Аквариуми > Нано аквариуми
Нано куб Такаши Амано
dimitarkrastev:
--- Цитат от: Емануела на вторник, 30 май 2017 г., 19:20 ч. ---
Тези рибоци са гиганти....красиви са ,но не ме кефат. :grin: :DПък ако сложа една такава риба в моя гьол ,ще изплиска водата извън аквата. :kez03: :lol: :lol:
Иначе са красиви,за тези които им разбират...аз обичам само малки рибки (като бижута са)...единствените гиганти които признавам са дискусите. :drinks:
--- Край на цитата ---
Аз съм в другата крайност. Не най-малките нано рибки, а най-големите! :yahoo: И да знаеш, че ако сложиш такава риба в аквата ти, преди да изпръска водата ще умре. Издръжливи са на болести мойте (заради по-големия им имунитет) но са по-капризни към други неща.
И второ аз признавам дискуса като една от най-красивите аквариумни рибки, но тя изобщо не е гигант. :grin: :grin: Максималко дискуса достига 20 на 20 см., а арованата ми (най-голямата сребриста риба на снимките) в момента е 60см. и има още да расте. :lol:
Но нека не отклонявам темата ти. На какви рибки се спря за сега? :highfive:
Емануела:
--- Цитат от: dimitarkrastev на вторник, 30 май 2017 г., 21:54 ч. ---
Аз съм в другата крайност. Не най-малките нано рибки, а най-големите! :yahoo: И да знаеш, че ако сложиш такава риба в аквата ти, преди да изпръска водата ще умре. Издръжливи са на болести мойте (заради по-големия им имунитет) но са по-капризни към други неща.
И второ аз признавам дискуса като една от най-красивите аквариумни рибки, но тя изобщо не е гигант. :grin: :grin: Максималко дискуса достига 20 на 20 см., а арованата ми (най-голямата сребриста риба на снимките) в момента е 60см. и има още да расте. :lol:
Но нека не отклонявам темата ти. На какви рибки се спря за сега? :highfive:
--- Край на цитата ---
Малък,малък колко да е малък дискуса...20 сантиметра не са малко :lol:
На тебе аквата ти е голяма ....може дето се вика да влезеш в нея със се рибите да плуваш...а мойто пико ...миии :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: ...на галаксита и кубатой се спряхх....макар че слабост ми е зеленото данио и неоните. :tongue2: :grin:
Емануела:
Здравейте колеги! В последните дни си мислех да обновя темата и ето ,че не се стърпях(да и изтупам прахта).Ето цитат на старта:
--- Цитат от: Емануела на вторник, 30 май 2017 г., 13:40 ч. ---
Здравейте колеги.След доста зор стартирах официално аквариума на 28.05.2017 г. Така ето как протече старта: От предишните постове и снимки знаете,че аквата беше наредена ( грунд и корени) и остана да се засадят растенията и да се включи техниката. Така :ще повторя пак на кратко за тези, които ги мързи да четат предишните постове или са позабравили ( хора ....признайте си :grin: :tongue2: :kez03:). Аквариум куб с размери 30/30/35/(д/ш/в) ,грунд черен,декорация корен,външен филтър resun cy-20 (прилича на филтрите еден),лили пайпове,нагревател 50 w,термометър,дроп чекер(или стъклен со2 тестер),со2 системата е тази с лимонена киселина и сода с накрайник малко камъче за въздух докато дойде дифузера. И май описах всичко което обслужва аквата. Растенията са:
-Microsorum pteropus (слагам и линк ако има четящи начинаещи)
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=6
-Microsorum sp. "Trident" (в аквапортала няма статия за него)
-Anubias barteri var. nana( сложих една кошничка да видя дали ще ми хареса.Ако не изчезва)
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=35
- Vesicularia montagnei (Christmas Moss)
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=150
-Taxiphyllum barbieri (явански мъх)
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=147
-Synnema (две стръкчета синема) Страхотно растение,много ми харесва.
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=57
Ммммм..това е.
Та подредих растенията, сложих техниката и зора дойде. Филтъра сълзеше (ясно беше че гумичката (уплътнението) бе заминала).Отидох набързо до магазина да взема нова и да купя и силиконова смазка. В магазина най-малката гумичка беше за филтър sunsun 603 (взех я да пробвам,макар че ми се стори дебела) и смазката.
Прибрах се и пробвах новата гумичка (беше дебела както предположих) и за това просто намазах старата със смазката и взе че стана. Другия зор беше со2 то(защото не всеки има достатъчно сила да стиска шише кока кола под налягане :lol: :lol: :lol: :lol:) За дамите...мили дами има крака за тая работа. :kez03: :tongue2: :yahoo:
Та зоровете бяха до тук. А и да понеже корена явно не му стигна 1 месец киснене във вода преди да го сложа в аквата ,сега леко изплува (ма нали съм си е аз една турих му едно паве отгоре докато се научи) :grin: :lol: :diablo:
Отдолу или в линкове има снимки.
За 2 дни наблюдение не става мътен,растенията са бетонирани(аклиматизират се) со2 то работи ,но нещо бързо се" свършва" и ще се разправям с него,температурата е 23 градуса ,постепенно ще дигна до 25 оптимално. Дроп чекера интересно е, че не показва промяна на со2 изобщо (както беше цвета в шишето така седи и в стъкленицата).Осветлението не е специално. Чудя се дали мога да намеря някоя крушка за тая лампа,която да свърши работа.Не ме бийте ... просто по магазините лампите за аквариуми не струват ,а пури за такава малка аква абсурд ..плюс това корените стърчат навън и закрепящо се над аквата осветление не може да се сложи.Само висящо или както е при мен окачваемо висящо за друга повърхност.
Друга дилема в къщи е,че трябвало да има риби..."какъв аквариум ще е без рибки" ... та се чудя :
дали когато му дойде времето след 2-3 месеца да не пусна освен черешките, Отоцинклус афинис 2-3 броя и някое мини пасажче от рибета до 2 см.( Микроразбора галакси,Ембер тетра,Микроразбора куботай,Москитова разбора) някое от тия...макар че Москитова разбора става бая голяма 4 см,а галаксито 3 см. Вие колеги какво мислите? :hmm:
https://postimg.org/gallery/183aj41j2/
P.s -снимките са мега лошо качество! На живо е супер.
--- Край на цитата ---
Докато го четох страшно много се смях.А снимките просто са потрес. :lol:
--- Цитат от: dimitarkrastev на вторник, 30 май 2017 г., 14:55 ч. ---
Мисля, че е супер. :up:
--- Край на цитата ---
Митак-сега вече аквата е супер.Та така: Ето какво свърших последните месеци.
Първото нещо беше да разкарам осветлението.След доста ровене взех това на Aquael Laddy Smart Plant 6W (говорих за него с Виолета)...страшно съм доволна.
Второто нещо беше да разкарам Хигрофила диформис. Много харесвам това растение,но за тая аква...забравих за него. Сега на нейно място сложих два анубиаса. Единият е Anubias barteri var. nana а другия е Anubias barteri var. “nana gold”.Комбинацията е страхотна и като чели там им е трона. Мисля си да сложа още един Anubias barteri var. “nana gold”,че е много красив. Тъй като бях сложила доста мъх и него малко поразчистих .
Третото нещо беше да сменя камъчето за въздух с дифузерът,който най-накрая пристигна по тия наши пощи.Също си направих и брояч на мехури от спринцовка.
Дойде и най-хубавото.Преди две седмици взех скаридките (2 аманови, 10-15 ред черита),а преди седмица взех 9 Ембер тетрички (благодаря на Петя от aquaword,за прекрасниците, и за това че я накара да ги лови 3 часа...хихи. П.С Ако малките тарикати, които онзи път се отърваха от кепа са се появили,кажи да дойда да ги взема и тях . :lol: :grin: :drinks: :tongue2:
Четвърто чисто информативно за хората, които евентуално ще използват темата ми за информация,сменям всяка седмица по 30% вода (или по просто казано малко по малко от половината вода в аквариума),добавям после престояла (може и директно от чешмата,на аз лично си пълня тубите вечер преди лягане и така ми е по комфортно на следващия ден да ги ползвам).Като при смяната на вода винаги преди това чистя мръсотията(от стъклата и грунда),чистя водорасли ако има,преглеждам растенията и на 3 или 4 месеца преплаквам в аквариума вода медията от филтъра.Храня по един път на ден рибите,а скаридите винаги има какво да намажат.
По между другото забелязах нещо много интересно.Тази седмица за пръв път сменях водата с емберките (които при мен са доста срамежливи) и забелязах,че когато наливах вода с маркуча,като чели забравиха страха и излязоха да се "полюбуват" на новата вода.Просто се скупчиха пред нея и започнаха да плуват срещу течението .(малко ме съмнява да е от течението,защото лили пайповете и те правят някакво....ма знам ли).Та се зачудих дали ако е заради течението ,да не им пусна аерираща помпичка или нещо друго което да направи течение.
Успях да снимам на видео поведението им и ще кача видео сега или по късно(ама не знам колко ще се вижда).
Ето и снимки на аквата и рибоците. С телефон са,и не са толкова убави като на живо,но скоро ще снимам с фотоапарата,че и видео ще направя.
https://postimg.org/gallery/36nkk27x8/
aquaworld:
Ахааа! Най обичам като идвате така инкогнито и не се представяте..., чувствам се някак като на изпит. :crazy: Какво ще стане, ако се представите? Ако не сте разбрали сме част от екипа на Aquaportal.bg. :drinks:
Относно емберките - нямаше дефилиращи след излавянето на твоите, изключая нелепата смърт на тази, която притиснах с кепа до стъклото. Скоро ще има пак.
Поздравления за старанието и ентусиазмът ти за този проект!
Навигация
Преминаване към пълната версия