Рибки > Скаларии и алтуми

Помощ за определяне на пол

(1/2) > >>

kasl:
Здравейте,преди година може би ще излъжа за точното време купих 4 скаларии.Една от тях неможа да се адаптира и на втората седмица умря останаха 3 не съм купувал други.Едната обаче порасна 2 пъти повече от другите винаги са били в един аквариум не знам защо така.Та вапроса ми е онзи ден при разходка до един магазин жена ми хареса една черна скалария с големина горе долу като най-голямата която имам и съответно я купих...Като я пуснах в аквариум стана нещо страшмо такава борба не бях виждал.Даже още по устана на черната има бяло вижда се на снимките.Интересно ми стана,че изведнъж този бой спря и сега даже се търсят възможно ли е да са мъжка и женска никога не съм имам чифт не знам по какво да разбера.Също не казвам,че са чифт просто ако някой може да познае пола и на 2-те от снимките аз мисля,че черната е женска другата е мъжка.

Grey:
 Най-сигурния начин за познаване на пола им е да гледаш като полагат яйцата, кой ги полага, кой ги опложда, другото е само предположения по не ясно изразен външни белези.

malomir:
Скаларийте нямат изразен Полов диморфизъм. Така, че както ти казва Grey - гледай.

Marimo:
Мъжката има по голямо остро чело издадено напред.При този вид  се случва две женски да се държът като чифт.

St. Anger:

--- Цитат от: Marimo на сряда, 02 март 2016 г., 11:58 ч. ---
Мъжката има по голямо остро чело издадено напред.При този вид  се случва две женски да се държът като чифт.

--- Край на цитата ---


Аз мога да се съглася само с второто ти изречение. Имах такъв случай и както е писал Grey по-долу, държаха се като чифт, едната риба чистеше помпата, другата прогонваше останалите риби. След това едната хвърляше хайвер, другата минаваше след нея и вееше с перки, но не ги оплождаше, а изяждаше по 4-5 зърна на минаване. След три опита за размножаване осъзнах, че няма какво да чакам повече от тия две мадами и в последствие ги подарих.
А за първото ти изречение - не съм съгласен. Да, така пише в книгите, едната беше с голямо чело, другата не, но след толкова взиране в челата и устите на рибите се оказа, че колкото и да ми се щеше тази с голямото чело да е мъжка - не беше.   
С две думи - Grey и malomir са ти го написали.
В описанието на вида, както и в други подобни теми в раздела е написано също, че при група скаларии, след време се формират чифтове. Това е първата стъпка и там варианта с двойка женски, които се държат като чифт е минимален. Другото е късмет - дори и да са мъжка и женска - пак не е гаранция, че ще се харесат и ще станат чифт.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия