Рибки > Цихлиди (Cichlidae)

Нов цихлиден аквариум

(1/14) > >>

ivo_p:
По молба да Boby_ отварям тази тема :)
Здравейте.
Вече от 2 години и повече имам аквариум с тетри, райболи и други такива. също и с растения.
Но сега незнайно защо се запалих по цихлидите, може би защото искам някаква промяна да аквариума или пък гледам толкова хубави аквариуми.
Твоите аквариуми които си направил с цихлидите са страхотни и искам да те питам някои основни съвети и правила при подхода на такъв аквариум.
Аквариума ми е около 230литра. с канистър Fluval 404. С лед осветление. Мисля да използвам грунда които ми е в аквариума - линк и на него http://prikachi.com/images.php?images/546/8706546y.jpg
Но като гледам други аквариуми май фракцията е малко голяма. и може би ще го сменя и ще сложа по ситна фракция, но се чудя дали от коралов или кварцов пясък. и колко ситна е най-подходяща.
Мисля да намеря камъни с дупки, за укрития. Ориентирал съм се към Африканските цихлиди и може би тези от малави биотопа.
Друго не се сещам.

ivo_p:

--- Цитат от: Boby_ на сряда, 23 март 2016 г., 13:19 ч. ---
Здравей!

Добре си се насочил към рибки от ез. Малави - за начало са по-корави и по-лесни за гледане от други африкански цихлиди и можеш да натрупаш опит с тях. Освен това можеш да си подбереш видове, така че да се допълват като цветове и да имаш доста шарена гледка у вас.

230 литра е доста малко за малавийци, но можеш все пак да подбереш 3-4 по-дребни вида с по 5-6 рибки.
Фракцията на грунда не е чак толкова важна, но наистина е добре да не е прекален едър. Малавийците се адаптират добре към чешмяна вода, така че може да не им добавяш нищо засега, особено ако живееш в регион с по-твърда и алкална чешмяна вода.
За малавийци трябва повече филтрация плюс движение на водата обаче. Този Флувал 404 ще им е малко. Добави поне един голям вътрешен филтър. Натам вече ще прецениш според това колко е натоварен аквариумът.
Приготив се за седмична смяна на достатъчно вода. Тук не говорим за 20-30%, а за 70-80%. ;)
Осигури достатъчно камъни и укрития, разпредели ги така, че да няма пряка видимост през целия аквариум, за да не предизвикаш това един мъжки да си "заплюе" цялата територия и си готов.
За растения можеш да забравиш, макар че ако решиш, може да пробваш с достатъчно голямо количество валиснерия. Ако е много и рибките са малки, ще свикнат с нея и може би ще имаш шанс да я задържиш.

За това се сещам. Имам и една молба - предлагам ако ще правиш аквариум, да минем не на лични съобщения, а на тема във форума, за да може да я четат и да се възползват и други хора. Това е идеята все пак.

Поздрави!
Боби

--- Край на цитата ---

ivo_p:
Друго което четох че цихлидите много ровят и се препоръчва на дъното да се сложи подложка от студеопор, за да не падне някой камък и спука дъното.

dido1:
Африканците са копачи и това им е естественото поведение, така че колкото е по ситен пясъка, толкова по добре, какъв ще бъде като вид пясъка е въпрос на вкус, какъвто ти допада на теб такъв вземи.
 
Този тип аквариуми се декорират с повече камъни, за да наподобяват максимално близко естествените условия в природата, за това е препоръчително да сложиш подложка по цялото дъно за да се застраховаш от евентуално спукване на дъното, следствие тежеста от камъните.

Grey:
 Важно е също камъните да лягат на подложката - СТИРОПОР в случая. Ако камъкът се сложи върху пясъка и рибата подкопае камъка има вероятност той да я затисне!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия