Автор Тема: Botia Dario - впечатления,препоръки.  (Прочетено 2445 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен hsvilenov

• Активен потребител
  • Публикации: 21
Botia Dario - впечатления,препоръки.
« : четвъртък, 10 септември 2009 г., 21:35 ч. »
Очарован съм от въпросната рибка и ще се радвам да споделите опита си с нея.От дотук прочетеното разбрах,че  температурата е 24 - 28 С,pH 6,4-7 и че се гледат на групички от поне по 4 екземпляра.

Неактивен kraltchev

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 158
Отг: Botia Dario - впечатления,препоръки.
« Отговор #1 : петък, 11 септември 2009 г., 00:50 ч. »
Ще споделя опита ми от внасянето и карантината на тези рибки.

Първо трябва да отбележа че са много непридирчиви към условията.  Но обичат да имат места за криене.  Не се крият там по цели дни обаче, а обичат да влизат и излизат непрекъснато.  Някои други видове от този или близки родове имат тенденция да се крият доста много.

Б. дарио е наистина най-добре да се гледа в група.  Поне 3, но колкото може повече.  Не закачат дори много дребни рибки (1/2 см) въпреки че Б. дарио е силна, подвижна и любопитна.  Бързо течащата вода не е задължителна.

Едно МНОГО важно нещо за което трябва да се внимава при избора на Боции от който и да е вид е това да нямат паразити в червата.  Ако рибата изглежда слаба независимо какво е обяснението за това е най-добре да не се слага в аквариум с други Боции защото паразитите се предават от една риба на друга. Паразитите не умъртвяват рибата веднага.  Тя може да живее така слаба много месеци.  Храни се нормално и поведението и е нормално.  В редки случаи паразитите изчезват. 

Като цяло Б. дарио е много весела и подвижна риба.  Прекрасен избор ако не искате бавен и успокояващ аквариум.

--Николай

Неактивен Defender

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
« Отговор #2 : петък, 11 септември 2009 г., 07:43 ч. »
Имал съм 4 вида boti:
   Botia macracantha
   Botia modesto
   Botia marble
   Botia lohachata
За тях мога да кажа само едно прекрасни силни риби. Ако имаш охлюви в аквариума (без значение какви - след няколко дена няма да ги имаш :) ). Като поведение: от тях само macracantha можеш да видиш през деня (много весела и подвижна риба), другите са крият особено модесто (излиза през ноща). Когато ми се наложи да хвана рибите това се оказа голям проблем. Извадих от аквариума всичко, хванах рибите, броя ги и се оказва че 2 липсват. В аквариума почти нищо не се вижда от мърсотия която се дигна. Наложи са да изчакам да падне всичко на дъно, гледам в аквариума ги няма  :o. Броя пак -няма ги. Гадините се заровиха под дъното и си чакат кротко. За dario не знам, ако се държи като macracantha няма да сгрешиш. За да се порадваш на тях вземи обаче 5 броя.

Неактивен hsvilenov

• Активен потребител
  • Публикации: 21
« Отговор #3 : петък, 11 септември 2009 г., 08:28 ч. »
"Прекрасен избор ако не искате бавен и успокояващ аквариум." - Звучи идеално.  :grin: А дали можете да ми кажете 3-4 екземпляра от какво пространство биха се нуждали.Понеже четох,че достигат до 10 см.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #4 : петък, 11 септември 2009 г., 08:53 ч. »
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+885+1589&pcatid=1589
Тук препоръчват 30 галона - към 110 л вода. Колкото до размера на рибката - според различните източници максималният размер е от 8 до 15 см.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен banshee

• Активен потребител
  • Публикации: 33
  • Нас. място: София
« Отговор #5 : понеделник, 21 септември 2009 г., 22:03 ч. »
Имам 3 ботии дарио в 80л. аквариум силно залесен аквариум с много укрития-корени и керамични тръби. Пъргави и подвижни рибки са. Обожават струята на вътрешния филтър и постоянно се движат нагоре надолу, на моменти съм си мислил, че са нещо "повредени" . В аквариума съжителстват със анцистуси албино, от които редовно имам поколение и огнени тетри. Наистина не закачат малките рибки, дори подрастващите анциструси. Размерът им е около 10 сантиметра, в началото нарастваха сравнително бързо, но си мисля че сегашният им размер май ще е максималния. Ядът каквото и другите риби и таблетки за дънни на JBL и Tetra също и гранулирана храна и люспи.
В началото, когато ги взех бяха 5 броя, но по неясни за мен причини две избледняха постепенно, залиняха и... останалите се справиха с планорбиса и "всяват смут" на спокойните харациди в аквариума.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : вторник, 22 септември 2009 г., 04:07 ч. »

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.