ до ¾.
След излюпването младите риби не приличат на техните родители. Едва по-късно започват да развиват така характерната перка. С родителите трябва да бъдат поне 4 -5 седмици. След това  трябва да бъдат отделени, защото повечето двойки са готови отново за чифтосване и могат да унищожат младото поколение. Младите растат бързо и неравномерно. Както при всички цихлиди имат нужда от много храна и възможно най-чести промени на вода.

Pterophyllum scalare е най-често срещаната от всички видове Pterophyllum. Pterophyllum altum е нейна близка „братовчедка”. Името й идва от латински език - Altus, което означава висок. Това е най- голямата от всички видове и достига до височина от 38см. Обитава области с черна и чиста вода на реката Рио Негро на горното течение на Рио Ориноко. Поради тези условия е много трудно гледането й в аквариум, както и размножаването й в изкуствена среда. Pterophyllum leopoldi живее в районите на  източна Амазонка и Рио Essequibo. Те са по-къси от altum и scalare. За тях има много малко данни и учените дебатират, дали те са отделен вид или просто подгрупа на другите два. И leopoldi  и altum са изключително чувствителни към концентрацията на амоняк, нитрат и нитрит, и промените на температурата на водата.
Повечето учени смятат, че altum, scalare и leopoldi са представители на един и същ древен вид Pterophyllum.
Въпреки някои специфични изисквания към отглеждането на тези риби, те остават едни от най-търсените за в аквариум.

Източник - Интернет

kamos:
 :up: :rocknroll:

Kratun:
Жорка, цепиш мрака и къртиш миФки! :dance3:

raiko:
Цитат на Жорикс:
"Pterophyllum scalare е най-често срещаната от всички видове Pterophyllum. Pterophyllum altum е нейна близка „братовчедка”. Името й идва от латински език - Altus, което означава висок. Това е най- голямата от всички видове и достига до височина от 38см. Обитава области с черна и чиста вода на реката Рио Негро на горното течение на Рио Ориноко. "

Ще си позволя едно уточнение: Pterophyllum altum e вид, който се среща само в басейна на Ориноко(горното и средното течение).Рибите които са познати като Рио Негро алтум,не са Pterophyllum altum, а са форма на Pterophyllum scalare,която само наподобява истинския altum. Разликите между двата вида най-добре се виждат на фотографиите на H.J.Mayland (стр.5 на посочения линк):
http://www.hagen.com/pdf/aquatic/NUTRAFIN_AQUATIC_NEWS_3.pdf

Daniel:
райко ти си е цяла енциклопедия, от тебе винаги има какво да се научи  :up:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия