Рибки > Скаларии и алтуми

Скаларий бебета въпрос

(1/4) > >>

kasl:
Здравейте на 06.01.2017 скаларийте ми пуснаха хайвер на вътрешния филтър.За първи път ми се случва и не знаех какво да правя.Извадих филтъра и го сложих в скаридарника (нямам къде другаде).След 2-3 дена след изхвърлени доста побелели яйца видях опашчиците на няколко от тях и така се оказа че имам над 50бр който се излюпиха преди 2 дена,и вече плуват свободно.Въпроса ми основно е има ли някакъв начин да ги накарам да ядат захранвам ги с жълтък поради липсата на време да люпя артемия.Стривам го много финно с малко вода и с капкомер слагам внимателно над тях.То си потъва бавно бавно но те сякаш бягат от него.Правя го през 3-4 часа но не виждам да ядат и се притеснявам,че ще умрат.Дайте някакви идеи как да стане работата сменям често вода сифонирам жълтъка от дъното всичко е както трябва само не ги виждам да се хранят.Колко време могат да изкарат без да ядат обмислям артемия да взема но докато се излюпи...май май ще е късно.Спирам филтъра да не разнася много хайвера и той стой като прах във водата но не ги виждам около него обикалят си аквариума без да се хранят.

dimitarkrastev:
ЕТО КАКВО ПИШЕ В САЙТА:

Размножаване

Докато не са полово зрели, полът на скалариите се определя трудно Поради това е добре да се вземат няколко млади риби, от които след време да се образува двойка. Възрастните мъжки са по-големи и имат изпъкнала горна част на главата, така нареченото „чело”. Това обаче не е най-точната идентификация, затова в повечето случаи полът може да се определи едва след образуване на двойката. За полагане на яйцата женските избират листа, вертикални повърхности или камъни, корени, скали, а понякога дори и стъклото и тръбите на филтъра (виж снимка 3 и видеото в края). Снасят от 150 до 1000 яйца. Те се излюпват след около 36 часа при температура от 28 °C. За малките се грижат и женската, и мъжкият, но често са лоши родители. При първите няколко хвърляния е възможно да изядат хайвера. Нужни са няколко опита, за да придобият родителите опит в отглеждането на малките. От голямото количество яйца се излюпва едва много малка част - между ¼ и ¾. След излюпването младите риби не приличат на възрастните. Едва по-късно започват да развиват така характерната перка. С родителите трябва да бъдат поне 4 -5 седмици. След това трябва да бъдат отделени, защото повечето двойки са готови отново за чифтосване и могат да унищожат младото поколение. Младите растат бързо и неравномерно. Както всички цихлиди, имат нужда от много храна и възможно най-чести частични смени на водата.

А ето и моя съвет - Купи замразена артемия на някоя хубава марка за рибешки храни и им давай 2-3 пъти дневно. Не е скъпа по 2-3 лв. е. Прави си честите смени на водата и чакай, ако е писано ще стане...  :ok:

SDB:
Само с жълтък няма да стане
не съм пробвал но мисля, че и със замразена артемия също няма да стане
ако искаш да оцелеят трябва ти жива артемия

kasl:
Добре а да речем че взема артемия да люпя ако не се изяде какво става с нея в смисъл никога не съм го правил и не знам да не стане така че да си гледам и от тях

se7en:
Привет! Ще ви бъда ужасно благодарен за някой съвет, относно новоизлюпените скаларийки.
Преди около седмица ме снабдиха с чифт възрастни разкошни скаларии (разцветка голд тайгър), които след няколко дни ме изненадаха с хайвер в общия 200л аквариум, на едно от листата на анубиаса. Реших да оставя хайвера на грижите на родителите, предвид липсата ми на опит с развъждането на хайверни рибки. Днес, на третият ден от хайвера, има излюпени около 50-на малки, които са прехвърлени от родителите на друго съседно листо. Поръчах по-малък родилен аквариум (42л), с необходимото оборудване, който утре ще бъде готов. Въпросът ми е, след като го стартирам с вода от общия аквариум, как най-успешно да прехвърля в него новоизлюпените мъници? Да отрежа листото внимателно или с кепче?
Благодаря предварително на отзовалите се. :)

П.П. Поради липса в няколко зоомагазина на трипафлавин, мога ли да заместя с FMC, в същото съотношение - капка на 10л?
Хубава вечер!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия