Рибки > Аквариумни рибки - общ раздел

Botia Dario - впечатления,препоръки.

(1/2) > >>

hsvilenov:
Очарован съм от въпросната рибка и ще се радвам да споделите опита си с нея.От дотук прочетеното разбрах,че  температурата е 24 - 28 С,pH 6,4-7 и че се гледат на групички от поне по 4 екземпляра.

kraltchev:
Ще споделя опита ми от внасянето и карантината на тези рибки.

Първо трябва да отбележа че са много непридирчиви към условията.  Но обичат да имат места за криене.  Не се крият там по цели дни обаче, а обичат да влизат и излизат непрекъснато.  Някои други видове от този или близки родове имат тенденция да се крият доста много.

Б. дарио е наистина най-добре да се гледа в група.  Поне 3, но колкото може повече.  Не закачат дори много дребни рибки (1/2 см) въпреки че Б. дарио е силна, подвижна и любопитна.  Бързо течащата вода не е задължителна.

Едно МНОГО важно нещо за което трябва да се внимава при избора на Боции от който и да е вид е това да нямат паразити в червата.  Ако рибата изглежда слаба независимо какво е обяснението за това е най-добре да не се слага в аквариум с други Боции защото паразитите се предават от една риба на друга. Паразитите не умъртвяват рибата веднага.  Тя може да живее така слаба много месеци.  Храни се нормално и поведението и е нормално.  В редки случаи паразитите изчезват. 

Като цяло Б. дарио е много весела и подвижна риба.  Прекрасен избор ако не искате бавен и успокояващ аквариум.

--Николай

Defender:
Имал съм 4 вида boti:
   Botia macracantha
   Botia modesto
   Botia marble
   Botia lohachata
За тях мога да кажа само едно прекрасни силни риби. Ако имаш охлюви в аквариума (без значение какви - след няколко дена няма да ги имаш :) ). Като поведение: от тях само macracantha можеш да видиш през деня (много весела и подвижна риба), другите са крият особено модесто (излиза през ноща). Когато ми се наложи да хвана рибите това се оказа голям проблем. Извадих от аквариума всичко, хванах рибите, броя ги и се оказва че 2 липсват. В аквариума почти нищо не се вижда от мърсотия която се дигна. Наложи са да изчакам да падне всичко на дъно, гледам в аквариума ги няма  :o. Броя пак -няма ги. Гадините се заровиха под дъното и си чакат кротко. За dario не знам, ако се държи като macracantha няма да сгрешиш. За да се порадваш на тях вземи обаче 5 броя.

hsvilenov:
"Прекрасен избор ако не искате бавен и успокояващ аквариум." - Звучи идеално.  :grin: А дали можете да ми кажете 3-4 екземпляра от какво пространство биха се нуждали.Понеже четох,че достигат до 10 см.

Виолета:
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+885+1589&pcatid=1589
Тук препоръчват 30 галона - към 110 л вода. Колкото до размера на рибката - според различните източници максималният размер е от 8 до 15 см.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия